Faz: Kahverengi. Nötr: Mavi. Topraklama ya da koruyucu iletken: Yeşil ya da sarı
Siyah ve kahverengi renkleri tek fazlıdır ve elektriği kullanılan ortamlardaki priz, anahtar gibi yerlere yaymak için kullanılır. Mavi kablo nötr iletkendir, siyah ve kahverengi kablolarla yayılan elektrikteki negatif veya nötr yükler için kullanılır.
Genellikle de evimizdeki elektrik tesisatında mavi, kahverengi ve sarı kablolar görmekteyiz. Bunlar da mavi nötrü, kahverengi fazı ve sarı da toprağı temsil eder.
Elektrik Kablo Renklerinin Anlamları
Gri, Siyah veya Kahverengi: Faz için kullanılan kablo renkleridir. Yani elektriğin geçtiği artı yüklemede kullanılan renklerdir. Ayrıca üç fazlı AC kablolarda da bu renklerin her biri bir fazı da temsil edebilmektedir.
R-L1: Faz 1 kablosu, kahverengi. S-L2: Faz 2 kablosu, siyah. T-L3: Faz 3 kablosu, gri. Nötr: Mavi.
İlgili 24 soru bulundu
Binalarda kullanılan diğer iki kablo çeşidi olan faz kablosu ve nötr kablo kablonun renkleri ise şöyledir; faz kablosu renkleri kahverengi, siyah veya gri renklerde nötr kablo rengi ise açık mavi rengindedir. Faz kablosu (+) yüklü, nötr kablo ise (-) yüklüdür.
Unutma ki siyah kablo artı, beyyaz kablo eksi, yeşil ise topraklama içindir. Topraklama için yeşil yerine bakır bir kablo da görebilirsin.
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz. Kontrol kaleminin yanıp yanmama durumu faz ile nötrü ayırt etmeyi sağlar.
Ev Tesisatında Hangi Kablo Kullanılır? Ev tesisatında, elektrik akımını iletmek için genellikle TTR kabloları tercih edilir. 3x1.5 TTR kablo, evlerdeki aydınlatma devreleri ve bazı küçük elektrikli cihazlar için yaygın olarak kullanılan bir örnektir. Bu kablo, genellikle prizlere enerji sağlamak için kullanılır.
Topraklama kablosu, elektrik işleri ile uğraşan herkesin bildiği sarı yeşil çizgili renkli olan kablodur. Bu dünyanın her yerinde aynıdır ve tüm sistemlerde aynı renkler kullanılmaktadır. Üç kablodan siyah ya da kahverengi olanı faz, mavi olanı ise nötr temsil etmektedir.
Kırmızı: Genel olarak 220 volt içinde görülmektedir. Faz iletkenliği için kırmızı renk kullanılmaktadır.
Duyların kablo bağlantılarında faz yani kahverengi kablo duyun alt kontağına bağlanmalıdır. Mavi renkli kablo duyun yan kontağına bağlanmalıdır. Kabloların duy kontaklarından çıkmaması için kablo uçlarının lehim için batırılmış olması tavsiye edilir.
Topraklama kablo rengi; sarı -yeşil çizgili olan kablolardır. Bu topraklama kabloları dünyanın her yerinde aynıdır.
Doğru akım (DC) devrelerinde, pozitif kutup genellikle kırmızı (ya da "+") işaretlenir ve negatif kutup genelde siyah (ya da "-") işaretlenir. Fakat başka renk düzenleri de otomotiv ve telekomünikasyon sistemlerinde kullanılabilmektedir. Araba akülerinde, pozitif kutbun çapı negatif kutbun çapından daha büyüktür.
Siyah-kahverengi kablo: Bu kablo rengi Tek fazlı faz iletkeni (L), elektrik gücünü tesisattaki anahtarlara ve prizlere aktarmak için kullanılır. Mavi kablo: Nötr iletkeni (N): Prizlerde ve avizelerde negatif veya nötr elektrik yükleri için kullanılır.
Siyah Kablo: Bu kablo aracın şase olarak adlandırılan negatif ucuna bağlanmalıdır. Mavi Kablo: Bu kablo aracın elektrikli antenine ve amfisine bağlanabilir. Teyp açıldığında o kablodan (+) kutup çıkar.
Elektrik direğinden abone dam direğine kadar alpek kablo kullanılır. Alpek kablo dediğimiz elektrik geçen kablolar izoleli, nötr kablosu çıplak alüminyum kablodur. İzoleli olan faz kablosu da alüminyumdur.
Priz sortisinde standart kablo kesiti olarak 2.5 mm2 NYA (tek damarlı) kablo kullanılmaktadır. Sorti hatlarında TSE (Türk Standartları Enstitüsü) ve CE (Avrupa Birliği)'ye göre faz, siyah; nötr, mavi; toprak, sarı-yeşil renkte 2.5 mm2 NYA kabloyla çekilmelidir.
Aydınlatma tesisatında genellikle 1,5 mm2 iletken kesitli kablo kullanılır. Priz tesisatında ise 2,5 mm2 iletken kesitli kablo kullanılır. Evlerde elektrik tesisatında aydınlatma ve priz devreleri birbirinden ayrıdır.
Nötr hattının gerilimi toprağı referans alırsak düşüktür. örneğin 1-3 Volt.daha yüksekte olabilir. Örneğin 5 volt.hatalı durumlarda insanı hafiften titretecek seviyede olabilir. Normalde nötr e dokunmak insanı çarpmaz.Alıcı cihazı faz ile toprak arasına bağlamak yasal değildir(kaçak elektrik).
Nötr iletken (nötr), tüketiciden gelen akımı üretim istasyonuna geri döndürmek için güç şebekesinde kullanılan bir iletkendir. Nötr kopması fazlarda eşit olmayan bir yükün aşırı akım nötr konuma boşaltılması ve sistemin otomatik olarak dengelenmesi için kullanılan iletkende meydana gelen kesilmedir.
faz faza değerse n e olur. Fazlar arasında açısal bir fark olmadığı sürece bir problem olmaz. Ancak üst üste binen fazlar arasında açısal bir fark varsa kısa-devreye girer. Voltajına göre kıvılcım atma, yanma, patlama vb. durumlar oluşabilir.
Turuncu kablo fiber optik kablodur muhtemelen. Ama fiber bağlantı saha dolabına kadar gelir sonra bakır kablolar ile ankastrelere dağıtılır. Fiberi sadece ana cadde üzerindekilere ve yeni yapılmış binalara veriyorlar. Turuncu kablonun kalınlığı eğer az ise fiber kalın ise elektrik.
Akü kablosu nasıl bağlanır sorusu burada da gündeme gelmektedir. Takviye kablosu bağlarken de dikkat etmek gerekmektedir. Kablolardan kırmızı olanı artıya, siyah olanı eksiye bağlamanız gerekmektedir.
Nötr : Elektriğin dönüş yapmasını sağlayan yüksüz uçtur. Sıfır potansiyellidir. Elektrik yüküne sahip olmayan yüksüz anlamına gelmektedir. Elektriksel olarak elektrik besleme kablolarındaki faz iletkenlerinde bulunan akımın kullanıcıya ulaşıp devresini tamamlamak için kullandığı geri dönüş yoludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri