Gardner' a Göre Zekanın Ölçütleri Evrimsel tarihteki yeri, çekirdek etkinliğinin oluşumu, kodlama duyarlılığı, farklı gelişimsel devamlılığı olmaktadır. Bunlara ek olarak bilginlerin, diğer doğa üstü insanların varlığı, deneysel psikoloji ve psikometrik sonuçlarla desteklenmesi sayılmaktadır.
Harvard ve Boston üniversitelerinde psikoloji profesörü olan Howard Gardner tek zekâ tipine karşı çıkarak insanların daha başarılı olduğu değişik alanlar bulunduğunu ve bu alanlarda zekâya dayalı büyük beceriler gösterebildiğini ifade ederek “Çoklu Zekâ” (Multiple Intelligence) teorisini ortaya atmıştır.
Gardner, çalışmaları sırasında insanın sözel-dilsel, içsel, sosyal, görsel-uzaysal, müziksel-ritmik, bedensel-kin estetik, mantıksal-matematiksel ve doğacı zekâ türlerine sahip olduğunu ortaya atmakla birlikte duyularla ilgili zekâ alanlarının da olabileceğini belirtmiştir.
Uzamsal zekâ
Gardner IQ testlerinin sadece sözel ve mantıksal-matematiksel yetenekleri ölçtüğünü savunur. Psikolog Alan S. Kaufman ise IQ testlerinin yaklaşık 70 yıldır uzamsal yetenekleri de ölçtüğünü savunmaktadır.
Gardner'a göre, Tüm insanlar değişkenlik gösteren seviyelerde dokuz farklı zeka türünün hepsine sahiptir. Her insanın kendine özgü farklı bir entelektüel kombinasyonu bulunur.
İlgili 40 soru bulundu
Bunlar; uzamsal zeka, kinestetik zeka, müzikal zeka, sözel zeka, içsel zeka, sosyal zeka, matematiksel zeka, doğasal zeka ve varoluşsal zekadır.
Bu zeka tipleri şu şekilde sıralanabilir: Sözel-Dilsel, Sayısal-Mantıksal, Görsel-Uzamsal, Bedensel-Kinestetik, Ritmik, Doğacı, İçsel ve Sosyal zeka. Bunlara ek olarak hala çalışmalarını yürüttüğü “Varoluşsal – Felsefi Zeka” türü bulunmaktadır.
Bugün zekâ hala IQ testleriyle ölçülülebiliyor. Bu testler eskisine oranla daha az kullanılmakla birlikte hala tek ölçüt olma özelliğini koruyor. Testler başlıca iki şekilde karşımıza çıkıyor: Stanford-Binet Intelligence Scale (SBIS) ve Wechsler Intelligence Scales.
Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği-IV (WISC-IV), 6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay arasındaki çocukların zihinsel becerilerini ölçmeye yarayan zekâ testidir. Test, zekâ düzeyinin yanı sıra çocuğun güçlü ve zayıf zihinsel becerileri hakkında ipuçları sunmaktadır.
Bu kuramın düşünürü Guilford'a göre zihin birbirinden bağımsız alanlardan oluşmaktadır. Zekânın üç boyutu bulunmaktadır; içerik, işlem ve ürünler. İçerik boyutu sembol, anlam ve davranışlarla ilgilidir. İşlem boyutu biliş, bellek birleştirici düşünme ile ilgilidir.
İçedönük/İçsel Zeka:
Bireyin kendini tanıması, güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olması bu zeka türüne ait özelliklerdir. İçsel zekanın ilgi alanının; kendi kendinin farkında olma, kendini anlayabilme ve kişinin iç dünyasıyla ilişki kurabilme özelliği olduğu belirtilmektedir.
Zekâ ya da ruh biliminde anlak, zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneğidir. Başka bir deyişle anlak, zihnin birçok yeteneğinin uyumlu çalışması sonucu ortaya çıkan bir yetenekler birleşimidir.
Robert Sternberg'in Başarılı Zeka Kuramına dayalı eğitim çalışmaları son dönemlerde oluşturulan en kapsamlı düşünme becerileri eğitim programlarından birisidir. Robert Sternberg Başarılı Zeka Kuramında insan doğasının bütün yönlerini ele almaya çalışmıştır.
Başarılı zekâ, tüm öğretim yollarını kullanarak öğretme ile öğrencinin güçlü yönlerini bilerek faydalanması ve aynı zamanda öğrencilerin aynı noktada zayıflıklarını tanıyarak güçlendirmesidir (Sternberg, 2002).
Sternberg'in Başarılı Zeka Kuramı'na göre; insanlar bir ya da daha fazla zeka türünde güçlüdürler; bunlar yaratıcı, analitik ve pratik zekalardır. Başarılı Zeka güçlü olduğumuz zeka türlerinin farkında olup, bu zeka türlerini kullanabileceğimiz alanlara yönelmemizi sağlayan becerimizdir.
· 111-129 puan aralığı parlak zekâyı gösterir.
Wisc-R Zekâ Testi adından anlaşılacağı üzere temel olarak çocuğun zeka seviyesini belirlemek için yapılır. Bunun yanı sıra 12 zeka türü ile ilgili bilgi vermektedir. 12 zeka alanından sadece üçündeki potansiyel örgün öğretim sırasında gözlenebilir ve bunlardan sadece ikisi karneye yansıyabilir.
Wısc-v testi nedir? Ne için kullanılır. WISC Testi (Çocuklar için Wechsler Zeka Ölçeği) okullar veya psikologlar tarafından 6-16 yaş arası çocuklara uygulanan IQ testidir. Sınavın amacı, bir çocuğun yetenekli olup olmadığını anlamak ve aynı zamanda öğrencinin bilişsel olarak güçlü ve zayıf yönlerini belirlemektir.
25-44 puan aralığı öğretilebilir zihin engelini. 45-75 puan aralığı eğitilebilir zihinsel engeli. 76-89 puan aralığı donuk zeka-sınır zeka. 90-110 puan aralığı normal zekayı
IQ seviyesi, genetik, çevresel faktörler ve bireyin yaşam koşullarına bağlıdır. IQ testleri, uygulanan teste ve testi uygulayanın yeterliliğine bağlı olarak genel bilişsel yeteneği ölçer. Ancak bu testler genellikle bireyin matematik, dil becerileri ve hafıza gibi yeteneklerini değerlendirir.
Buna göre zekâ, bireyin doğuştan sahip olduğu, kalıtımla kuşaktan kuşağa geçen ve merkez sinir sisteminin işlevlerini kapsayan; deneyim, öğrenme ve çevreden kaynaklanan etkenlerle biçimlenen bir bileşimdir. Zekâ birçok zihinsel yeteneğin değişik durum ve koşullarda kullanılmasını içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri