Aşırı sıvı, çay, kahve tüketilen durumlarda normalde de sık sık idrara çıkma görülebilir. Bunun dışında az su içmeye veya aşırı terlemeye bağlı olarak da idrar miktarı azalır ve rengi koyulaşır. Bunun sonucunda idrar yapma sırasında yanma, sık idrara gitme olabilir.
Özellikle sıcak havalarda günde 2,5-3 litre su için. Sıvı kaybı durumlarında kanın vücutta sağlıklı dolaşımını devam ettirmek ve tansiyon düşüklüğünden korunmak amacı ile böbrekler su tutar, böylelikle idrar miktarı azalıp, daha yoğun ve daha konsantre bir hal alır.
Düşük idrar çıkışı böbrek hastalığının, çoklu hastalıkların veya yaralanmaların neden olabileceği bir idrar yolu tıkanması böbrek yetmezliğini işaret edebilir. Kandaki kan üre azotu ve kreatinin gibi böbrekler tarafından filtrelenen maddeleri ölçmek için kan testleri uygulanır.
Uzmanlar sıcak havada terleme ile su kaybedilmesinin, idrarı azaltarak böbrek taşı oluşmasına yol açtığını belirtti.
Bir yetişkinin idrar kesesi yaklaşık 5-7 dl idrar barındırabiliyor ve boşaltımda itişler 2,5-3 dl gibi hissedilebilinir. Günde 4-8 defa idrara yapmak normaldir. Bir gün içinde normal idrar miktarı 1-2 litre gibidir ve idrarınızı sorun olmadan 3-4 saat tutabilmelisiniz.
İlgili 29 soru bulundu
ABD'de yapılan yeni bir çalışma, çok fazla su içmenin insan sağlığı için zararlı olduğunu ortaya çıkardı. Çok fazla su içmek, idrara sık çıkılmasına yol açıyor ve vücuttaki suyu boşaltmanıza neden oluyor.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Fakat çok terleyip çok su içtiğinizde su zehirlenmesi belirtileri görülebilir. Yani terleme sonucu kaybedilen klorür telafi edilmemiş, vücuttaki yoğunluğu azalmış demektir. Ter içindeki maddelerden biri de üredir. Üre vücuttan idrar yoluyla da atılır.
Proteinin vücutta sindirilmesi sonucu ortaya çıkan atık madde olan amonyak, karaciğer tarafından parçalanarak üreye dönüştürülür. Oluşan toplam üre miktarının yaklaşık %10'a kadar olan kısmı ter yoluyla atılsa da büyük bir bölümü böbrekler tarafından süzülerek, idrar yoluyla vücut dışına atılır.
Diyabet, tiroit, obezite, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi farklı rahatsızlıklar aşırı terlemeye neden olabilmektedir. Primer bölgesel hiperhidrozis (aşırı terleme) nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte hastaların %60-80 'inde aile öyküsü bulunmaktadır.
Bu yüzden fazla su içtiğimizde idrar miktarımız artarken, az su içtiğimizde azalır. Çok fazla terlersek ve ishal olursak vücuttaki su kaybı arttığından, idrar azalır. İdrar miktarı alınan ve kaybedilen sıvı miktarına göre değişir. Genellikle günlük idrar miktarı 0.5-3litre arasında değişir.
İdrar testi: İdrardaki kan veya protein varlığı böbrek fonksiyonlarında sorun olduğunu belirleyebilir. İdrar hacminin ölçümü: İdrar çıkışının belirlenmesi böbrek yetmezliğini teşhis etmeye yardımcı olan en basit testlerden biridir.
Kronik böbrek yetmezliğini teşhis etmek için en temel olarak yapılması gereken testler; kan testleri (üre, kreatinin vb ), idrar testleri ve böbreklerin ultrasonografi ile görüntülenmesidir. Erken dönem böbrek yetmezliği hastalarında kan testlerinde anormallik olmayabilir.
Yazın kılcal damarlarımız da sıcaktan genişleyip kan basıncını düşürdüğü için daha az idrar üretilir.
100 ml idrarın hastaya verilen steril bir kaba konulması ve sonrasında gerçekleşen rutin işlemler, idrar testinin temel öğelerindendir.
İdrarın miktarı vücuda alınan sıvı,terleme, çevre sıcaklığı, beslenme, kişinin aktivitesi gibi faktörlere bağlı olarak değişir. İdrar hacmi dereceli silindirlerde mL olarak ölçülür.
Vücut ısısını düşürmek için beyin ter bezlerini çalıştırır. Suyun yanında tuz, şeker ve atık maddeler vücuttan ter ile atılır. Vücuttaki 2-4 milyon ter bezi terlemeniz için çalışırlar.
Vücut ısısını dengelemeye çalışan ter bezleri; üre, tuz, yağ, bol miktarda su ve bazı minerallerden oluşan bir sıvı üretir. Bu sıvı üretildiğinde vücuttan dışarı atılır ve vücudun aşırı ısınıp soğumasına engel olunur. Terleme, yaşlılık çağında biraz azalır ancak hayat boyu aynı şekilde döngüsüne devam eder.
İnsanlar terledikleri zaman vücutta hastalığa neden olan mikropların dışarı atılmasını sağlamaktadırlar. Vücut için zararlı olan maddeler terleme ile dışarı atılır. Terleme ile vücut savunma mekanizması devreye girmektedir. Böylece vücuttaki mikrop ve bakteriler bu yol ile dışarı atılmaktadır.
Terlemenin temel amacı vücudun sıcaklık dengesini korumak ve düzenlemektir. Karaciğer ve böbreğin yanı sıra vücuttaki atıkların atılma yollarından biridir. Terleme yoluyla atılan maddelerden bazıları tuz, amonyak, üre, mineraller ve zararlı maddelerdir.
Tüketilen su, pek çok metabolik süreçte rol oynar. Vücuda alınan su, düzenli olarak idrar ve terleme yoluyla vücut dışına atılır.
Aşırı terleme fizyolojik, patolojik ve psikolojik sorunlara yol açar. Aşırı terleme ile birlikte su, sodyum, klor, potasyum kayıpları ciddi halsizliklere ve yorgunluklara neden olur. Birlikte şeker hastalığı ya da böbrek yetmezliği varsa yorgunluk daha ağır seyreder.
Gece Kaç Defa İdrara Çıkmak Normaldir? Genel olarak çoğu insan gece boyunca bir defa idrara çıkmayı tolere edebilir ve bu durum normal olarak karşılanır. Ancak gece boyunca 2'den fazla kez idrara çıkma uyku ve yaşam kalitesinde azalmaya neden olur ve çeşitli negatif durumlarla ilişkilidir.
Stres nedeniyle idrar tutamama, idrar yolu ve mesane için önemli olan destek sistemi doğru çalışmadığı zaman ortaya çıkar. Bu durum, bağ dokuları veya pelvik tabandaki zayıflama ya da üretral çıkış kaslarının fonksiyonunun bozulmasından kaynaklanabilir.
Günlük yaşamda gün içerisinde 8 ila 10 defadan fazla idrara çıkma, sık idrara çıkma olarak tanımlanır ve bu durum normal değildir. Sık idrara çıkma nedenleri arasında enfeksiyon hastalıkları, prostatit ya da sistit gibi hastalıklar bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri