Vakumlu bir alanda hava molekülleri olmadığı için ısının iletilmesi de mümkün değil. Yani içeriden dışarıya veya dışarıdan içeriye doğru bir ısı geçişi yok. Bu nedenle termosa doldurulan sıvının ısısı uzun bir süre sabit kalabiliyor.
Termosun içerisindeki kaynar suyu, içeceğinizi koyacağınız zamana kadar bekletiyorsunuz. İçeceğinizi koymadan hemen önce içindeki suyu boşalttığınızda termosunuz ısı kaybetmemiş oluyor. Böylece içeceğiniz normalden daha uzun süre sıcak kalıyor.
Bunun sebebi ise termosun içerisindeki iki katmanın arasında hava bulunmaması. Isıyı iletecek bir hava olmadığında sıcaklık da dışarı yansımıyor.
Termoslarda vakumlu bir boşluk olduğu için konveksiyonla ısı akışı engellenmiş olur. Ayrıca iç duvardaki yansıtıcı materyal sayesinde radyasyon yoluyla ısı iletimi de engellenmiş olur. Böylece iç haznedeki sıvılar mevcut ısılarını koruyabilirler.
Örneğin standart su termosları, suyun sıcaklığı 5-9 saat arası koruyor. Hatta bazı modellerde buz takviyesi ile bu süreyi 2-3 güne uzatmak mümkün.
İlgili 37 soru bulundu
Genel olarak baktığımız zaman 48 saate kadar sıcak tuttuğu kanıtlanmıştır. Vakum insulasyon ve çift duvar konstrüksiyonu sayesinde Stanley termoslar ısı kaybetmemektedir. 32 saate kadar içecekleri sıcak tutan Stanley, dayanıklı olmasından dolayı şöhret yapmıştır.
Bir termos soğuk şeyleri de aynı şekilde soğuk tutar. Bir çeşit soğutma cihazı içermez. Sıcak şeyleri sıcak tutan vakum, birebir aynı şekilde soğuk şeyleri soğuk tutar. Termosun soğuk muhtevasına aktarabilecek olan ısının, termos duvarları arasındaki vakum nedeniyle ona ulaşması önlenir.
En iyi çelik termos markalarına bakıldığında Stanley, Vaeske, Quechua ve Cooker isimleri öne çıkar. En iyi termos bardak markaları ise Starbucks, Allmug, Jumbo ve Aladdin olarak sıralanabilir.
Termos, iç içe yerleştirilmiş ve boyunda birleştirilmiş iki şişeden oluşur. İki şişe arasındaki boşluk kısmen havadan arındırılır ve neredeyse bir vakum oluşturur. Bu da ısı iletimi veya konveksiyon yoluyla ısı transferini önemli ölçüde azaltır.
Termosunuzu kaynak su ile doldurun ve kapağını kapatın. Birkaç dakika beklettikten sonra suyu boşaltın. Termosunuz ısındığı zaman hızlıca buharda pişirdiğiniz sıcak yiyeceğinizi (74 ° C veya 165 ° F'nin üzerinde) veya kaynayan sıcak içeceğinizi ekleyin ve kapağı sıkıca kapatın.
Vakumlu bir alanda hava molekülleri olmadığı için ısının iletilmesi de mümkün değil. Yani içeriden dışarıya veya dışarıdan içeriye doğru bir ısı geçişi yok. Bu nedenle termosa doldurulan sıvının ısısı uzun bir süre sabit kalabiliyor.
Son olarak termos bakımıyla ilgili birkaç ipucu paylaşarak bitirelim: Termoslarınızın içinde gazlı içecekler ile kuru buz, sütlü ürünler gibi koymamaya çalışın. Bu tarz ürünler termos içi basıncı artırarak kapak ve conta kısmının bozulmasına sebep olabilir.
Kamp yapınca, doğa yürüyüşünde ya da piknikte sürekli kullandığımız termosların ortalama ömürleri beş yıl olmaktadır.
Termosun maksimum kapasitesini aşmak, termosun içindeki sıcaklığın korunmasını engelleyebilir ve termosun patlamasına neden olabilir. Yemeğinizi termosa koymadan önce mutlaka soğutun. Çok sıcak bir yemek termosun içindeki basıncı arttırabilir ve termosun zarar görmesine neden olabilir.
Gazlı içecekler
Bu içecekler termosunuzun paslanmaz çelik yapısına hiçbir şekilde zarar veremez. Ancak zarar verebilecekleri şey vakum sağlayan kapağın conta bölümüdür. Zaman içinde bu kısımda asitli içecekler nedeniyle bozulma meydana gelebileceğinden termos içinde asitli içeceklerin saklanması önerilmiyor.
Kolay yıkanabilen ve sağlığa zararlı kimyasal barındırmayan termoslar tercih edilmelidir. Açılıp kapanabilen kapaklı termoslar yerine vidalı kapak sistemine sahip termoslar daha güvenlidir. Kapağın sızdırmaz olduğundan emin olun. Darbeye dayanıklı dış yüzeye sahip termoslara öncelik verin.
Termosunun içine 1 paket karbonatı dök ve üzerine termos hacmi kadar sıcak su ekle. Birkaç dakika karbonatın sıcak su içinde erimesini bekle. Ardından temizlik fırçasıyla tüm iç yüzeyi iyi şekilde fırçala. Şimdi de musluk suyunun altında karbonatı akıtana kadar termosu yıka.
Termos nasıl kullanılır sorusu, kullanıcıların sıklıkla merak ettiği konular arasında. Sağlam yapıda olan kapların içine sıcak veya soğuk içeceğinizi dökmeniz sonrasında da kapağını kapamanız yeterli olur. Ağzını sıkı ve doğru bir şekilde kapattığınızda verimli ısı yalıtımı sağlanır.
Çelik termoslar, diğer termos çeşitlerine göre daha hafif ve kolay taşınabilirler. Bu nedenle seyahatlerde, iş ortamlarında veya açık hava etkinliklerinde rahatlıkla kullanılabilirler. Paslanmaz çelik, dayanıklı ve uzun ömürlü bir malzemedir.
%100 Türk sermayesi ile üretilen termoslara sahip olan marka, müşteri memnuniyetini her şeyden üstte tutuyor. Marka, en iyi termos bardak markaları arasında öne çıkıyor. Özellikleri: Penguen termoslar; içeceklerinizi 12 saate kadar sıcak, 24 saate kadar soğuk tutar.
Stanley markası William Stanley Jr. tarafından Amerika'da kurulmuş bir markadır. Zaman çizelgesine bakacak olursak zaman içinde pek çok farklı yerde üretim yapan marka, şimdilerde Seattle, WA merkezli Pacific Market International tarafından satın alındı ve üretim tesislerini Çin'e taşıdı.
Kapağını sıkıca kapadıktan sonra dikkatlice çantanıza yerleştirebilirsiniz. Termosunuzda örnek olarak sıcak yulaf ezmesi, sıcak çikolata, çorba, sulu yemek veya çay taşıyabilirsiniz.
Termosifonun kullanım sıklığına ve kullanılan suyun kalitesine göre, bir süre sonra ısıtıcı üzerinde kireçlenme görülebilir. Bu seslerin kaynağı, kireçlenmiş rezistans veya tıkanmış bir emniyet ventili (otomatik gaz salınımı yapan vana mekanizması) olabilir.
Demliğin üstüne kaynattığın su miktarına uygun düşecek ölçüde çay ekleyin. Bu miktar genellikle 150 ml için 1 yemek kaşığı (5 -6 gr) çaydır. Ardından kaynayan suyu ise demliğin üzerine dökün. Üstteki demliği alıp, kısık ateşte ayrıca kaynatabilir veya buharda kaynamasına izin verebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri