1. İnceltme. 2. Yumuşatma, rikkate getirme.
Terkîk: Sözlükte bir şeyi inceltmek ve yumuşatmak gibi anlamlara gelir. Tecvid terimi olarak ise dilin arka bölümünün aşağıda kalması nedeniyle harfin, ağız içini tamamiyle sesle dolduramaması ve harfin ince okunmasıdır.
Ceza yargılamasında tefhim ve tebliğ, süreler açısından oldukça önemlidir. Tefhim, karar duruşmasında duruşmada hazır bulunan tarafa kararın bildirilmesi demektir.
İstifâle harflerinde bulunan lâzım sıfat için kullanılan kıraat terimi. Dildeki seslerin yazı ve çizgi türü sembolleri için kullanılan terim.
Kur'ân-ı Kerîm'in okunuş keyfiyeti, kıraat âlimlerine nisbet edilen okuyuşlar, bunlarla ilgili ilim dalı. Kur'ân-ı Kerîm'in tecvid ve tertîl üzere okunması anlamında terim.
İlgili 36 soru bulundu
Arap alfabesine ait bazı harflerin telaffuzunda dilin damağa yapışması özelliğini belirten terim. Dildeki seslerin yazı ve çizgi türü sembolleri için kullanılan terim.
Şiddet sıfatında sayılan harflerin dışında kalanlar bu özelliği taşırlar. İnfitah: Harflerin telaffuzu esnasında dil ile damak arasının açılıp nefesin akmasıdır. Itbak sıfatı bulunan dört harfin dışında ki tüm harfler bu özelliği taşır.
Arap alfabesinde dâd harfinin telaffuzunda, mahrecinde biraz tutularak yumuşak bir şekilde uzatılmasını belirten terim. Dildeki seslerin yazı ve çizgi türü sembolleri için kullanılan terim.
İstifal harflerinin telaffuzu anında sesin üst damağa doğru yükseltilmeden ve kalınlaştırılmadan telaffuz edilmesidir. İstifal harfleri istila harflerinin dışında kalan diğer yirmi bir harftir. İtbak harflerinin telaffuzu anında sesin dil ile üst damak arasında kalmasıdır.
Safir/“ﺮﯿﻔﺼﻟا”
güzel ses”76 demektir. Istılahta, “tilâvet esnasında, harfle birlikte mahreçten ıslığa benzer bir sesin çıkmasına”77 safîr denir. Safîr, kuvvetli bir sıfat olup harfleri şunlardır: ص ،س ،ز.
Fer'i harflerde 5 tanedir. 1-Teshilli okunan Hemze 2- İmaleli okunan Elif, 3- Lamı Muğallaza (kalın okunan lam harfi), 4- Sadı Müşemmeme (İşmamlı telaffuz edilen ص harfi) 5-İhfa olunan nun harfi Kanalın Linki: / süleymankiliÇ Dersin notlarına ulaşmak için tıklayın: https://drive.google.com/file/d/1fWxe...
Tecvidde ise, dilin aşağı meyletme haline yani üst damağa kalkmamasına denir. Zıddı isti'la'dır. İstifale'nin diğer adı da, sözlükte kolay olmak, eğilmek anlamına gelen "inhifad"dır.
KALKALE (القلقلة) Kalkale sözlükte; sarsmak, kımıldatmak, seslenmek, bir şeyi depretmek gibi manalara gelir. Kuvvetli bir ses işitlecek şekilde mahrecin sarsılmasıdır. Kalkale harflerinden birisi, kelimenin ortasında veya sonunda (gerek aslen, gerek vakf sebebiyle olsun) sakin olarak bulunursa kalkale olur.
Tefeşşi: Şin harfinin sesi, mahreci olan dil ortasından ön dişlerin ardına kadar ağız içinde yayılmasıdır. Şin harfinin sesi dilin üst damağa yaklaştırılması ile dil ortasında oluşan bir sestir.
Sözlükte aşağı olmak alçalmak manasındadır. Tecvidde ise, harfin telaffuzu esnasında dilin aşağıya meyletme haline denir. Bu harfler isti'lâ sıfatına sahip 7 harfin dışındaki harflerdir.
Zıddı olmayan beşinci sıfat ise tekrir sıfatıdır. Tekrir, bir şeyi tekrar etmek manasına gelmektedir. “Ra” harfi söylenirken dil ucunun titremesi demektir. Fazla titreme doğru değildir.
Nebr lugatte; bağırmak, sesi yükseltmek demektir. İstilahta ise; belli bir harfe vurgu yaparak harfin sesine kuvvet vermektir. Böylece nebr yaptığımız harf, diğer harflere göre biraz daha net ve yüksek sesle işitilir duruma gelir.
Tecvid (التجويد) kelimesi, جاد يجود جودة kökünden tef'îl babından bir mastar olup, lügatte «bir şeyi güzel yapmak, hoş yapmak ve süslenmek» anlamlarına gelir.
Sözlükte “gizli olmak” anlamındaki ḫafâʾ (ḫufye) kökünden türeyen ve “gizlemek, örtmek” mânasına gelen ihfâ, tecvid ilmindeki yaygın tanımıyla sâkin nûn veya tenvini şeddeleme yapmadan, ancak gunne sesini de koruyarak izharla idgam arası bir sesle okumadır.
Kalkale harfleri ق ,ط ,ب ,ج ,د harfleridir. Bu harfler bir kelimenin sonunda ya da ortasında cezimli bir şekilde geldiğinde kelimelerin daha vurgulu ve daha sert bir şekilde okunması gerekir. Kalkale harfleri kelimelerin sarsılmasına ve bundan dolayı da vurgulu bir ton ile okunmasına yarar.
Cehr ve Hems zıt sıfatlardır. Yani hems sıfatının bulunduğu harfte cehr; cehr sıfatının bulunduğu harfte ise hems bulunmaz. Sesin konumuyla ilgili bir sıfattır. Lugatte "kuvvet", istilahta ise "Harfin telaffuzu esnasında sesi hapsetmek” anlamındadır.
Arap alfabesine ait belli harflerin telaffuzunda dil gövdesinin üst damağa yükselme özelliğini belirten terim.
Türkiye'deki 81 ilin adında V harfi Ş, G ve H harflerine göre daha az bulunuyor.
Sâd-ı Müşemme işmâm olunan sâd demektir. Buradaki işmâm, ötre harekeye işaret vermek için yapılan işmâm olmayıp sâd (ص ) harfini ze (ز ) harfine karıştırmak demektir.
Hareke (Arapça:حركة) Arap harflerine ses veren veya harfleri birleştiren sistemdir. Hareke sisteminde 8 temel işaret vardır. Bunlar fetha (üstün), kesra (esre), damma (ötre), tenvin (iki üstün, iki esre, iki ötre), sükûn (cezm), teşdid (şedde)'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri