Terbiyeyi tamamen çorbayla bütünleştirene kadar karıştırmaya devam edin. Hafif kaynamaya başlayınca karıştırma işlemini bırakabilirsiniz. Bir diğer çorba terbiyesi yapma yöntemi de un kavurma işlemi ile başlıyor. Yeterli ölçülerde yağ ve unu, unun kokusu çıkana kadar kavurun.
Karıştırma kabında yumurta sarısı, un ve yoğurt boza kıvamında koyu bir kıvam alacak şekilde çırpılır. Terbiyenizi çorbaya katarken çorbanın kısık ateşte olması önemlidir. Karışım yoğurt içerdiğinden yoğurdun kesilmemesi için çorbadan bir kepçe alınarak terbiye ile karıştırılır ve çorbaya öyle ilave edilir.
Nişasta içerikli malzemeler kadar doğrudan nişasta ya da un eklemek de çorbayı koyulaştırmanın bir diğer yoludur. Özellikle el blender'ınız yoksa, unu tereyağında ya da yağda kavurup elde edeceğiniz meyaneyi çorbaya ekleyerek koyu bir kıvam elde edebilirsiniz.
TERBİYE VE MEYANE ARASINDAKİ FARK NEDİR? Genellikle çorbalar için kullanılan terbiye yumurta sarısı ile hazırlanıyor. Meyane ise eşit miktarda un ve tereyağının, unun kokusu çıkana kadar kavrulmasıyla elde ediliyor.
Un dışında kıvam artırıcı olarak nişasta takviyesi yapabilirsiniz. Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir. Eğer çorbanın unu az gelmiş ise ayrı bir kap içerisinde un ve tereyağı pişirilerek çorbaya ilave edilebilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
- Çorba terbiyenize unu eklerken eleyerek eklemeniz ve tüm malzemeleri homojenize bir halinceye dek çırpmanız çorbanızın kesilmemesi için yapılabilecek en doğru şeylerden biri. - Çorba terbiyesinin ve çorbanın ısıları mutlaka birbirine eşit olmalı.
Ayrı bir tencerede yağ ve unu, unun kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından çorbanızdan kepçe kepçe, yavaş yavaş ilave ederek unla beraber bütünleştirin. Un sayesinde çorbanız yoğunlaşacaktır. Dilerseniz 1 kepçe çorbanızı ayırıp içerisine nişasta koyarak hızlıca çırpabilir, onu da çorbanıza ilave edebilirsiniz.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Hangi Çorbaya Hangi Terbiye? Yoğurtlu terbiye pirinç ve şehriyeli çorbalarda tercih edilir. Limonlu terbiye genellikle etli çorbalarda ve sebzeli, taneli çorbalarda tercih edilir. Sütlü terbiye pirinç ve şehriyeli çorbalar ile sebzeli çorbalarda kullanılır.
Roux (Meyane) Bağlayıcı, Kıvam Verici Sos
Roux yani meyane, helvaların ve farklı yemeklerin kıvamını ve tadının temelini oluşturan özel bir karışımdır. Meyanenin ana malzemesi tereyağı ve undur. Bu iki bileşen kavrularak roux elde edilir. Meyanenin özelleşmiş versiyonlarında tarife su ve süt de eklenebilmektedir.
Çorbaya kıvam vermek için tereyağı ve unu tavada kavurun. Kavurduğunuz un ve tereyağı karışımını çorbaya ekleyerek karıştırın, kıvam alana kadar pişirin. Çorbanın altını açarak yüksek ateşte fazla suyu buharlaştırarak uçurabilirsiniz. Çorbanın içerisine patates atarak pişirebilir sonrasında blenderdan çekebilirsiniz.
Süt unun çiğ tadını ve kokusunu destekler ve daha fazla hissedilmesine neden olur. Çorbanın un kokmaması için unun çiğ kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir bu nedenle. Unu kullandığım malzemeye göre malzemeden önce veya sonra kavurabiliyorum. Örneğin domates çorbasında un önce kavrulmalıdır.
Sağlıklı un alternatifi arayanlar özellikle esmer pirinçten üretilen tam pirinç ununu tercih ediyorlar. Bu un gluten içermiyor. Tadı fındığımsı olduğundan yemeklere farklı bir lezzet katıyor. Hamur işlerinde, yemeklere, soslara ve çorbalara kıvam vermek için kullanılabilir.
Un kavrulunca üzerine su, et ya da tavuk suyu veya süt ilavesinde bulunarak diğer yanda da çırpma teli ile karıştırarak birbirlerine bütünleştirin. Sebzelerinizi, bakliyatları, tavuk ya da etlerinizi de bu bütünleştirme aşamasından sonra ilave ederek çorbayı pişmeye bırakabilirsiniz.
Cam karıştırma kabımıza yumurtanın sarısı ve limonun suyu alınır, güzelce çırpılır. Limonun suyunda çekirdeklerin bulunmamasına dikkat edin. Ardından çorba kaynarken yavaş yavaş ilave edilir. Bu terbiye genelde taneli çorbalarda daha çok kullanılır.
Daha sonra çukur bir kase içine 1 su bardağı süt ve 4 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Ardından kaşık ile karıştırın. Sütlü yağ karışımının üzerine damak tadınıza göre kimyon, kekik, kırmızı toz biber ekleyin. Sosu kaşık yardımı ile iyice karıştırın.
Kaşık veya spatula yerine çırpıcı kullanın.
Unu eleyerek yağın üzerine eklediğiniz andan itibaren, bir el çırpıcısıyla unu istediğiniz renge gelene kadar, hızlı hızlı karıştırarak kavurun. Çırpıcı unlu karışımın her yerinin eşit derecede kavrulmasına destek olur ve iyi kavrulan un topaklanmaz.
Terbiyeyi çorbaya eklerken içerisine tuz atmayın. Çorba kıvam almaya başladığında tuzunu ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız çorbayı ocaktan aldıktan sonra üzerinde sos gezdirebilirsiniz.
Terbiyesi için; yumurta sarısı, limon suyu ve yoğurdu bir kaseye ekleyin. Güzelce karıştırın. Çorbaya ilave edin ve güzelce karıştırın. Bir taşım kaynattıktan sonra çorba hazır demektir.
Ardından tüm paket hazır çorba bu suyun üzerine dökülür. Meydana getirilen karışım, kısık ateşte kaynayana dek yavaş yavaş pişirilir. Çorbanız kaynamaya başladıktan sonra bir beş dakika daha karıştırarak ocaktan alabilirsiniz.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur.
Çorbanın terbiyesi için uygun bir kaseye 2 yemek kaşığı un, 1 limonun suyu ve çok azda su alalım. Tel çırpıcı ile un çözülünceye kadar çırpalım. Daha sonra içerisine 1 adet yumurta sarısını ekleyelim ve tekrardan çırpalım. Çorbadan 1-2 kaşık kadar alarak terbiyemizi hafifçe ılıtalım.
Un bir spatula veya kaşık yardımı ile yavaş yavaş 30 dakika boyunca karıştırılarak ve kavrulacak. Un rengi beyazdan sarı renge dönüp ve hafif hafif duman çıkarmaya başladığı an da ocak söndürülecek.
Sos tenceresine tereyağını alın ve kızdırın. Unu ekleyin, kokusu çıkana kadar kavurun. Çorbanın içine karıştırarak ekleyip çorbamızı 3-5 dk daha pişirin. Altını kapatın.
Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır. Nişasta kullanımı da çorbalarınızda kıvamı arttıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri