Tereyağı, ana maddesi süt yağı olan bir mandıra ürünüdür. Tereyağının bileşiminde yaklaşık %80 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler ve aroma veren maddeler yer alır. Tereyağı, gıda ve kozmetik sanayisinde kullanılan bir hammaddedir.
Hayvansal yağlar: Bu yağlar; tereyağı, krema, kaymak, salam, sosis, sucuk, döner, kebap, kuzu, koyun eti ve peynir gibi gıdalarda bol miktarda bulunur. Hayvansal yağlar doymuş yağ sitlerinden oluştuklarından dolayı katı yağlardır ve sindirimleri çok zordur. Fazla miktarda kolesterol içerirler.
Tereyağı hayvansal yağdan üretilirken margarin bitkisel yağ ile yapılır. Bu fark lezzet, doku ve beslenmeye etki eder. Tereyağının kökeni binlerce yıl öncesine kadar uzanır. Sütün torbalar içinde bir yerden başka yere taşınması sırasında çalkalanmasıyla tesadüfen tereyağı elde edildiği düşünülmektedir.
Hayvansal yağlar, hayvanlardan türetilen lipid malzemelerdir. Fiziksel olarak, yağlar oda sıcaklığında sıvıdır ve katı yağlardır.
Hayvansal yağların (tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı), margarinlerin, bazı bitkisel yağların (Hindistan cevizi yağı, palm yağı), tam yağlı süt ve süt ürünlerinin doymuş yağ içerikleri yüksektir.
İlgili 15 soru bulundu
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen. Ayrıca ekstra virgin tipi zeytinyağı tam olarak katkısız olduğu için içerisindeki antioksidan seviyesi oldukça yüksektir.
Kanola yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Aynı zamanda E vitaminince zengin olması nedeniyle bilinen en iyi bitki yağlarından biridir ve K vitamini içinde önemli bir kaynaktır.
Margarin, tereyağının yerine kullanılmak üzere üretilmiş olan, çeşitli bitkisel ve hayvansal yağlardan doğal veya kimyasal olarak elde edilen yağ çeşididir.
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
Dr. Spencer Proctor ve Flora Wang'in yaptığı araştırmalar, tereyağı gibi doğal yağların sağlık için çok faydalı olduğunu gösterdi. Araştırma sonucuna göre; tereyağı kalp krizi riskini düşürüyor, şeker hastalığı ve obezite tedavisine yardımcı oluyor, kolesterole iyi geliyor.
Kırsal kökenli bir gıda olan tereyağı, sahip olduğu tüm bileşenlerin yanı sıra, tarih boyunca özü korunan doğal gıdaların başında gelmektedir. Tereyağı inek, koyun veya keçi sütünden elde edilmektedir. Bu sütlerin iyice kaynatılmasıyla elde edilen kaymak tabakası, tereyağının ana maddesini oluşturmaktadır.
Hakiki bir tereyağı suda tek parçada erime özelliğine sahiptir. Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz.
Hayvansal yağlar kategorisinde yer alan besleyici gıdalardır. Tereyağı da hayvansal bir yiyecek olması sebebiyle doymuş yağlar arasında yer alır.
İÇİNDEKİLER. Bitkisel yağlar (%80) (değişen miktarlarda palm, kanola, ayçiçek), Su, Bezelye proteini, Emülgatör (Yağ Asitlerinin Mono ve Digliseritleri, Ayçiçek Lesitini), Tuz (en fazla %0,2), Koruyucu (Potasyum Sorbat), Doğal Aroma Verici, Renklendirici (Betakaroten). Süt ve Süt ürünleri içermez.
Margarin ham maddesi olan yağların bitkisel özellik taşımalarına karşın üretim süreci sentetik ve yapaydır. Sonuç olarak da zamanla kalp hastalığı gibi olumsuz durumlara neden olabilir. Kolesterol oranını yükseltmesi de bir başka olumsuz etkisidir.
Teremyağ Paket Margarin 250 gr. yemeklerinize enfes bir koku ve tat katıyor. Nefis börekler, tatlılar, yemekler yapmanızı sağlayacak olan bu yağ, tereyağının lezzet ikizi! Trans yağ içermeyen Teremyağ Paket Margarin % 100 bitkisel yağların hafifliğini taşır.
Tereyağı, her ne kadar günümüzde marketlerden alabilsek de evde de yapılan bir ürün olma özelliği taşır. Öteki yandan margarin evde yapılabilen bir ürün değildir. İçinde birçok bileşen bulunduğu için sanayileşmiş bir üründür ve bitkisel temellidir. Bu açıdan tereyağından ayrılır.
Bu yağlar kolayca oksitleniyor ve vücuttaki antioksidanları azaltarak iltihaplara ve hücrelerde mutasyona yol açıyor. Bitkisel yağlar ayrıca yüksek seviyede zehirli olan trans yağ içerir. Trans yağ kalp rahatsızlıklarına, kansere, diyabete ve obeziteye yol açıyor.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Özetle ikisi de sağlıklı ve güvenilir yağlar, tereyağı -miktarı abartılmaması koşuluyla– zeytinyağından daha kötü bir yağ filan da değil. Özellikle köy tereyağını güvenle tüketebilirsiniz. Mühim olan oran ve tüketimin miktarı. Oranı, zeytinyağı 2/3, tereyağı 1/3 şeklinde tutun.
Zararlı olan yağlar doymuş yağlar olup bunlar tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı, peynir, süt, krema, dondurma, kaymak, yumurta, kırmızı et, hindistan cevizi yağı ve çikolatada vardır. Doymuş yağlar kanda kolesterolü artırarak koroner kalp hastalığına neden olurlar.
Farklı tipleri var. Doymuş yağlar (tereyağı, içyağı, kuyrukyağı, margarinler), doymamış yağlar (zeytinyağı, ayçiçeği, mısırözü, pamuk yağları, balıkyağı) ve trans yağlar.
Günlük beslenme düzeninde, en fazla yüzde10 oranında doymuş yağ asitleri (tereyağı gibi hayvansal yağlar), yüzde 15 oranında tekli doymamış yağ asitleri (zeytinyağı, fındık yağı, kanola yağı) ve maksimum yüzde 10 oranında çoklu doymamış yağ asitleri (soya yağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı gibi) bulunması önerilmektedir ...
Kızartma yaparken zeytinyağı kullanmak, yapılan bir araştırmaya göre kanola ya da ayçiçek yağı kullanmaktan çok daha sağlıklı ve faydalı. Özellikle zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı bir hale geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri