Güvenirliği Etkilememektedir. Tesadüfi hatada; hatanın kaynağı, miktarı ve yönü belirsiz olmaktadır. Geçerliliği ise doğrudan etkilemektedir. Güvenirliği dolaylı etkilemektedir.
4. Geçerlik her türlü hatadan (doğrudan etkilendiği sabit ve sistematik hatadır) etkilenmesine rağmen, güvenirlik yalnızca tesadüfî hatadan etkilenir.
Tesadüfi (random-seçkisiz) hata: Ölçme sonuçlarına karışan, kaynağı, yönü ve ölçme sonuçlarını hangi yönde etkileyeceği kestirilemeyen hata türüdür.
Öğretmenin hemşerilerine +10 puan vermesi sistematik hatadır. Bilinmesi Gerekenler Bir ölçme işleminde sistematik hata yapılması sınavın öncelikle geçerliğini düşürür. Sistematik hata yapılan bir sınavda sınavın aritmetik ortalaması, standart sapması, ranjı, varyansı değişir.
Ölçmede Güvenirlik ve Korelasyon. Ölçmede Güvenirlik ve Korelasyon , tesadüfi hatalar mümkün olduğu kadar az ise güvenirlik o kadar yüksektir.Yani güvenirlik testin hatalardan arınık olmasını amaçlar.Güvenirlik değeri 0-1 arasında değer almalıdır ve homojen sorular güvenirliği arttırır.
İlgili 17 soru bulundu
Öğretmen erkek öğrencilerin kâğıtlarına fazladan 5 puan fazla veriyor ama kızlara vermiyorsa tesadüfî hata söz konusudur. Sistematik hatanın, daha çok ölçümün geçerliliğini, tesadüfî hatanın ise daha çok ölçümün güvenirliğini etkilediği ifade edilebilir (Lin, 1976, 171-2, Sencer ve Sencer, 1978, 521-2).
Testin uygulandığı ortamın sıcaklığı, ışığı, havalandırma durumu, gürültü düzeyi, sınav düzeninin kopya çekmeye uygun olup olmaması gibi faktörler ölçme sonuçlarına hata karışmasına neden olabilir. Her bir ölçme için miktarı değişmeyen hata olarak tanımlanabilir.
Şansla ortaya çıkan ve ne yönde etki ettiği belli olma-yan hatalardır. Çoğu kez bilinmeyen nedenlere bağlıdır. Aynı özellikle ilgili çok sayıda ölçme yapılacak olursa tesadüfî hataların ortalaması sıfıra yaklaşır. Öğretmenlerin yazılı sınav kâğıtlarını dikkatsizce okuması rastgele hatalara yol açar.
Literatürde HTEA'nın Tasarım HTEA, Hizmet HTEA, Sistem HTEA ve Süreç HTEA olmak üzere dört temel çeşidi yer almaktadır (Stamatis 1995).
Rastgele hatalar, sabit bir nitelik veya niceliğin tekrarlanan ölçümleri alındığında ölçülebilir değerlerin tutarsız olmasına yol açan ölçüm hatalarıdır. Sistematik hatalar, tesadüfen belirlenmeyen, ancak sisteme özgü bir yanlışlık (gözlem veya ölçüm sürecini içeren) tarafından ortaya çıkan hatalardır.
Tesadüfi hatada; hatanın kaynağı, miktarı ve yönü belirsiz olmaktadır. Geçerliliği ise doğrudan etkilemektedir. Güvenirliği dolaylı etkilemektedir.
Sabit hata, bir ölçmeden diğerine miktarı değişmeyen hatadır. Örneğin; Bakkalın terazisinin her ölçtüğü ağırlığı 50 gr. fazla ölçmesi. Öğretmenin her okuduğu kağıda 5 puan fazla vermesi.
4. Geçerlik her türlü hatadan (doğrudan etkilendiği sabit ve sistematik hatadır) etkilenmesine rağmen, güvenirlik yalnızca tesadüfî hatadan etkilenir.
Hatalar oluşma nedenlerine göre genelde dörde ayrılır; ➢Kaba hata ➢Düzenli (sistematik) hata ➢Düzensiz (rastlantı, tesadüfî) hata ➢Gerçek hata Page 6 Kaba hatalar genellikle dikkatsizlikten kaynaklanan hatalardır.
Seçkisiz hata, ölçme sonuçlarına nasıl karıştığı bilinmeyen hatalardır. Bu hataların yönü, büyüklüğü ve kaynağı kestirilemez.
1.) Kapsam Geçerliliği
Bir sınav testinin ölçmek istediği konulara kapsam denir. Başarı testlerinin daima önceliğidir. Hedeflerin sınavda örnek soru olarak karşımıza çıkmasıdır.Konular sınavda ne eksik ne de fazla olmalıdır. Konuların genişliğine göre sorular dengeli bir şekilde sınav kağıdına dağıtılmalıdır.
FMEA'nın sistem, tasarım, süreç ve servis olmak üzere 4 çeşidi bulunur. Sistem FMEA; tasarımın ilk aşamalarında sistemin analiz edilmesini, sistem eksikliğinden kaynaklanan fonksiyonlar arası hataları tespit etmede kullanılır.
Hata Analizinde Akılcı Yaklaşım
Bu hata analiz yönteminde, ölçme sisteminde bulunan bütün ölçüm cihazlarının aynı anda (pozitif veya negatif yönde) maksimum hatayı yaptığı kabul edilir. Örnek olarak; bir elektrik devresindeki güç, gerilim ve akım şiddeti çarpımı olan; P = E.I. bağıntısı yardımıyla hesaplanmak istensin.
Sistematik hatalar, ayarsız aletler ile yapılan ölçüler ve/veya hataları yöntemden kaynaklanan ve ölçülere belirli bir yönde etki eden hatalardır. Sistematik hataların giderilmesi için ölçü aletlerinin kalibre edilmesi gerekir.
Güvenilirlik sonuçların tutarlılığını ve istikrarını sağlamak için önemliyken, geçerlilik bir ölçüm aracından elde edilen sonuçların anlamlı ve araştırma sorusuyla ilgili olmasını sağlamak için çok önemlidir. Bir ölçümün zaman içinde ve farklı örneklemler arasında tutarlı bir şekilde aynı sonuçları üretme derecesi.
Raslantısal Hatalar: Rastlantısal hatalar, deneydeki bilinmeyen veya önceden tahmin edilemeyen değişiklikler tarafından ortaya çıkar. Bu hatalar ya kullanılan alette ya da deney ortamında oluşmuş olabilir.
Düzenli hatalar : Sistematik hata da adı verilen bu hatalar, ölçme donanımından, ya da çevre koşullarından kaynaklanan hatalardır. Örnek : Uzunluk ölçüsünde kullanılan şerit metrenin biraz kısa olması gibi. Düzenli hatalar, sonucu nasıl etkilediği bilinen hatalardır.
Sistematik Hatalar: Sisteme ait olup, tek yönde yapılan hatalardır. Düzenli olarak ya artar ya da azalır. Hem azalıp hem artmaz, tek yönde olması gerekir.
Orantılı hatalar ise numune miktarı ile orantılı olarak artan veya azalan hatalardır. Orantılı hatalardaki bağıl hata sabittir. Alet hataları, analitik yöntemde kullanılan, pipet, büret, terazi, ölçülü balon, elektronik aletler gibi aletlerin kalibrasyonlarının bozulması sonucu ortaya çıkan hatalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri