Eşlerden birinin ortak yaşamdan ayrılmasına terk denir. Eşlerden birinin evlilik birliğinin yükümlülüklerini yerine getirmemek amacıyla diğerini terk etmesi hali boşanma nedenlerinden biri olan terk fiilini ifade etmektedir.
Bir kişiden ya da bir yerden ayrılmak manasına gelen terk kelimesi ''etmek'' yardımcı fiili ile birlikte kullanılır.
1) bırakmak, ayrılmak; 2) salıvermek, vazgeçmek; 3) bakmamak, ihmal etmek.
Arapça trk kökünden gelen tark ترك “bırakma, bırakıp gitme” sözcüğünden alıntıdır.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin doğru yazımı 'terk etmek' olarak öne çıkıyor. Yani yazın noktasında bu kelime grubu ayrık olarak ele alınır. Eğer bitişik yazılırsa yanlış yazılmış olur. Bu kelimenin TDK'ya göre doğru yazılışı 'terk etmek' biçiminde öne çıkıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Türk Dil Kurumuna göre metruk kelimesinin anlamı, terkedilmiş ve bırakılmış yer olarak açıklanmaktadır. Metruk Bina Ne Demektir? Metruk bina; artık kullanılmayacak kadar eski olduğu için ya da insanların faydalanması için onlara bırakılan, terk edilen yapıları ifade etmektedir.
Terk, eĢlerden birinin evlilik birliğinin kendisine yüklediği yükümlülükleri yerine getirmemek amacıyla, isteyerek ve sürekli olarak ortak yaĢamı terk etmesi ve haklı bir neden olmadan ortak yaĢama dönmemesidir.
Arapça bir kelime olan terk kavramı sözlükte “bırakma, bırakılma, koyuverme, salıverme, vazgeçme, vazgeçilme” (Devellioğlu, 1990: 1086; Akalın, 2011: 2330) şeklinde tanımlanmaktadır.
Terk etmek kelimesi bitişik yazılmaz. Bu kelime ayrı olarak yazılmalıdır. Terk etmek kelimesinin doğru yazılışı terk etmek şeklindedir. Bu şeklin dışındaki yazım türleri yanlış yazım olarak değerlendirilmektedir.
Sünnetleri özürsüz olarak kılmamakta ısrar etmek, küçük günah olur.
Terk edilmekten korkmak, bireylerin sevdikleri kişiden uzaklaşacakları düşüncesine karşı hissettikleri normal bir duygudur. Ancak terk edilme korkusunu yoğun bir şekilde yaşayan bireyler, hayatlarını ve ilişkilerini bu korku üzerine değiştirmeye veya inşa etmeye başlamaktadır.
terk etmek etken, terk edilmek edilgendir.. terk etmek bir karar almak, terk edilmek razı olmaktır.. terk etmek sorumluluk almak, terk edilmek kabullenmektir.
TDK'ya göre terk etmek kelimesinin doğru yazılışı "terk etmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bu doğrultuda kelimenin Türkçe üzerinden ayrı yazılması gerektiğini söylemek mümkündür. Ayrıca bazı örnek cümleler üzerinden de kelime grubu şu şekilde ele alınabilir; ''O evi terk etti.'' ''Ben hiç dinlemedi ve terk edip gitti.''
bir nevi kendine olan inancını kaybetmek. inandığın her şeyi, bütün değerlerini silip atmak...
Terk etmek kolay, zor olan kalıp mücadele edip hakkını almak. (Doğru kullanım)
Terki terk etmek; terkedilen şeyleri düşünmemek.
Ayrı yaşama nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için taraflardan birinin, herhangi bir gerekçe ile açmış olduğu ve reddine karar verilen bir boşanma davasının olması ve bu davadan itibaren geçerli olmak üzere üç yıl boyunca tarafların birlikte yaşamamaları durumunun oluşmuş olması gerekmektedir.
Terke dayalı boşanma davası açabilmek için ihtar çekilmesi ve 6 aylık sürenin dolması zorunludur. Böylece yapılan ihtara rağmen terk eden eş aile konutuna dönmezse ve kanunda belirtilen 6 aylık süre aşılmışsa terk edilen eş boşanma davası açmaya hak kazanmış olur.
TMK 164 ile özel boşanma sebepleri arasındaki terk, tek başına boşanma sebebi olarak düzenlenmiştir. Evi terk eden eşe terk nedeniyle boşanma davası açılır. Terkin gerçekleşmesi halinde hakim evlilik birliğinin temelinden sarsılıp sarsılmadığını incelemeksizin boşanma kararı verebilir.
Terk, eşlerden birinin ortak konuttan ayrılmasıdır. Terk nedeniyle boşanma, Türk Medeni Kanunu'nun 164'üncü maddesinde düzenlenmiş, özel bir boşanma sebebidir.
Metruk bina, terk edilmiş, artık kullanılmayan, içerisinde kimsenin yaşamadığı eski ve döküntü binalar için kullanılır.
Evsizlik, düzenli bir barınma mekanına sahip olmama ya da olamama, yaşamını sokaklarda sürdüren durumudur. Sokaklar, terk edilmiş mekanlar, şehir içinde az kullanılan, ücra köşeler, alanlar genellikle evsizlerin barınma alanlarıdır.
Özellikle bir yakınını kaybetmek, boşanmak, ilgisiz ebeveynlere sahip olmak ve taşınma sonucu bağlı olduğu arkadaşlarından uzaklaşmak gibi duygusal ve fiziksel olarak yetersiz bırakılmak, terk edilme duygusuna neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri