Günümüzde tercih edilen popüler mesleklerden olan mütercim ve tercümanlık, gelecekte de artarak tercih sebebi olacaktır. Globalleşen dünyada ekonomik ve kültürel sınırların kalktığı dönemde, iletişim için en önemli etken dildir.
Mesleğin önü açık mı? Nöral makine çevirisi ve yapay zekanın makine çevirisine katkıları ile her alanda olduğu gibi, çeviri alanında da makineleşmenin ön plana çıktığı tartışılmaz bir gerçektir. Ancak bu durum, sanıldığının aksine, çeviri mezunları için bir dezavantaj değil, avantaj oluşturmaktadır.
Mütercim tercümanlık mezunları yazılı çevirilerin yapılabileceği yayınevlerinde, gazetelerde, çeviri bürolarında, özel şirketlerde ve televizyon kanallarında iş imkânı bulabilirler.
Tercüman Ne İş Yapar? Tercüman, konuşmalar ve yazılı belgeler olmak üzere çok çeşitli dil ve konularda çeviri yapar. Çeviri diline ve ülkenin kültürüne hakim olmak çok önemlidir. Bu nedenle çevirmenler ülkelerin kültürlerine dilleri kadar hakim oldukları için ülkeler arası kültürel geçişleri de sağlarlar.
İngilizce Mütercim ve Tercümanlık mesleği Hacettepe Üniversitesinde daha iyi öğrenilmektedir. İngilizce Mütercim ve Tercümanlık eğitimi için en yüksek puanla alım yapan ikinci kurum, İzmir Ekonomi Üniversitesidir. Çevirmenlik alanında en iyi eğitimi veren üçüncü seçenek ise İstanbul Üniversitesidir.
İlgili 43 soru bulundu
Tercüman olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Tercüman maaşı 2023 verilerine göre ortalama 33.300 TL civarındadır.
Simultane Tercüman maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 5 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Simultane Tercüman maaşları 28150 TL'dir. En düşük Simultane Tercüman maaşı 22520 TL iken, en yüksek Simultane Tercüman maaşı 46140 TL'dir.
Tercüme ve çeviri için en çok aranan diller arasında İspanyolca, Arapça, Almanca, Fransızca ve Rusça yer alır. Bununla birlikte, dünya genelinde evrensel bir dil haline gelen İngilizce için de tercüme ve çeviri talepleri, farklı alanlarda ve sektörlerde olmaktadır.
Tercümanlar, her 20-30 dakikada bir dönüşümlü olarak tercüme yaparlar. Bir simultane tercümanın bir günde en fazla 6-8 saat süren etkinliklerde tercüme yapması beklenebilir. Yarım saati aşan tüm etkinliklerde 2 simultane tercüman bulundurulması gerekir.
Kamu sektöründe çalışan çevirmenler, genellikle Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre maaş alırlar. Bu skalaya göre, çevirmen olarak görev yapan bir kişinin maaşı 2023 yılı için en düşük 16.680 TL ile en yüksek 53.573 TL arasında değişebilir.
Tercümanlık yapabilmek için en az iki dil bilmek şarttır fakat unutmamak gerekir ki yabancı dil bilen herkes tercüman olacak yetkinliğe sahip değildir. Çevirmen olmak için gereken temel unsurlar hedef dilin dil bilgisi kurallarına hakimiyet ve çeviri yapılacak dil hakkında geniş bir bilgi birikimidir.
İngilizce Mütercim-Tercümanlık Bölümü öğrencileri mezun olabilmek için 5 AKTS'lik Staj dersini başarıyla tamamlamak zorundadır. Staj süresi 20 iş günüdür.
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik, İngilizce çeviri yapabilecek kişiler yetiştiren bir bölümdür. Bu bölüm bir ön lisans programıdır. Türkçe - İngilizce çeviri ya da İngilizce - Türkçe yapmak için gerekli donanımı sağlayan bölüm, öğrencilerine İngilizce okuma yazma ve konuşma becerileri kazandırır.
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümü mezunları, temel olarak çevirmen ve tercüman olarak görev alabilirler. Ayrıca yayınevleri, çeviri büroları, medya ve haber kuruluşları, kültür ve turizm merkezli işletmelerde çalışma imkanları bulurlar.
Mütercim-Tercümanlık Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Mütercim Tercümanlık, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Dil puan türüne göre tercih edilebilir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ve üniversite mezunu olma şartını sağladığınız takdirde yeminli tercüman olabilmek için herhangi bir noter huzurunda yemin etmeniz gerekmektedir. Bu noter sizi mülakata alır ve o dili bilip bilmediğinizi test eder ve dili bildiğinizi ispatlamanız yeterli olacaktır.
5. Tercümanlar Haftada Yedi veya Sekiz Kere Üç Saatlik Toplantı Yapıyor. Çeviri o kadar zahmetli bir iştir ki, dilbilimciler her dil çifti için iki hatta üç kişilik gruplar halinde çalışır. Konuşmacının ritmini koruyabilmek için her 20 ila 30 dakikada bir yer değiştirirler.
Tercümanların staj yapabileceği birçok yer vardır. Bunlar arasında kamu kurum ve kuruluşları, özel şirketler ve tercüme büroları sayılabilir. Öğrenciler genelde CV'lerine bir katkısı olması açısından ve fazla iş yükü olmayacağını düşünerek devlet kurumlarını tercih ederler staj için.
Genele bakıldığında en fazla kazandıran dil Almanca oldu
Preply'nin kampanya yöneticisi Daniele Saccardi, "Almanca, popüler dillerden biri olan Fransızca'yı geride bıraktı ve yalnızca Amerika'da değil, Birleşik Krallık ve Avrupa'da da listelerimizin başında geliyor" dedi.
Son yıllarda en çok talep alan mütercim- tercümanlık dilleri arasında Arapça bulunur. Eğer siz de Arapça diline hakim iseniz Arapça mütercim – tercümanlık iş ilanları yayınlayan kurum ve kuruluşlara başvuruda bulunabilirsiniz.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan araştırmalara göre, bir çevirmenin yıllık ortalama maaşı 47.000 Amerikan doları civarındadır.
Yine belgenin niteliğine ve belgenin gideceği ülkeye göre sadece yeminli çevirmenin kaşe ve imzası da yurt dışına çıkacak belgelerin tanınması için yeterli olmaktadır. Yeminli çevirmen, ürettiği çeviriye yorum katamaz, belgenin orijinalinden başka bir ifadeye yer veremez, belgede değişiklik yapamaz.
Türkiye'de yeminli tercümanların ortalama aylık maaşı 13.000 TL ile 19.000 TL arasında değişebilir. Ancak, serbest çalışan yeminli tercümanlar, çalıştıkları dillerin nadir veya talep görmeyen diller olması durumunda daha yüksek ücretler talep edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri