Kornea naklinde kullanılan donör korneaların çoğunluğu kadavra korneasıdır. Donör kornea bulmak çoğu kez böbrek ve karaciğer nakilleri kadar zor değildir.
Kornea dokusu böbrek veya karaciğer dokusu gibi doku uyumu gerektirmediğinden kolaylıkla nakledilebilir. Kornea nakli genel olarak başarıyla uygulanan bir cerrahi prosedür olsa da çeşitli riskler ve komplikasyonlar barındırabilir.
Küçük çizik ve sıyrıklar genelde 1-2 günde iyileşir ama büyük çaptaki yaralar 1 hafta kadar tedavi gerektirir. İyileşme süreci esnasında kesinlikle gözü ovalamamak lazım.
Gözlükle görmesi iyi olan ancak gözlük dereceleri çok yüksek olan Keratokonus hastalarında uygulanır. İlerlemeyi durdurmak için Cross linking tedavisinin yapılmış olması gerekir. Lokal anestezi altında 7-8 dk süren ağrısız bir işlemdir. Ameliyat sonrası ilk günden görme artışı olur.
Korneanın yüzeyi kendini yenileyebilirken, %95'ini oluşturan iç kısımları kendini yenileyememektedir. Bu yüzden bu bölümdeki hastalıklar kalıcı olarak görmenin bozulmasına yol açabilen hasarlara neden olabilir. Bu gibi hastalıklarda başka yollarda tedavi yapılamıyorsa, kornea nakli yapılması gerekebilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Korneanın saydamlığı bozulursa görme kalitesi azalır. Korneanın her hangi bir şekilde etkilenmesi görmeyi azaltacağı gibi şiddetli ağrı, batma, yanma ve ışık hassasiyetinde artma gibi şikayetlere de yol açabilir.
Hemen tedavi edildiğinde, çoğu kornea aşınmaları kalıcı görme kaybı olmadan tam iyileşmeyle sonuçlanır.
Keratokonus hastalığı ilerleyici bir hastalıktır. Hastalık genellikle ergenlik çağında başlar. Hastalık yaklaşık 35 yaşına kadar ilerleme gösterir, daha sonra hastalığın ilerlemesi genellikle durur.
Her Keratokonus hastası askerlikten muaf olamaz.Her. iki gözün de Görme oran ve Görme keskinliği, seviyesi, alanları değerlendirildikten sonra karar verilebilir.
Kornea nakli ülkemiz vatandaşlarına göz bankaları tarafından sağlanan donör kornealar ile ücretsiz bir şekilde devlet güvencesi altında yapılmaktadır. Ancak devlet güvencesi sosyal güvenlik sigortası olmayan kişilerde ise, yapılacak cerrahinin tipine göre farklı fiyatlandırmalar olmaktadır.
Verici kornea, kornea bankalarından sağlanarak operasyonla değiştirilir. Ameliyat 30-45 dakika arası sürer.
Kornea, çeşitli nedenlerle ölen ancak korneası sağlıklı yapıda olan kişilerden alınır. Nakil yapılacak kişiye herhangi bir hastalık geçmemesi için vericinin ölüm nedeninin bilinmesi gerekir. Vericinin kanında AIDS, bulaşıcı hepatit ve frengi gibi hastalıklara yol açan mikroorganizmaların varlığı araştırılır.
Sözgelimi ağır derecedeki retina ve optik sinir (görme siniri) hastalıklarında, ileri glokom (göz tansiyonu hastalığı) ve gözde küçülmeye (fitizis bulbi) yol açan ağır göz yaralanmaları sonrasında, kornea nakliyle görme artışı sağlanamayacağı için, ameliyat yapılmaz.
Kornea nakli ameliyatından sonra ne kadar süre hastanede yatarım? Bu süre her hastaya göre değişir. Kendi kornealarında damarlanma bulunan, daha önce göz ameliyatları geçirmiş gözler ile ek hastalıkları bulunanlarda iyileşme daha yavaştır. Sorunsuz olgular için hastanede yatış süresi ortalama 4-5 gündür.
Bir göz hastalığı olan keratokonus, korneanın sivrilerek öne doğru çıkması ve giderek incelmesini ifade eder. Görme kalitesini bozan bu hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde görmede giderek azalma ve körlüğe neden olabilir.
Kornea nakli nispeten güvenli bir prosedürdür ancak yine her cerrah işlemde olduğu gibi türlü riskler taşımaktadır. Göz enfeksiyonu, glokom, katarakt, kornea şişmesi ve doku reddi bu riskler arasında sayılabilir. Kornea nakli sonrası bazı durumlarda hastanın bağışıklık sistemi donör korneaya saldırabilir.
7.Keratokonus ve glokom (göz tansiyonu) hastalığı olanlar elenir.
Bölüm Madde 23, 2. fıkrada uzman erbaş ve sözleşmeli er/erbaşlarda renk körlüğünün olmaması gerektiği ve her iki gözde tashihle (gözlükle ya da kontakt lensle) ya da tashihsiz görme seviyesinin tam (10/10) olması gerektiği belirtilmektedir.
Görmesi ne olursa olsun gece göremeyenler, 3. Görmesi ne olursa olsun iki gözde toplam 14 diyoptriyi geçen veya iki gözde sferik eşdeğerler arasındaki farkın hipermetroplarda 4, miyoplarda 6 diyoptriyi geçen refraksiyon kusuru olanlar. ları, yasal görme bozukluğu terimi ile tanımlandı.
Tek gözü olanlar veya protez göz kullananlar sürücü belgesi alabilir. Tek gözü olanlar veya protez göz kullananlar sürücü belgesi alabilir.
Keratokonusun teşhis ve tedavisinde geç kalındığında korneadaki aşırı incelme bulanık görme ve ödem sorununu ortaya çıkarmaktadır. Hasta gittikçe daha az görmeye başlayabilir. Son evresinde tıpta keratoplasti denilen, halk arasında kornea nakli olarak bilinen tedaviye ihtiyaç duyulur.
Göz Çizdirme Ameliyatı
Keratokonus tedavisi, cross linking işlemi, halka tedavisi, kontakt lens uygulaması gibi yöntemlerle yapılır. Keratokonus her 2000 kişide bir görülür.
Tedavide Ultraviole A ve Riboflavin ( B2 vitamini) kullanarak kornea'nın yapısını güçlendirilir. Bu nedenle hastalığın seviyesi ve hastaların görme kalitesi ne olursa olsun ilerleme saptanan hastalarda ilk tedavi seçeneğidir.
Tedavi edilmeyen keratit kalıcı görme hasarına yol açabilir. Tekrarlayan göz enfeksiyonları, kronik (uzun süreli) inflamasyon kornea ülseri olarak bilinen korneada yaralar meydana gelebilir. Ağır vakalarda kornea nakli olarak bilinen bir işleme ihtiyaç olabilir.
Eğer keratokonus hastası gebe kalır ise gebelik döneminde sık aralıklarla takip edilmesi ve gerekirse sezeryan ile doğum yapması gündeme gelebilir. Gebelerde CCL tedavisi riskli kabul edilmektedir, bugünkü bilgilerimize göre gebelik varken CCL tedavisi uygulanmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri