Yemeklerde tereyağ yerine margarin kullanabilir miyim? Yağ, yemeklerin yapısını etkilemediğinden dolayı yemeklerde tereyağ yerine margarin kullanmanızda (sağlık ve lezzet kaygılarından bağımsız olarak) herhangi bir sakınca yoktur.
Tereyağı, her ne kadar günümüzde marketlerden alabilsek de evde de yapılan bir ürün olma özelliği taşır. Öteki yandan margarin evde yapılabilen bir ürün değildir. İçinde birçok bileşen bulunduğu için sanayileşmiş bir üründür ve bitkisel temellidir. Bu açıdan tereyağından ayrılır.
Kek dışında hamur işlerinde sıvıyağ kullanılmaz katı yağ kullanılır bunun nedeni katı yaglarin %80 yağdır %20 si sudur ve bu suda poğaça, tart, kurabiye vb. yiyeceklerde fırının içindeki ısıyla birlikte %20 sıvı buharlaşır ve hamuru yumuşacık, çıtır çıtır yapar.
Kurabiyelerde margarin kullanmanın farkı
Margarin daha ağır bir tat veriyor kurabiyeye. Daha tok kıvamlı bir kurabiye elde etmek istiyorsanız margarin de kullanabilirsiniz. Kısacası ikisinin arasındaki en temel fark raf ömrü, lezzet ve kıvam...
İlgili 19 soru bulundu
Kurabiye yaparken hangi yağ kullanılmalı
Margarin de kullanabilirsiniz ama ben mutfağıma margarin sokmuyorum. Tereyağ yerine sıvı yağ kullanırsanız kurabiyeler daha yumuşak olur ama ağızda dağılma denilen kıvama gelmez.
Elma Püresi: Genellikle tariflerde yağ yerine kullanılan elma püresini, tereyağa alternatif olarak kullanabilirsiniz. Özellikle keklerde çok iyi sonuç verdiğini söyleyebiliriz. Elma püresi ile tarifte bulunan tereyağı yarım miktar değiştirin; Tarifte tereyağı bir fincan yazıyorsa, siz yarım fincan elme püresi kullanın.
Margarin, tereyağının yerine kullanılmak üzere üretilmiş olan, çeşitli bitkisel ve hayvansal yağlardan doğal veya kimyasal olarak elde edilen yağ çeşididir.
Margarin, tereyağına kıyasla “iyi”, yani çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar yönünden de yüksektir.
Kek cam veya porselen kasede çırpın. Kek yapımında sıvı yağ veya margarin de kullanılabilir.
Gerçek tereyağı tek parçada ufalarak erir, eğer parçalara ayrılarak eriyorsa o tereyağı değil margarindir. Gerçek tereyağını, mutfağınızda oda sıcaklığında bıraktığınızda asla tamamen erimez sadece yumuşar. Ne kadar yumuşarsa yumuşasın şeklini de bozmaz.
Bu nedenle baklava yaparken tereyağı kullanmaya özen gösterin. Tereyağı sevmiyorsanız margarin tercih edebilirsiniz. Baklavanın içinde ve üstünde kullanacağınız fıstık ve ceviz gibi ürünlerin taze olmasına dikkat edin. Taze ürünler baklavanın lezzetini artırır.
Ülker Teremyağ Yemek&Hamurişi ürünü aslında bir margarin. Üründe hiç tereyağı bulunmazken, bunun yerine yapay tereyağ aroma vericisi eklenmiş. Üründe ayrıca koruyucu ve renklendirici katkı maddeleri bulunuyor. Ürün 625 ml'lik şişelerde satışa sunuluyor.
5. Margarin ya da tereyağı muhallebi parlak olsun ve güzel kıvam alsın diyedir. Onun yerine labne, kaymak,krema da kullanabilirsin.
Eğer tercihiniz sıvıyağdan yanaysa tereyağı yerine zeytinyağı da kullanılabilir veya her ikisi de.
Haşlanacak makarnanın miktarına göre, 8-10 misli su kullanılır. Yapışmayı önlemek için 500 gramlık bir paket makarnaya, en az bir çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ veya margarin eklenir.
Margarin ham maddesi olan yağların bitkisel özellik taşımalarına karşın üretim süreci sentetik ve yapaydır. Sonuç olarak da zamanla kalp hastalığı gibi olumsuz durumlara neden olabilir. Kolesterol oranını yükseltmesi de bir başka olumsuz etkisidir.
Çoğu margarin türü, çoklu doymamış yağda yüksektir. Kesin miktar, onu üretmek için hangi bitkisel yağların kullanıldığına bağlıdır. Örneğin, soya fasulyesi yağı bazlı margarin yaklaşık %20 çoklu doymamış yağ içerebilir. Çoklu doymamış yağ genellikle sağlıklı kabul edilir.
Biskin yağ pastacılıkta kullanılan susuz yağdır, pasta malzemesi satılan yerlerde bulunuyor. Genelde kurabiye yapımı, çikolata sos, krem şanti ve krema yapımında kullanılıyor. Bunun yerine suyu alınmış tereyağı veya sade yağ da kullanabilirsiniz.
Margarin özellikle hamur işlerinde ve tereyağının kullanıldığı tüm alanlarda kullanılabilir. Ancak özellikle et yemeklerinde kullanılması önerilmez, çok kolay yanabilen bir yağ türüdür. Hamur işlerinde kullanıldığında o tarifin daha geç bayatlamasını sağlar, daha kıyır kıyır ve daha dayanıklı hamurlar yapmanızı sağlar.
Margarin; çeşitli yağların, su ve yağsız süt gibi malzemelerin karışımından oluşan ince kristalli bir besin maddesidir. Tamamen bitkisel kökenli yağlardan yapılır. Kase margarinlerin doymuş yağ içeriği zeytinyağı, ayçiçek yağı vb. sıvı yağlarla neredeyse aynıdır. Kolesterol içermez.
Elma Püresi
Özellikle keklerde çok iyi sonuç verir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, tarifte tereyağı için verilmiş olan miktarın yarısı kadar elma püresi kullanmaktır. Yani tarifte 1 fincan tereyağı diye geçiyorsa yarım fincan elma püresi yeterli olur. Hem elma püresi hamuru daha yoğun ve nemli hale getirir.
Muhallebinin yapımında margarin yerine tereyağı kullanabilirsiniz. Muhallebinin pişerken topaklanmaması için sürekli karıştırarak pişirmelisiniz.
Kek harçlarında genellikle sıvı yağ, kimi zamanda tereyağı veya zeytinyağı kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri