Tere tohumlarını çimlendirmek için onları güneş görmeyen sıcak bir ortamda bekletmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu işlemi gerçekleştirirken toprağın sürekli nemli tutulması oldukça önemlidir.
Tohumların çimlenmesi aşamasında korumamız gerekse de güneş tere fidelerinin yeterli şekilde gelişmesi için şarttır. Bu nedenle yeterli güneş ışığı almasına dikkat edin.
Anadolu'da bolca yetişir. Anavatanı Asya'dır. Karaciğere faydalıdır. Sigaranın zararlarını azaltır.
Roka Hasadı Nasıl Yapılır? Yeterli nem ve sıcaklık değerlerine ulaşıldığında, roka tohumunun ekiminin ardından ortalama 30-40 gün sonra, rokalar hasat olgunluğuna erişiyor. Ancak düşük sıcaklık ve elverişsiz ekolojik koşullar hasat süresinin 70-80 güne kadar çıkmasına neden oluyor.
Tere iklim koşullarına göre sonbahardan ilkbahara kadar ekilebilir ve birkaç ay boyunca yapraklarından ve gövdesinden istifade edilebilen bir yeşillik bitkisidir. Biz çok sever ve çokca da tüketiriz. Hem salata içinde hem de ayrı olarak çok güzel bir çeşittir.
İlgili 25 soru bulundu
Geniş yapraklı arzuman tere tohumu ilkbahar, sonbahar vaktinde dışarıda ekilebilir. İç mekanda ekilecek olan tereler için ise herhangi bir zaman ekim için uygundur. Serpme şeklinde ekilmesi gerekli olan tohumların tohum ekin derinliği, tohum çapının yaklaşık 2 ya da 3 katı olmalıdır.
Roka, doğrudan güneş ışığı almayan, yarı gölge ortamlarda çok daha verimli bir şekilde yetişme imkanı bulabiliyor. Bu sebeple evlerinizin ya da balkonlarınızın gölge alanlarını tercih etmeniz öneriliyor.
Tohumların ekiminin yapılacak olduğu toprağın ısısının 10 ile 20 derece arasında olması ideal olandır. Tere Tohumlarını kab içerisinde yahut viyollar içinde çimlendirecek iseniz kabın yahut viyolin üst seviyesine 1 cm kala ince elenmiş olan toprak ve torf karışımından meydana gelen toprakla doldurmanız gerekir.
Roka ve tere, her ikisi de, aşırıya kaçmadan düzenli tüketildiğinde sağlığımıza çok faydalı iki yeşilliktir. Roka tereye göre daha acımsı bir tada sahiptir, tere gibi roka da Akdeniz salatalarının vazgeçilmezidir. Genellikle roka ile tere görüntüleri benzer olduğu için karıştırılır.
Roka, 16-22 ° C civarındaki sıcaklıklarla ılıman bir iklimde en iyi yetişen sebzedir. Daha yüksek sıcaklıklarda bitkinin hoş kokulu madde oranı artar ve kalitesi bozulur, erken çiçeklenmeye sebep olur.
Azotlu gübreler, Lepidium sativum L., Nitrat azotu, Nitrit azotu, Verim. Öz: Azotlu gübreleme, yaprakların gelişmesine ve bitkinin daha iyi görünmesine neden olduğu için terede en çok tercih edilen gübreleme çeşididir.
Sağlık ve güzellik için kullanılan şifalı bitki tere hakkında tüm detaylar... Turpgiller familyasından olan terenin yaprakları salata olarak tüketilebiliyor. Terenin faydaları, tansiyondan romatizmaya, kas ağrılarından saç dökülmelerine kadar uzanıyor.
Maydanozgiller familyasından olan dereotunun Latincesi anethum graveolens'dur. Ülkemizde ise bölgelere göre farklı isimler alır. Tarhana otu, tere otu, durak otu, börek otu gibi isimler bunlardan birkaçıdır.
Tere iklim koşullarına göre sonbahardan ilkbahara kadar ekilebilir ve birkaç ay boyunca yapraklarından ve gövdesinden istifade edilebilen bir yeşillik bitkisidir. Biz çok sever ve çokca da tüketiriz. Hem salata içinde hem de ayrı olarak çok güzel bir çeşittir.
Anavatanı Asya olan tere bitkisi, 50 cm. yüksekliğe kadar uzayabilen beyaz ya da erguvani renkte çiçek açan yıllık, otsu bir bitkidir.
Terenin tezgahlarda yapraklarının taze tutulması için sık sık sulandığını görmüş olabilirsiniz. Bunun nedeni hem yetişmesi hem de yapraklarının sararmaması için bol suya ihtiyaç duymasıdır. Siz de evinizde nemli olarak daha uzun saklayabilirsiniz.
Dikimi ilkbaharda yapılan tere otu sıcak iklimleri sever. Tohumundan dikilen tere otu bir ay içinde yenmeye hazır hale gelir. Nisan ve mayıs aylarında manavlarda ve pazarda demet halinde satışa sunulan tere otu su kenarı bitkisidir.
Tansiyonu Düşürmede Etkili Olur
Su teresi de hem magnezyum hem de kalsiyum açısından faydalı bir kaynak olarak bilinir. Bu nedenle kan basıncını düzenlemede önemli etkilerde bulunur. Bağlantılı olarak tansiyonun da düşmesini sağlar.
Acımsı aroması ile ağızları tatlandıran roka, aşk hayatını renklendiriyor. Afrodizyak etkisiyle, libidoyu yükseltiyor. Çiftlerde cinsel soğukluğu bitiriyor. Cinsel gücü artırıyor.
Dereotu yetiştirilmek istenen bölgede kışlar çok soğuk geçiyorsa açıkta yetiştiricilik yapılmamalıdır. Yapılan ekimlerin ardından, tohumun üstündeki toprak iyice bastırılır, sonra toprak üzeri yeterli miktarda sulanır. Dereotu tohumu bu koşullar sağlandıktan sonra yaklaşık 7-21 gün sonra çimlenerek yüzeye çıkar.
Maydanozunun bulunduğu saksıyı gündüz güneş gören bir yere koyabilirsiniz. Maydanozun yetişmesi için 20 derece bir sıcaklık yeterli olacakken sürekli güneş görmemesine dikkat edin. Bu yüzden çok fazla güneş altında bırakmayın daha çok güneşi dolaylı olarak gören bir yere yerleştirebilirsiniz.
Dönüşümlü ekim: Roka hızlı büyüyen bir bitki olduğu için, dönüşümlü ekim yapmak suretiyle sürekli roka hasat etmek mümkündür. Birkaç hafta ara ile yeni tohumlar ekmek, devamlı taze roka yaprağı elde etmeyi sağlar.
Marul, roka, maydanoz, dereotu gibi yeşillik çeşitleri suyu ve azotlu gübreyi çok sever. Hasat öncesi ve zamanı verilen potasyumlu gübre ise dayanıklılık ve lezzet sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri