Buna göre Terekemelerin ataları Terek Irmağı çevresinde yaşarlarken bazı sebeplerden dolayı buraları terk etmişler ve Gürcistan ile Türkiye'ye yerleşmişlerdir. Gürcistan ve Türkiye'ye geldiklerinde diğer yerli toplumlar onları Terekeme olarak adlandırmışlardır.
Karapapah-Terekeme Türklerinin hemen tamamı Müslüman'dır. Sünni- Hanefi mezhebi en yaygın mezheptir. Fakat az da olsa İran ve Azerbaycan'ın etkisiyle Şii mezhebine mensup kişiler de bulunur.
Karapapak Türkleri, Kuzey Kafkas kökenli bir Türk boyudur. Terekeme ismiyle de bilinirler. Borçalı bölgesi Karapapak Türklerinin anayurdu olmasıyla beraber aynı zamanda en eski Türk yurdudur da. Maaelesef Türk siyasi birliğinin dağılması bu kadim Türk yurdunun büyük bölümünün elden çıkmasına sebep olmuştur.
Hanefi mezhebine mensuptur. Azerbaycan ve Gürcistan'ın bir kısmında ve Ġran'da Sulduz'daki Karapapaklar ġii Caferî'dir (Andrews, 1992:99).
Karapapaklar veya Terekemeler (Azerice: Qarapapaqlar, Tərəkəmələr), Kuzey Kafkasya'da Derbent, Gürcistan'da Kvemo Kartli, Bolnisi Azerbaycan'da Kazah, İran'da Sulduz ve Türkiye'de de genel olarak Kuzeydoğu Anadolu'da yaşayan Azerbaycan Türklerini oluşturan etnik boylardan biridir.
İlgili 29 soru bulundu
Bu yıllarda kuzeyden Kafkasları aşarak Kür Irmağı boylarına Oğuz Türklerinden olan iki yeni boy geldi. "Borçalı"... ve “Kazaklı” olarak anılan bu boylar, bugün Terekeme olarak bilinen Türklerin atalarıdır. Terekeme terimi Arapça “Türkmen” kelimesinin çoğulu “Terakime” kelimesinden gelmektedir.
Gürcistan ve Azerbaycan'ın yanı sıra Karapapahların en yoğun yaşadığı yerler, başta Kars olmak üzere Türkiye'nin Doğu Anadolu bölgesidir. Kars, Iğdır ve Ardahan'da nüfusun çok önemli bir kısmı Karapapah'tır. Terekemeler Erzurum, Erzincan, Sivas, Amasya, Van, Ağrı gibi şehirlerimizde de oldukça fazladır.
Türkiye Azerileri Iğdır, Kars, Ardahan ve Ağrı Azerileri ve Türkiye'nin büyük şehirlerine dağılmış durumda (İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa) olarak yaşamaktadırlar. Iğdır, Ardahan ve Kars'ın yerlileridirler. Ayrıca Rus-Osmanlı savaşından gelen Terekeme/Karapapaklar da vardır.
Bu topluluklardan biri de Karapapak/Terekeme Türkleridir. At üstündeki savaşçı kabiliyetleri ile bilinen Karapapak/Terekeme Türklerinin kadim yurtları Kafkasya'da yer alan Gürcistan'ın Borçalı bölgesidir.
Yine Kırzıoğlu'na göre Terekeme kelimesi Arapça Türkmen'in çokluk biçimi olan Terâ- kime'den gelmektedir (1972: 11). Görüldüğü üzere, Karapapak keli- mesi bir giyim tarzını ifade etmekteyken Te- rekeme kelimesi ise soyu, yani Türkmenliği ifade etmek için kullanılmaktadır.
Azerbaycan Türkçesi ağızlarının Batı grubu içinde yer alan Borçalı Karapapak / Terekeme ağzının, Türkiye Türkçesi ağızları içinde özellikle Kars ve çevre ağızları arasında bağlantı görevi üstlendiğini söylemek mümkündür.
Ahmet Caferoğlu'na göre (1899-1975) Azerileri oluşturan boylar Afşarlar, Ayrımlar, Karapapaklar, Şahsevenler, Ustaçlılar, Padarlar, İmreliler ve Halaçlardır. Bu Türk toplumları Azericeyi anadili olarak kullanmaktadırlar.
Kıpçak Türklerinin bir alt uruğu olan Karapapakların tarihi, yaşadıkları Kafkasya, Doğu Anadolu ve İran coğrafyasının tarihi ile çok ilgilidir. Bu bölgelerde yaşanan her gelişmede etken rol üstlenmişlerdir.
Bunun yanında birçok kaynakta Karapapak / Terekeme Türklerinin Oğuz ve Kıpçak boylarının kaynaşmasından ibaret oldukları dile getirilir. Karapapak / Terekeme Türklerinin Oğuz Türkleriyle olan bağı, dil özellikleri yanı sıra ağırlıklı olarak “Terekeme” adı üzerinden açıklanmaktadır.
türkmen sözcüğünün arapçadaki çoğulu olan "terakime" den gelen sözcük. özellikle kars'da yerleşmiş, bir türk boyu. kendine ait dilleri de vardır. kendi hikayeleri ise: mekke'ye müslümanlık geldiği zaman "artık burda durulmaz" diye mekke'yi terk eden türklerdir.
ederiz. Bala kelimesinin anlamı 'Evlat'tır.
Kars ve yöresinde kadın ve erkeğin birlikte yürüttüğü iki kişilik oyundur.
Borçalı (Rusça: Борчалы, Борчало, Борчалу, Борчали; Azerice: Borçalı, Gürcüce: ბორჩალო), Gürcistan'ın Kvemo Kartli bölgesinde yer alan tarihsel bir yerin adıdır. Borçalı bölgesinin esas kısmı bugün Rustavi merkezli Kvemo Kartli bölgesine, kalan toprakları da Kaheti bölgesine bağlıdır.
Ağbaba-Süregel bölgesi Oğuz elinin en eski bölgelerindendir. Tarihte bu bölgenin payına sevinç ve mutluluktan daha çok keder ve facia düşmüştür. Bu bölge Türkiye'nin Çıldır, Arpaçay, Akyaka, Gürcistan'ın ise Boğdanovka ( geçmiş Gocabey) bölgeleri arasında bulunur.
Türk, Kafkas, Çerkez, Kürt, Laz, Ermeni, Terekeme… Onlardan biri de bugün sayıları azalmış olan Malakanlar.
Kars deyince akla, hamaset (yiğitlik) ve menkıbe diyarı gelir. Esasen ismi de menkıbeye dayanır. Kars adı milattan önce 130-127 tarihleri arasında Kafkas Dağları'nın kuzeyinden Dağıstan'dan gelerek bu havalide yerleşen Bulgar Türkleri'nin “Velentur” boyunun “Karsak oymağından” gelmektedir.
Kazakça:Manisa,Salihli,İstanbul ve Kayseri… Kırgızca:Van,Kars ve Muğla… Kırım Tatarcası:Ankara,Polatlı ve Bursa Karakuyu Köyü... Kürtce:Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde konuşulan dil Zaza, Sorani ve Kurmanci…
Terekeme, Karapapaklar olarak da bilinmektedir. Genel olarak Oğuz karakterli Türkler olduğunu söylemek mümkündür. Türkiye de bulunan Terekemeler genellikle İslam dinine mensup olarak bilinmektedir. Terekeme kelimesinin Arapça da bulunan Türkmenler sözcüğünün karşılığı olarak ifade edilebilmektedir.
Amasra'nın biraz doğusundan başlayan İznik imparatorluğu ile Selçuklular arasındaki sınır, Sakarya Nehri'ne paralel olarak bir yay şeklinde güneydoğuya doğru inerek Anadolu'nun güneybatı sahillerinden denize dökülen Dalaman Çayı'na kadar uzanıyordu.
Kırım'a gelenler, devam eden Moğol saldırıları yüzünden Suğdak üzerinde deniz yoluyla Sinop'a gelmişler ve Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Zonguldak ve Bartın yörelerine yayılmışlardır Ayrıca Candaroğulları beyliği döneminde Kırım ve Kıpçak bölgesi ile deniz ticareti artmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri