Eğer termostat 70 derecelik ve fan muşürü 90 derecelikse : motor soğutma sıvısı 70 dereceye gelince termostat açılır.Soğutma sıvısını devirdaim ettirmeye başlar.Hava çok soğuksa sistemde dolaşan sıvı kendi kendine soğur ve araç 70 derecenin üstüne pek çıkmaz.Hava sıcaksa sisteme 70 derece ile dahil olan sıvı ( ...
Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Termostatın Kapalı Kalması:
Radyatöre ulaşamadığı için soğuyamaz. Su devamlı ısınacağı için motor çok fazla ısınır ve hararet yapar. Hararet sonucunda aracınız conta yakabileceği gibi piston dahi eritebilir. Bu durum da komple motor revizyonu gerektirir.
Yazlık müşür kaç derecede fan açar diye soracak olursak 70-80 dereceye ulaşınca fan açar. Kışlık müşür kaç derecede fan açar sorusunun cevabı ise 100-105 derece civarlarıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Aracın fan müşürü arıza yaptığında araç ısındığını anlayamaz ve fanı çalıştırmaz. Fan çalışmazsa araç îsınmaya devam eder ve hararet yapar. Aynı şekilde aracın fan motorunda sorun varsa müşür emir verdiğinde bile fan motoru bozuk olduğu için çalışmayacak ve araç soğuyamayarak hararet yapacaktır.
Klimanın çalışması ile radyatör fanı da çalıştığı için araba soğur, bu da harareti düşürür. Arkadaşların da söylediği gibi, hararet yapmaya meğilli bir arabada, klimanın çalıştırılması yolda kalmamak açısından faydalı olur. Klimanın çalıştırılması aracın soğumasına yardımcı olur.
Termostat dediğimiz ürün ömrü ortalama 5 yıl. O nedenle aftermarket pazarına her yıl 200 milyon adet termostat sunmak zorundasınız.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Eğer aracında termostat yoksa bu demektir ki soğutma suyu motor ile radyatör arasında sürekli sirkülasyon halinde. Aksi takdirde zaten motor ısısı artıp evvela silindir kapak contasının yanmasına ve devamında piston ve yatakların hasar görmesine neden olurdu.
Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır. Eğer daha yüksek ayarlanır ise yakıt harcaması artar. Eğer termostatı 22 ⁰C'ye ayarladığımız takdirde evimiz yeterli derecede ısınmıyor ise kombi üzerinden sıcaklık arttırılabilir.
Kombi üzerinde kalorifer sıcaklık ayar düğmesinin üzerinde E harfi gördüğünüz yer genellikle 70˚C dır. Kombiniz çalıştığında radyatör devresinden gelen dönüş suyunun sıcaklığı (örneğin 30˚C) ile ayarlanmış olan sıcaklık değeri (55˚C) arasındaki fark fazla olduğundan alev boyunu arttıracaktır.
Oda termostatını çalıştırmak ve kullanmak son derece kolaydır. Kombinizin sıcaklık ayarının 50° olduğunu varsayalım. Oda termostatından ayar 23° seçildiğinde kombi; termostatın yer aldığı odanın sıcaklığını 23° olana dek tesisat suyunu 50° de sabit tutacaktır.
Hararet Göstergesi Kaçta Olmalıdır? Aracın hararet göstergesi normal bir ısınmada sabit olarak 85 ile 90 aralığında olmalıdır. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda bu değer 100 dereceyi bulabilmektedir.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Kombiyle birlikle oda termostatı kullanıyorsanız, kombinizi 50°C-55°C nin aşağısında kullanmamanız önerilir.
Araçların hararet yapmasına soğutma suyunun kaynama noktasını geçerek aşırı ısınması sebep olur. Hararet 2 çeşittir. Aracınız da hararet olmadığı halde göstergeniz de aracın hararet yaptığı gözüküyor ise biz buna yalancı hararet diyoruz.
Araç Kaç Derecede Hararet Yapar? Aracınızın hararet göstergesi 85-90 derece aralığında ise aracınızın motoru sorun olmadan çalışıyor demektir; hararet göstergesi 90 derecenin üzerinde gösteriyorsa bu durum aracınızın motorunun aşırı ısındığı anlamına gelmektedir.
Oda termostatı; kombi cihazlarıyla birlikte çalışan gereksiz ısınmanın önüne geçen ve yakıt tasarrufu sağlayan cihazdır.
Yazlık termostat; daha düşük sıcaklıkta açılır. Havalar sıcak olduğu için motorun çok yüksek sıcaklıkta çalışır. Kışlık termostatın derecesi ise daha yüksektir. Kışın araçların yaz aylarına göre daha yüksek sıcaklıkta çalışması tercih edilir.
Termostat kapalı kaldığı nasıl anlaşılır? Termostatın Kapalı Kalması: Radyatöre ulaşamadığı için soğuyamaz. Su devamlı ısınacağı için motor çok fazla ısınır ve hararet yapar. Hararet sonucunda aracınız conta yakabileceği gibi piston dahi eritebilir.
Motorun aşırı ısınmasının önüne geçen ise soğutma sistemidir. Soğutma sıvısı, motorda bulunan devirdaim ile motor içerisinde dolanır. Motorun sıcaklığını alan sıvı, radyatörde soğuk hava ile karşılaşır ve soğur.
Termostat, motor soğutma suyunu devirdaim yaparak su geçişini açar ve sıcaklığın normal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın açık ya da kapalı kalması motor ısısında düşüş ya da artışa sebep olabilir. Yine benzer bir şekilde devirdaim pompasında bir kaçak olması durumunda da hararet göstergesi düşer ya da yükselir.
Araba Dururken Klima Çalıştırmak
Klimanın çalışması araç performansını etkilemektedir. Ancak araç dururken klima çalıştırmak, klimanın performansına dair herhangi bir etkide bulunmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri