Bir insanın günde en fazla 1 yemek kaşığı tereyağı tüketmesi normal ve sağlıklı olanıdır. Fakat kimi insanlar tereyağı tüketimi tehlikelidir. Özellikle tereyağı yedikten sonra oluşan sorunlarınız varsa kesinlikle doktorunuza başvurun.
Araştırma sonucuna göre; tereyağı kalp krizi riskini düşürüyor, şeker hastalığı ve obezite tedavisine yardımcı oluyor, kolesterole iyi geliyor. Tereyağı, diğer yağların aksine hayvansal ve tamamen doğal olduğu için A, E, D vitaminleri ve proteinler açısından oldukça zengin bir gıda maddesi.
Tereyağı ile yapılan her yemeğin lezzeti daha bir güzel daha bir mis kokulu olur. Özellikle kurabiye, kek ve börek gibi hamur işlerine katıldığında lezzetlerini ve yumuşaklıklarını katlayan tereyağı eritilerek ya da oda sıcaklığında yumuşatılarak kullanılır.
Tereyağı insan sağlığı için faydalı bir besin olsa da fazla tüketilmemelidir. Aşırı tüketilen tereyağı, kilo alımına yol açar ve obeziteye sebep olur. Aynı zamanda damar tıkanıklığına, karaciğer yağlanması da görülür. Günde 1 yemek kaşığından fazla tüketilen tereyağı vücuda oldukça zararlıdır.
Karatay, "Köy tereyağı her zaman faydalıdır. İnsan vücuduna girmesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü köy tereyağında vitaminler, A vitamini, D, E vitamini ve K2 vitaminleri var. Tüm hücrelerimizin en önemli yapı maddesidir.
İlgili 17 soru bulundu
Tereyağının aşırı tüketiminde ortaya olumsuz sonuçlar açıkabilir. Damarların tıkanmasına neden olur ve dolaşım sistemini kötü etkiler. Bu da kalp ve damar hastalıklarına yakalanmayı sağlar. Direkt olarak kilo almaya sebep olur.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Özellikle yağda çözünen vitaminlerin emilimini sağladığı için tereyağının tüketilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca içerdiği zengin besin değeri, mineral ve vitaminler ile beraber önemli bir kaynak olarak öne çıkıyor. - Güçlü bir antioksidan içerdiği için vücuttaki toksik maddelerin atılmasına imkan verir.
- Mide ve bağırsak sağlığına iyi geldiği için sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Ayrıca mide ağrısına da iyi gelmektedir. - Kalsiyum açısından oldukça zengin olan tereyağı, kemiklerin güçlenmesinde ve gelişiminde oldukça faydalıdır.
Doğal bir yağ olmasından dolayı fazla tüketilmediği takdirde ekstra bir kilo alımı olmaz. Tereyağı Kilo Aldırır mı? Yağ genel olarak kilo aldıran ve sağlıksız bir besin olarak görülmektedir fakat bu bir yanlıştır. Tereyağı doğal olmasından dolayı sınırlı bir şekilde tüketildiğinde herhangi bir kilo alımı yaşanmaz.
Hakiki bir tereyağı suda tek parçada erime özelliğine sahiptir. Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz.
Özetle ikisi de sağlıklı ve güvenilir yağlar, tereyağı -miktarı abartılmaması koşuluyla– zeytinyağından daha kötü bir yağ filan da değil. Özellikle köy tereyağını güvenle tüketebilirsiniz. Mühim olan oran ve tüketimin miktarı. Oranı, zeytinyağı 2/3, tereyağı 1/3 şeklinde tutun.
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
Detaya girmek gerekirse, 1 yemek kaşığı tereyağı tam tamına 14,125 grama, 1 stick tereyağı da 113,4 grama denk geliyor.
Tereyağı tüketiminde ideal ölçü günde 1 yemek kaşığı
Kahvaltıda bal tereyağı şeklinde tüketilirken, pek çok yemeğin de eşsiz bir lezzet kazanmasında yardımcı olur. Özellikle yağda çözünen vitaminlerin emilimi konusunda faydalı olan tereyağı, aynı zamanda zengin besin değeri, vitaminleri ve buna benzer daha pek çok yararı ile bilinir.
Günümüzde pek yaygın olmasa da eskiden tereyağı evde yoğurtla yapılırdı. Yoğurttan tereyağı yapmak oldukça sağlıklı ve basit. Tereyağı çok sık tüketilen ürünler arasında.
Tereyağı mide ve bağırsaklarda meydana gelen rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Bu tip hastalıkların ortaya çıkmasına karşı koruyan tereyağı mideyi rahatlatmak konusunda da yardımcı olmaktadır. Bu sebeple vücut için yeterli miktarda tereyağı tüketilmesi oldukça önemlidir.
Margarin sebze yağlarından yapılır, o yüzden kolesterol içermez. Margarin, tereyağına kıyasla “iyi”, yani çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar yönünden de yüksektir. Bu yağ türleri, doymuş yağların yerine kullanıldığında düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), başka deyişle “kötü” kolesterolün düşürmeye yardımcı olur.
Her ne kadar doğal olsa da bal, reçel, pekmez gibi tatlı gıdalardan da uzak durulması gerekmektedir. Margarin ve tereyağı da diyabet hastaları tarafından tüketilmemelidir.
Aynı miktar doymuş yağ içeren peynir, tereyağına göre LDL kolesterolü daha az artırıyor.
Sade yağ ile tereyağı arasındaki fark, yağ oranının fazlalığıdır. Tereyağındaki yağ oranı %80 olup, sade yağdaki oran ise %99'dur. Bundan dolayı, sade yağ ile yapılan yemekler tereyağına kıyasla daha lezzetli olur. Yemeklerinizde sade yağ kullanacaksanız miktarını tereyağına oranla azaltarak kullanmalısınız.
Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
Keçi ve manda sütünden yapılan tereyağı beyaz olur, inek sütünden yapılan ise genellikle sarı olur; tabii ki inek yağındaki renk konusunun hayvanların otladığı coğrafya ve yağın yapıldığı mevsimle de ilgisi var.
Torku Tereyağı Görünümlü Margarin
Torku'nun tereyağı diye satılan ürünü bildiğimiz margarin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri