Nabız atımına benzeyen kulak çınlaması genellikle baş veya boyun damarlarında meydana gelen bir problemin belirtisi olarak değerlendirilir. Damar tıkanıklığı, yapısal bozukluklar ya da damarsal tümörler bu kulak çınlamasına neden olabilir.
Tinnitus, kulakta duyulan sürekli veya aralıklı bir çınlama, uğultu, vızıltı veya zil sesi gibi algılanan bir işitme hissidir. Bu sesler, gerçekte dışarıdan gelen bir ses olmadığı halde kişinin kulağında veya başında duyulur. Tinnitus genellikle bir hastalık veya durumun belirtisi değil, bir semptomdur.
Bu tür sesler bazı hastalar için çok rahatsız edici olabilir. Allerjide, basit bir üst solunum enfeksiyon veya sonrasında, burun tıkanıklıklarında VB. durumlarda kısa süreli yaşanan bu durumlar olabilir. Durum genellikle geçici bir östaki kanal sorunudur. Ancak bu durum uzun sürüyorsa önem arz edebilir.
Pulsatil tinnitus denilen nabızla senkron uğultu, %25 oranında sigmoid sinüs dehissansı (kemik duvar eksikliği) yüzünden olmaktadır. Bu da pulsatil tinnitusun en sık sebebi kabul edilmektedir. Bu nedenle günümüzde pulsatil tinnitus şikayeti olan hastalara bakışımız değişmiştir.
Hastalık kaynağına göre Tinnitus'u sakinleştirmek için farklı uygulamalar tercih edilebilir. Bunların başında; İşitme Cihazları, Kombi İşitme. Cihazları, Tinnitus Cihazları, TRT (Tinnitus Retraining Therapy), Psikolojik Destek Terapisi, Akupunktur, Elektromanyetik Stimülasyon gibi terapiler sayılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Her ne kadar rahatsız edici olsa da, kulak çınlaması genellikle ciddi bir şeyin belirtisi değildir. Yaşla birlikte kötüleşmesine rağmen, birçok insan için kulak çınlaması tedavi ile düzelebilir. Altta yatan bir nedenin tedavisi bazen yardımcı olur.
İç kulakta ortaya çıkabilecek olan kas spazmları kulak çınlamasına ve ilerleyen durumlarda işitme kaybına sebep olabilir. Şeker hastalığı, tiroid, yüksek tansiyon, migren, kansızlık, lupus, yüksek kolesterol ve benzeri kronik hastalıklar sonucunda da kulak çınlaması ek bir belirti olarak ortaya çıkabilmektedir.
Bir migren, genellikle başın bir tarafında şiddetli zonklama ağrılarına veya nabız atma hissine neden olabilir. Genellikle bulantı, kusma ve ışığa/ sese aşırı hassasiyet eşlik eder. Migren atakları saatlerce hatta günlerce sürebilir ve ağrı o kadar şiddetli olabilir ki günlük aktivitelerinize engel olabilir.
İç kulakta bir çeşit rahatsızlıktan dolayı ataklar halinde seyreden baş dönmesi, kulak çınlaması, işitme kaybına neden olur. Sebebi henüz bilinmiyor, ancak iç kulaktaki bir bölmede bulunan özel bir sıvının yüksek basınca ulaşması sonucu oluştuğu düşünülüyor.
Uzun süreli yüksek tansiyonu olan kişilerde kulak çınlaması fazla görülür. Ayrıca kan basıncındaki ani yükselmeler, kulak çınlamasına neden olabilir veya başlatabilir.
Bu damar bazen şakak bölgesi kaslarının sertleşmesi veya kan basıncının artması ( Tansiyon) ile bu damarın dolgunluğunun artması nabız tarzında his yaratır. Genellikle uyku esnasında başın yastığa gelen kısmında hissedilir. Kulağınızın civarında kalp atışlarının hissetmesine neden olur.
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Basınç hissedilen kulağın üstüne yüzüstü pozisyonda bir saat yatarak kulaktaki basınca neden olan sıvının dışarı akmasını sağlamak mümkündür. Sakız çiğnemek, kuvvetli bir biçimde yutkunmak veya esneyerek basıncı kontrol atına almaya yardımcı olmaktadır.
Derin nefes alma, meditasyon, yoga, gevşeme egzersizleri gibi stresi azaltan teknikleri denemek faydalı olabilir. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, yeterli uyku gibi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları kulak uğultusunu azaltmaya yardımcı olabilir.
Kulak Çınlaması Nedir? Kulak çınlaması (tinnitus), hastanın psikolojik bir sorunu olmamasına rağmen, dışarıda var olmayan frekanstaki sesleri duyması olarak algılanır. Kulak çınlaması hafif ve yüksek şiddetli gelişebiliyor. Hafif şiddetli çınlamalar özellikle geceleri ve sessiz ortamlarda duyulabiliyor.
Hastaların cızırtı ve uğultu şeklinde sesler duyduğu rahatsızlık son yıllarda tıptaki gelişmeler sayesinde tedavi edilebilir hale geldi. İleri safhalarında intiharlara sebep olan rahatsızlığın tedavisi, kulağa lazerle biyo-uyarıcı etki oluşturularak tinnitus tedavi sistemiyle gerçekleştiriliyor ve iki buçuk ay sürüyor.
Hastalığın belirtilerinin birçok nedenden kaynaklı olduğunu ifade eden Dr. Kenar, “İç kulak tansiyonunun 4 önemli bulgusu vardır. Bunlar; kulakta dolgunluk (tıkanıklık), baş dönmesi, işitme kaybı ve çınlamadır. Bu 4 belirtinin ataklar halinde ve eş zamanda olması önemlidir.
Güçlü bir şekilde yutkunmak, sakız çiğnemek veya esneyerek basıncı dengeleyebilirsiniz. Ağız veya burnunuzu kapatarak hava giriş çıkışı olmadan nefes alıp verebilirsiniz. Östaki borusunda kalan sıvılardan kurtulmak için basınç olan kulağımızın tarafına doğru tek ayak üzerinde sıçramak zıplayabilirsiniz.
Tansiyon hastalığı için İç Hastalıkları Uzmanı veya Kardiyoloji doktoruna gidilir.
Beyne pıhtı atmasının en önemli belirtileri; Yüzde tek taraflı kayma, vücudun bir tarafında, aniden ve daha önce olmayan kuvvetsizlik, bir kolu ve bacağın tutmaması, uyuşma ve karıncalanma, konuşmanın bozulması ve görmede kayıp yani geçici körlük oluşmasıdır.
Kalp çarpıntısı olduğunda derin nefes alıp sakin bir yerde oturup dinlenin. Çarpıntı hissi devam ediyorsa su içip sakinleşmeye çalışın. Kalp çarpıntısı şikayetiniz devam ederken nefes darlığı, baş dönmesi, göz kararması ve fenalık hissi başladıysa mutlaka bir uzman doktora başvurun.
Tinnitus çoğu kişi için kanser belirtisi olmasa da bu durumdan muzdarip kişilerin bir odyologtan yardım almaları, bu durumun etkileriyle daha iyi baş edebilmeleri açısından büyük fark yaratabilir. Bu etkiler arasında uyku eksikliği ve devam eden dikkat eksikliği olabilir.
Kulak çınlaması ataklar hailinde gelir, çoğunlukla da kendiliğinden geçer. Zaman içinde tekrarlar. Kulak çınlamasının gerçek tedavisi nedene odaklanılarak yapılabilir; yirmi yaş dişleri, çene eklemi problemleri üzerine çalışılmadan geçmez.
16 ile 48 saat sonra kaybolur. Bu bu süreç bazen bir - iki haftaya kadar uzayabilir. Bu bir-iki haftalık süreci beklemeden kişinin erken müracaatında yapılabilecek bir kaç tedavi şekli olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri