Buna karşılık, gerek Medenî Kanun m. 612, gerekse m. 636, terekenin iflâs hükümlerine göre tasfiyesinde görevli mahkemenin sulh hukuk mahkemesi olduğunu belirtmiştir38.
Resmi tasfiye talebini mirasbırakanın yasal ve atanmış mirasçıları ve mirasbırakanın alacaklıları talep edebilir. Resmi tasfiye talebinin bir tek mirasçı tarafından yapılması yeterli değildir, diğer mirasçıların da buna katılmaları veya mirası reddetmeleri gerekir.
Terekenin Tasfiyesi Davası Nedir? En yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddolunan miras sulh hukuk mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edilir (TMK. md. 612). Bu madde uyarınca yapılacak tasfiye ise süreye bağlı değildir.
Resmi tasfiye, miras bırakanın terekesinin tasfiye edilerek, geriye kalan artık değerin mirasçılara verilmesini sağlar.
Terekenin Tasfiyesi (1089 Gün) sürmesi öngörülmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Her durumda mirasçıların, miras bırakanın tüm hak ve borçlarını bilmesi beklenemez. Bu durumlarda mirasçılar, miras bırakanın tüm hak ve borçlarının, terekenin tespiti için dava açarak mahkeme tarafından gerekli bilgi ve belgelerin toplanmasıyla bu dava ile terekenin tespitini sağlamaktadır.
Resmen yönetme, doğrudan doğruya sulh hâkimi veya görevlendireceği kimse tarafından yapılır. Mirasbırakan terekenin tümü üzerinde yetkili olmak üzere son arzuları ifa görevlisi atamış ise, önemli bir engel bulunmadıkça, terekenin yönetimi ona verilir.
Şirketlerin kapanış işlemine tasfiye denir. Tasfiye, herhangi bir nedenle şirketin faaliyetine son verilmesi ve hesaplarının kapatılmasıdır.
Terekenin tesbiti dâvası, murisin menkul ve gayri menkul mallarının tesbitine dair bir dâva olup, yapılan tesbitler sona erince mahkemece, "Terekeden el çekilmesi" kararı verilir. Öğrenilen mallar hakkında ayrı ayrı, bir kısmı veya bir teki hakkında ortaklığın giderilmesi dâvasını açabilirsiniz.
Dava, genellikle mirasçılar arasında anlaşmazlık olduğunda veya miras bırakanın mal varlığıyla ilgili kesin bir bilginin olmadığı durumlarda açılmaktadır. Terekenin tespiti davasına ilişkin hükümlere Türk Medeni Kanunu'nun 589. ve devamı maddelerinde detaylı şekilde yer verilmiştir.
Terekenin iflâs hükümlerine göre tasfiye edilmesini gerektiren bu istisnaî durumlar, mirasın en yakın yasal mirasçılar tarafından açıkça reddedilmiş olması (MK m. 612)3 ile mirasın hükmen red- di, diğer bir adıyla mirasbırakanın borca batık olması durumudur (MK m. 636)4. yerine, sulh hukuk mahkemesi görevlidir.
Türk Medeni Kanunu'nun 641/I. maddesinde mirasçıların tereke borçlarından müteselsilen sorumlu oldukları düzenlenmiştir. Müteselsil sorumlulukta, birden çok borçlunun her biri alacaklıya karşı borcun tamamından sorumlu olup borçlulardan birinin borcu ifa etmesiyle diğerleri de borçtan kurtulmaktadır.
Resmi Tasfiye Sulh Mahkemesince veya atayacağı memur tarafından yapılır. Tasfiye memuru görevi ile ilgili işlerini Sulh Mahkemesinin gözetimi ve denetimi altında yürütür”, (2. HD., T. 16.04.2003, E. 2003/3244, K. 2003/5572).
TMK m. 606 ile öngörülen 3 aylık ret süresinin dolması halinde mirası reddetme hakkı düşer. 3 aylık süre içinde ret hakkı kullanılmamışsa sürenin geçmesinden sonra reddi miras yapılamaz.
Bu durumda mahkeme, şartların varlığı halinde terekenin tamamı için temsilci atayabilir. Mahkeme, terekenin bir kısmı için temsilci atayamaz. Bu davada davalı taraf, diğer mirasçılardan oluşmaktadır. Tüm mirasçıların davada, davacı veya davalı sıfatıyla bulunması gerekmektedir.
Sulh Hukuk mahkemesince tayin edilirken görevi ile ilgili başkaca hükümler konulmadıkça temsilci terekenin olağan yönetim işleri ile sınırlı bir yetkiye sahiptir. Temsilci miras ortaklığı adına dava açabilir, açılmış bir davada miras ortaklığını temsil edebilir. Taşınır yahut taşınmaz bir malı bir başkasına satamaz.
Mahkemelerin iş yoğunluğu, duruşma günü verilmesi, delillerin toplanması, bilirkişi raporunun süresi, müzekkerelere cevap verilmesi gibi nedenler dava süresinde belirsizlik yaratır. Ancak tereke davası ortalama 1 yıl sürer. Miras avukatı ile süre 2 aya kadar kısalabilir.
Tereke defterlerinde görev alan kişilerin başı kadıdır (yargıç).
Miras Kalan Malların Tespiti ve İdaresi İçin Terekeye Temsilci Atanması Dava, miras ortaklığına temsilci atanması istemine ilişkindir. TMK'nın 589. maddesi uyarınca tereke mallarını korunması ve hak sahibine geçmesini sağlamak üzere hakim gerekli önlemleri alır, bu amaçla talep üzerine terekeye temsilci atanabilir.
Pay sahiplerinin alacağı genel kurul kararı ile şirketin tasfiyeye sürecine girişine karar verilecektir. Tasfiye kararı için esas sözleşmede daha yüksek bir oran belirlenmemişse şirket sermayesinin %75'ini temsil eden pay sahiplerinin olumlu oyu gerekmektedir.
İflas dairesi tarafından defteri tutulan masa mallarının bedelinin adi tasfiye giderlerini karşılamayacağı anlaşılırsa, iflas idaresi iflasın basit tasfiyesine karar verir.
Artık işlevsel olmayan, kapanan veya batan şirketlerde yapılan borç kapatma işlemine denir. Tasfiye yapılabilmesi için şirketten geriye kalan malların ve paraların paylaşılması gerekir. Yalnızca borç ödenmesi değil, ortakların paylarına düşen miktarları alması için de kullanılabilir.
Tereke temsilcisinin görevi miras ortaklığının son bulması yani miras mallarının paylaşılmasının ardından kendiliğinden sonra erer.
Mirasın Paylaşılması Sonrası Mirasçıların Tereke Borçlarından Sorumluluğu. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi miras paylaşımının tamamlanmasının üzerinden beş yıl geçince mirasçılar arasındaki müteselsil sorumluluk sona erer.
Tereke temsilcinin görevi, miras ortaklığının sonlandırılmasına yani miras mallarının paylaştırılmasına kadar devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri