Tersine çevrilebilirlik, olayların, durumların, düşüncelerin zihinsel olarak başlangıçtaki noktasına dönmesidir. Odaktan uzaklaşma, herhangi bir durumun, olayın, olgunun birden fazla özelliğine dikkat edebilme becerisidir.
Bir problemde belli adımlardan geçme ve sonra zihinsel olarak yönü tersine çevirerek başlangıç noktasına geri dönme yeteneği olarak bilinen tersine çevirme becerisini çocuklar başarabilmektedir.
Tersine Çevirememe: Piaget Kuramı 'nda Bir işlemi ya da sıralamayı tersten yapamama. Ör:Konya-Rize-Ankara'yı sıralarken tersten sıralama yapamamak. Ör:4*2=8 iken 8/4 bilememek. Ör:Bebeğinin karnının acıktığını düşünmek.
3.SOMUT İŞLEMLER DÖNEMİ
7-11 yaş aralığını kapsayan gelişim dönemidir. Bu dönemde tersine çevirebilirlik ve korunum becerisi gelişir.
İşlem Öncesi (Pre-operational) Dönem (2-7)
Bu yaşlardaki çocuklar kendi görüşlerinin olabilecek tek görüş olduğuna inanırlar, çevrelerindekilerin kendilerininkinden daha farklı bakış açılarına sahip olabileceklerini anlayamazlar. Animizm (canlandırmacılık) vardır. Tersine çevirememe.
İlgili 37 soru bulundu
Ödünleme: Bir yöndeki büyüme, diğer yöndeki azalmayı ödünler. Tersinebilirlik: İşlem tersine dönerse aynı sonuç yeniden çıkar.
Diğer bir deyişle; çocuğun karşılaştığı yeni bir olayı, fikri, objeyi, kendisinde daha önceden varolan bilişsel yapı içine alması sürecidir. Çevresine,kendisinde varolan bilişsel yapılarla tepkide bulunmasıdır. Örnek olarak çocuğun koyunları köpek şeması içine yerleştirmesi bir özümleme örneğidir.
TERSİNE ÇEVRİLEMEZLİK:
Tersine çevrilemezlik, yapılan herhangi bir işlemin iki şekli olabileeğini anlamada başarısızlıktır. Yani yapılan bir işlemin tersine çevrilebileceğini, orijinal halini yeniden alabileceğini anlamada başarısızlık oluşumuna trsine çevrilemezlik denir.
İşlem Öncesi Dönem (2-7 Yaş): Bu dönem kendi içerisinde Sembolik Dönem (2-4 Yaş) ve Sezgisel Dönem (4-7 Yaş) olmak üzere ikiye ayrılır. Somut İşlemler Dönemi (7-11 Yaş) Soyut İşlemler Dönemi (12 Yaş ve üstü)
Dönüşebilirlik: Çocuğun tek duruma konsantre olmasındandır. İşlem öncesi dönemde olduğu kadar şaşırtıcı çelişkiler içinde değildir. Objeleri büyüklük ve küçüklük sırasına göre sıralayabilir.
Karşılıklı konuşma esnasında, karşımızdaki kişinin (örneğinçocuğun) içini dökmesi,dilediği sayıda cümle kurarak kendini istediği gibi ifade edebilmesi, başarmak için nelere ihtiyacı olduğunu, çocuğun kendi konuşmaları içerisinden çekip bulmasını sağlamak amacıyla kullanılan iletişim şeklidir (Ozan,???).
Pİaget'ye göre zeka, uyum sağlayabilme, bireyle çevresi arasında denge sağlayabilme ve zihinsel faaliyettir (Ginsburg ve Opper, 1969). Piaget, bilişsel gelişimin doğuştan gelen üç temel eğilimden, yani uyma (accomodation), özümleme (assimilation) ve dengeden (equilibrium) etkilendiğini öne sürmektedir (Usha, 2001).
Çocuk herhangi bir konuda olayları sadece kendi bakış açısı ile değerlendirecek düzeyde benmerkezcidir. Cansız varlıklara canlılık özelliği atfetmelerine animizm denir. 4-6 yaş çocuklar için her şey canlıdır.
Ters döndürmenin kuralları ise şu şekildedir: Tümel olumlu (A) bir önermenin ters döndürmesi, yine tümel olumlu (A) bir önermedir. Örneğin, “Her dost güvenilirdir.” önermesinin ters döndürmesi, “Her güvenilir olmayan, dost olmayandır.” önermesidir.
Buradan hareketle Bruner (1966) yeni bir konuyu öğrenen çocuk ya da yetişkinlerin bilişsel süreçlerinin üç dönemde ilerlediğini ifade etmiş, bu dönemleri eylemsel (enactive), imgesel (imaginative) ve sembolik (sembolic) olarak isimlendirmiştir (Sperry Smith, 2001; akt: Gallenstein, 2005).
Bir kişinin yanlış bir inancının olabileceğinin ve bu inanca hangi bilginin yol açtığının belirlenebilmesi durumuna "Yanlış inanç ilkesi" adı verilir. Kişinin daha önceki durumları göz önüne alarak, eldeki verileri de kullanıp görünenin ötesindeki gerçeklikleri kavrayabilmesine "Çıkarsanmış gerçeklik" adı verilir.
Duygusal zeka doğuştan değildir, deneyimlerle öğrenilir. Bebeğiniz temel duygular (öfke, mutluluk, üzüntü, iğrenme, şaşkınlık, korku) ile doğar ve kıskançlık, utanma, sevgi, suçluluk gibi sosyal ve karmaşık duyguları 2 yaşından itibaren öğrenmeye başlar.
Kişinin doğum tarihi ile bulunduğu yıla göre oluşan yaşı değil. Kişinin hangi yaş bireylerinin yapabildiklerini yapabildiği yaştır. – Örneğin, 9 yaşındaki Yusuf 12 yaşındaki çocukların yapabildiklerini yapabiliyorsa Yusuf'un kronolojik yaşı 9 olsa bile zeka yaşı 12 olarak kabul edilir.
Kuralları hatırlayamazlar, Tersine Çevrilemezlik: İşlem öncesi dönemdeki bir çocuğun bir işlemi zihninde tersine çevirmedeki bilişsel sınırlılığıdır. Örnek: 3+4'ün 4+3 ten farklı olduğunu düşünecektir.
Tersine çevrilebilirlik, olayların, durumların, düşüncelerin zihinsel olarak başlangıçtaki noktasına dönmesidir. Odaktan uzaklaşma, herhangi bir durumun, olayın, olgunun birden fazla özelliğine dikkat edebilme becerisidir.
Gelişim çocuğun; öğrenmesi, anlaması, duyması, konuşması, etrafıyla ve kendisiyle ilişkileri, yürümesi, el kol hareketleri, oyunları gibi özelliklerini kapsayan bir süreçtir. Anne karnında başlar ve ömür boyu devam etmektedir.
Özümleme, karşılaşılan yeni bir durumun daha önceki şemalarla açıklanmaya çalışılması; uyma ise yeni bilgiye göre var olan şemaların değiştirilmesi ya da genişletilmesi durumudur (Mert, 2007; Özdemir ve diğerleri, 2012). Örneğin, ilk defa küçük bir koyun gören çocuk ona “köpek” diyebilir.
Örneğin hayatında ilk defa katır gören bir çocuk, katırı at zanneder. Çünkü atı daha önce görmüştür. İki hayvan birbirine benzediği için hafızadaki ''at bilgisi'' ile ilk defa görülen katır birleştirilir. Buna psikolojide özümleme denir.
Uyma/Uyumsama(Akomodasyon)
Çevredeki yeni deneyimlerden yararlanarak, şemaları değiştirmek yoluyla, problem çözme sürecine Piaget, uyumsama adını verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri