Hisse Bölünmesi ya da orijinal ismiyle stock split; bir şirketin geniş yatırımcı tabanına yayılmak ve likiditesini artırmak amacıyla mevcut hisse senetlerinin sayısının artırılması ve buna bağlı olarak hisselerin daha küçük birimlere bölünmesi işlemidir. Bu şekilde hisse fiyatlarında bölünme oranı kadar düşüş yaşanır.
Özetle, yatırımcı bölünmeden kar ya da zarar etmez. Kar veya zarar hissenin performansına, yani borsadaki yatırımcıların bu bölünmeye verecekleri tepkiye bağlıdır. Yapılan araştırmalar, hisse senetlerinin bölünme işleminden sonra daha iyi performans sergilediklerini ortaya koymaktadır.
Hisse senetlerinin bölünmesi, fiyat düşürmesinin yanı sıra likiditeyi artırır. Daha fazla hisse senedinin piyasaya sürülmesi, işlem hacmini artırır ve alım satım işlemlerinin daha kolay gerçekleşmesini sağlar.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
**NOT: Hisse bölününce şirketin, hisse lotu artar, sermayesi değişmez (ek finansman sağlamaz) ancak hissenin fiyatı bölündüğü oranda düşer.
İlgili 34 soru bulundu
Hisse Bölünmesinin Temel Mantığı
Hisse bölünmesi, şirketin finansal sağlığına, büyüme stratejilerine ve pazar koşullarına bağlı olarak değerlendirilmelidir. Temel amaç, mevcut hisse senetlerinin daha küçük dilimlere ayrılmasıyla likiditeyi artırmak ve daha ulaşılabilir zemin yaratarak yatırımcı ağını artırmaktır.
Fiyat/kazanç oranı, yatırımcılar arasında popüler bir göstergedir. Bu oran, hisse senedinin fiyatının hisse başına düşen kazancı ile bölünmesiyle hesaplanır. Eğer bir hissenin fiyat/kazanç oranı diğer benzer şirketlere göre düşükse, bu hissenin ucuz olduğu düşünülebilir.
Hisse bölünmesi hissenin değerini etkileyen bir durumdur. Bölünen hisselerin değeri de bölündüğü oranda düşecektir. Zaten bölünmede amaçlanan da tam olarak budur. Şirketler bu bölünmeden olumsuz olarak etkilenmezler çünkü hisse bölünse bile hissenin değerinde bir artma ya da azalma olmayacaktır.
Borsada alış/satış işlemleri takas esasları doğrultusunda gerçekleştiği için bugün sattığın hissenin takası normal şartlarda yani Borsa İstanbul'da 2 iş günü sürer. Bu yüzden Midas'ta gördüğün nakit bakiye, o an banka hesabına çekebileceğin miktarı ifade eder.
Borsada en iyi emir tipi hangisidir? Borsada en fazla tercih edilen emir tipi, limit emirdir. Bir hisseyi almak veya satmak istediğiniz fiyat ve miktardan emir vermenizi sağlar. Emirde belirtilen tek şart, sadece yatırımcı tarafından belirlenen fiyat seviyesinden veya daha iyi bir fiyattan emrin gerçekleşmesidir.
Hisse bölünmesi, bir şirket, hisse senetlerinin değerinin çok yüksek fiyatlandırıldığına karar verdiğinde ve hisse senetleri için talebi arttırmak (ve genellikle toplam fiyatı artırmak) istediğinde gerçekleşir. Hisse bölündüğünde değeri de bu oranda düşer.
Borsada hisse alabilmek için hafta içi her gün 09.40 - 09.55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilir. Saat 09.55 itibarıyla fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilir. Bu durumda saat 10.00 ile 18.00 arasında herhangi bir seans ya da kısıtlama bulunmadan hisse alınabilir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Bedelsiz sermaye artırımının hisseye etkisi
Bedelsiz sermaye artırımında bölünme oranı kadar hisse fiyatı etkilenir. Dolayısıyla bedelsiz sermaye artırımı yapıldıktan sonra hisse fiyatında düşüş olur.
Bedelsiz sermaye artırımında, hissedarlara herhangi bir ücret talep edilmez. Hissedarlar, önceden sahip oldukları hisselerin yanında bedelsiz olarak verilen yeni hisse senetleri sayesinde şirketin ödenmiş sermayesindeki artışa da katkıda bulunurlar. Bedelsiz sermaye artırımı, şirketin piyasa değerini değiştirmez.
Hisse senedi alımlarınızda takas günü, nakit çıkışlarınızda aynı gün sizin tarafınızdan herhangi bir fon satış işlemi yapılmasına gerek olmaksızın otomatik olarak likit fon satışı gerçekleşmiş olacaktır. Hisse satışlarınızın bedeli BIST işleyişi gereği 2 işgünü sonra çekilebilir bakiyenize yansır.
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir. Bu durumda hisse senedi ertesi gün tavan açılış yapmadıysa, aktif fiyattan alım gerçekleşir.
Mevzuat gereği, alış emirlerinde hisse senetleri, satış emirlerinde ise satış bedelleri işlem borsada gerçekleştikten sonraki 2. işgünü (takas günü) içerisinde yatırım hesabına geçmektedir.
Temel amacın şirket hisselerinin küçük yatırımcılar için daha uygun ve erişilebilir hâle getirilmesi olduğu söylenebilir. Şirketler hisse bölünmesi ile anapara akışını korumuş olur. Bu strateji sayesinde şirketin piyasada işlem gören hisselerinin sayısı artar.
Genelde 1:10, 1:4, 1:2, 1:3, 2:3 gibi bir oranda gerçekleşir. Örnek olarak, bir şirketin toplam 2 bin adet hissesi olsun ve bir hisse fiyatı da 500 dolar olsun. 1'e 2 hisse bölünmesi gerçekleştiğinde, her bir hisse ikiye bölünecek demektir. Bu durumda toplam hisse adedi 4 bin, bir hissenin fiyatı ise 250 dolar olur.
Bedelli sermaye artırımının en önemli etkisi şirketlerin borçlanmasının önüne geçilmesini sağlamasıdır. Şirketlerin kârlılığı artarken buna bağlı olarak ticari kredibilitesine de olumlu etkileri olur. Şirket sermayesinin güçlenmesi ve bu sayede enflasyon karşısında erimemesi sağlanır.
Sektöre hakim olanların bilgi sahibi olduğu BİST 50, Borsa İstanbul'da işlem gören en yüksek piyasa değerine sahip 50 hissenin göstergesi olarak kabul edilir.
Bir hisse senedinin borsa değeri kar payı ödeme tarihi yaklaştıkça yükselir. Bu yükselişin miktarı, kar payı ödeme tarihinde, ödenecek kar payı miktarına kadar çıkar. Bu tarihte hisse senedinin fiyatı (normal fiyat M beklenen kar payı) kadardır.
Hisse senedi sahibi kağıttan hak talep edemeyecek ve elde kalan hisseler o şirketin sahiplerinde kalacak. Uzmanlara göre hala çok sayıda kayıt altında olmayan hisse senedi bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri