Karadeniz İklimi Türkiye'de görülen iklimler içinde yıllık yağış miktarı en fazla olandır. Yazlar serin ve yağışlı, kışlar ılık ve yağışlı geçer.
Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.
4- Akdeniz İklimi:
Ülkemizde en sık görülen iklim türlerinin başında gelir. En fazla yağış kış mevsiminde yaşanır. Yaz aylarındaki sıcaklık ise ortalama 20 - 22 derecedir. Savan dışında Karaçam ve Sarıçam adı verilen ormanlar da Akdeniz ikliminin doğal bitki örtüleri arasında yer alır.
En fazla yağış kışın, en az yağış yazın düşer. Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir.
Kara ikliminde en fazla yağış ilkbaharda, en az yağış yazın düşer. Ortalama yağış 287,3-596,8 mm'dir. Yıllık yağış miktarı, 500–600 mm'dir. Kış mevsimi çok karlı ve dondurucu geçmekle beraber, yaz mevsiminde şiddetli kuru sıcaklar egemendir.
İlgili 32 soru bulundu
Yağışın büyük bölümü yaz mevsiminde gerçekleşir.
Dünyada en fazla yağış alan bazı bölgeler bulunuyor. Ekvatoral, Muson Asyası ve Orta Kuşak Karaların Batı Kıyıları bu bölgelerdir. Yıl içerisinde en fazla yağış bu bölgelere düşer. Ekvator çizgisinin olduğu bölgedir.
Muson ikliminin en çok görüldüğü yerler Asya ülkelerdir. Bazı yerlerde bu iklimin çok daha büyük etkileri vardır. Muson iklimi ve savan iklimi benzerlik gösterse de muson ikliminde yaz aylarında daha fazla bir yağış olur.
- Savan ikliminin yağış rejimi düzensizdir. Yılın sadece Mart ve Eylül aylarında bol miktarda yağış alır. Onun dışında yılın diğer ayları oldukça kuraktır.
Türkiye'nin en fazla yağış alan ili Rize olurken yıllardır ikinci durumdaki Muğla 2021 yılında Rize, Giresun ve Zonguldak'tan sonra dördüncü sıraya düşmüştü. Geçen yılın oranlarına göre Muğla'daki düşüş devam ediyor.
3 tip İklim görülmektedir. Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve karasal iklim özellikleri görülür. Bu özelliklere göre Akdeniz iklimi görülen yerlerde yazlar sıcak ve kurak kışlar yağışlı olurken bitki örtüsü kızıl çam ve yüksek kısımlarda maki görülmektedir.
Yeryüzünde görülen; sıcak, ılıman ve soğuk iklim türleri kendi içerisinde alt dallara ayrılmaktadır. Bu ayrım yapılırken; bölgenin yağış rejimi, kış ılıklığı, yıllık sıcaklık ortalaması ve doğal bitki örtüleridir. Bu kapsamda sıcak iklimler; ekvatoral, tropikal, muson ve çöl iklimi olarak ayrılmaktadır.
Karadeniz iklimi
Bu iklim tipi, Karadeniz kıyıları ve kuzey Marmara'da görülür. Her mevsim yağışlıdır. Yazlar serin, kışları kıyılarda ılık, yükseklerde soğuk ve kar yağışlıdır. Yağış yıla dağılmıştır, kurak mevsim görülmez.
Kış en yağışlı mevsim olmasına rağmen Denizel Akdeniz yağış rejimine göre oransal olarak azalır, ilkbahar yağışlarının oranı artar. Yaz aylarında neredeyse yağış yok denecek kadar azdır. Anadolu'da kıyı dağlarının iç kesimlerinde, İç ve Doğu Anadolu'nun büyük bölümünde karasal yağış rejimi etkilidir.
Ekvatoral İklim
Her mevsim yağışlıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 25-30 °C civarındadır. Yıllık sıcaklık farkı çok azdır. Yıllık ortalama yağış 2.000 mm üstündedir.
En yağışlı iklim türü olduğundan, bu iklimde olan yerlerin sel felaketiyle karşılaşma durumu oldukça fazladır. Muson iklimi nerelerde görülür, nedir, özellikleri nelerdir sizler için derledik.
- Ekvatoral iklimde güneş ışınları sürekli olarak dik gelir. Bundan dolayı yıllık sıcaklık farkları diğer iklimlere göre oldukça azdır. - Yıl boyunca sürekli yükseltici hava hareketlerine rastlanır. - Konveksiyonel yağış sık sık gözlemlenir.
Muson yağışları denildiğine akla ilk "Asya musonu" gelse de bunun dışında ABD'nin güneybatı kıyılarını ve Meksika'yı etkileyen, Meksika musonu veya Arizona musonu da denilen Kuzeybatı Pasifik Musonu da bilinen mevsimsel yağışlar arasında yer alıyor.
Konveksiyonel yani yükselim yağışları İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde görülmektedir. Konveksiyonel yağışlara Anadolu'da “ Kırkikindi yağışları “ da denilmektedir. Konveksiyonel yağışlar ısınan havanın yükselerek soğuması sonucu oluşurlar. Dünya üzerinde ise yalnızca ekvatoral bölgede görülmektedir.
Dünyanın en çok yağış alan yeri açısından genel sıralamayı bölgesel olarak şu şekilde yapabiliriz: ilk sırada Muson iklimi bölgesi, ikinci sırada Ekvator çevresi, üçüncü sırada ılıman kuşak karalarının batısı. Muson iklimi bölgesinde yani dünya üzerinde en fazla yağış alan ülke Hindistan'dır.
Soru: Türkiye'nin en az yağış alan bölgesi neresidir? Cevap: Ülkemizin en az yağış alan coğrafi bölgesi Güneydoğu Anadolu bölgesidir.
Çöl iklimi veya kurak iklim, bitki örtüsü çalı ve kurakçıl otlar olan, çok az yağış alan ve kutup iklimi olarak sınıflandırılacak kriterleri karşılamayan bir iklimdir. Bu iklime sahip alanlar genellikle yılda 25 ila 200 mm (7.87 inç) yağış alır veya bazı yıllarda hiç yağış görmeyebilir.
Karadeniz İklimi:
Bu iklim tipi Karadeniz Bölgesi'nin kıyı ve dağların kuzeye bakan kesimleri ile Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyı kuşağında etkilidir. Yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazla değildir. Yazlar nispeten serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık, yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçer.
Karadeniz ikliminde her mevsim yağış vardır. Denizin etkileri ve yağış alması nedeniyle ılık bir yapıya sahiptir. Don olaylarının çok az görüldüğü yerler arasında yer alır. Kuzey kıyıların her yerinde aynı etkileri gösteren bir iklim türü olduğu da söylenemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri