Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Tesbihat yapılmazsa ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Tesbihat yapılmazsa ne olur?

Tesbihatı yapmamak günah değildir. Ancak büyük bir sevaptan mahrum kalınmış olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Namaz tesbihat yapmak zorunlu mu?

Tesbihat namazın zorunlu bir kolu değildir. Ancak Peygamber Efendimiz SAV her namazın sonunda salavat getirerek önce istiğfar duası ardından Ayetel Kürsi ve ardından tesbihatını gerçekleştirmekteydi. Namaz tesbihatı genellikle 33 er defa arayla toplam 99 olarak çekilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Her namazdan sonra tesbihat yapılmazsa ne olur?

Namazdan Sonra Tesbihat Yapılmazsa Ne Olur? Namazdan sonra tesbihin çekilmemesinde herhangi bir sakınca ya da günah durumu mevcut değildir. Ancak tesbih çekilmesi ve tesbih duaları çekilmesi, Diyanet tarafından müstehap olarak belirtilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: takvim.com.tr

Tesbihat neden önemli?

Üstad Bediüzzaman Hazretleri çeşitli sohbetlerinde bu konuda şöyle demiştir: "Namazın sonunda tesbihat, namazın tohumu, çekirdekleri hükmündedir." Bu kadar sevablı bir ibadeti kaçırmamak ve şirketi maneviyede yer alabilmek için farz namazlarından sonra bu tesbihatların yapılması çok önemlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Namaz sonunda tesbih çekmek şart mı?

Namaz kıldıktan sonra tesbih çekmek şart değildir, işi olan işine gidebilir. Tesbihi yolda da çekebilir. Fakat mühim ve acil işi olmayan mutlaka tesbih çekmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Namazdan sonraki tesbihat yapılmazsa ibadette eksiklik oluşur mu? / Birfetva - Nureddin Yıldız

İlgili 26 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Abdestsiz çekilen tesbih kabul olur mu?

Namazdan sonra abdest gitmişse tesbihat yaparken yeniden abdest almak daha iyi olabilir ancak, abdestsiz tesbih çekilmesinde de bir sakınca yoktur. Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberler.com

Tesbih çekmek sevap mıdır?

Sonuç olarak namazdan sonra tesbihat yapılması sevaptır. Bu tesbihat, münferit olarak yapılabileceği gibi, cemaat halinde de yapılabilir. Ancak, tesbihatın cemaatle yapılması, öteden beri yaygınlık kazanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Tesbih kullanım amacı nedir?

Tesbih, Allah'ın sıfatlarını tesbih ederken sayı saymak için kullanılan, 33 veya katları kadar boncuk tanesinin ipe dizilmesiyle oluşan halkaya denir. İslamiyet başta olmak üzere birçok dinde kullanılır. Bunun dışında stres atmak için de kullanılır. Tesbihin 11, 33 ve 99 boncuklu olanlarını Müslümanlar kullanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kargumus.com

Tesbihat ne için yapılır?

Tesbihat Allah'ı zikretmek için yapılan bir ibadettir. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarından sonra tesbihat yapılabilir. Elle yapılabildiği gibi tesbih çekerek de tesbihat yapılabilir. Her ikisi de sünnet olarak kabul edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Doğru tesbihat nasıl yapılır?

TESBİH NASIL ÇEKİLİR? Namazlardan sonra otuz üçer kere “Sübhanallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu ekber” diyerek Allah'ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir. Ve huvel aliyyul aziymizul celali subhanellah." 33 defa Subhanallah: Allah noksanlardan uzaktır, kemal sıfatlarla muttasıf (sıfatlanmış) tır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Tesbih çekerken söylenen 3 şey nedir?

Namazlardan sonra otuz üçer kere “Sübhanallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu ekber” diyerek Allah'ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Neden 33 defa tesbih çekilir?

“Zikrin otuz üç adet yapılmasının tavsiye buyurulması, bu sayı üçe çarpıldığı zaman doksan dokuz ettiği içindir. Bu miktar ile zikirde bulunan kimse Allah'ı doksan dokuz ismiyle zikretmiş gibi olur.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Namazdan sonra tesbihin önemi nedir?

Tesbihat namazın devamı niteliğinde olduğu için, namazın hikmeti ne ise aynı hikmet tesbihatta da devam etmektedir. Yani namaz ve tesbihat insanın Allah'a karşı bir arz-ı ubudiyetidir. Ayrıca tesbihat Peygamber Efendimiz (asm)'in bir sünneti olduğu için, hem bir feyiz hem de bir sevap kaynağıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlarisale.com

Tesbih olmadan namaz kılınır mı?

Tesbîhat, münferit olarak yapılabileceği gibi, cemaat hâlinde de yapılabilir. Namazdan bağımsız ve müstehap bir ibadet olduğu için tesbîhatın terk edilmesi namaz için bir eksiklik sayılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Tesbih namazı uydurma mı?

İmam Ahmed -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir: "Tesbih namazı sahih değildir." Şeyhulislâm İbn-i Teymiyye -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir: "Tesbih namazı yalandır ve imamlardan hiç birisi bu namazı müstehap görmemiştir."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Tek başına tesbihat yapılır mı?

Namaz tesbihatını tek başına yapmak mümkün olduğu gibi, cemaat halinde îfa etmek de mümkündür. Cemaatle kılınan namazlardan sonra bu tesbih ve duâları müezzinin iştirakiyle cemaat de hep birlikte yapar ki, fazilet ve sevabı bakımından daha güzel ve daha isabetlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Tesbihat yapmak sünnet mi?

Hanefilerde ise, hem farz hem de sünnetleri kıldıktan hemen sonra tesbihatı yapmak evladır. Her iki mezhepte de farz namazlarından sonra tesbihat yapmak sünnettir. Ancak genel uygulama namaz kılınan cami ve bölgelerde hangi mezhep mensubu daha çoksa, o mezhebe uyularak tesbihat yapılmasında bir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Tesbihatın sevabı nedir?

Mülk O'nundur, hamd O'na mahsustur. O'nun gücü her şeye yeter) derse, günahları deniz köpüğü kadar çok olsa bile affedilir.” (Müslim, Mesâcid, 146) buyurmuştur. Bir başka hadiste de namazlardan sonra otuz üç kez bu tesbîhatı yapanın derecesine kimsenin ulaşamayacağı belirtilmiştir (Ebû Dâvûd, Vitir, 24).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Tesbihat sırası önemli mi?

Yerini değiştirmede bir mahsur var mı? Değerli Kardeşimiz; İbadetlerin veya tesbih ve zikirlerin adedi ve sıralaması, şeriatın sahibi Allah ve Resulü (asv) tarafından tespit ve tayin edildiği için, değiştirilmesi doğru olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlarisale.com

Günde ne kadar tesbih çekilmeli?

Tesbih çekerken en faziletli ve her Müslümanın günde en az 100 kez söylemesi tavsiye edilen subhanallahi ve bihamdihi zikrini söylemek maddi ve manevi açıdan büyük faydaları olan zikirlerdendir. Tesbih Çekmenin Önemi Nedir?

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Tesbih çekerken bir şey izlenir mi?

Bir hadis-i şerifte, (Gafiller arasında Allahü teâlâyı anan, kuru ağaçlar arasındaki yeşil ağaç gibidir) buyuruluyor. TV'de de, günah olmayan bir şey izlerken tesbih çekmenin mahzuru olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Peygamber Efendimiz hangi tesbihi kullanırdı?

Cevap ( İlahiyatçı Meral Günel): Ebû Davud, Tirmizî, Nesaî ve Hakim'in kaydına göre Rasûl-i Ekrem Efendimiz, her namazdan sonra ümmetine de tavsiye ettiği zikirlerini (otuz üçer defa tesbih-sübhanallah- tahmid-elhamdülillah- ve tekbir-allahuekber-) parmak eklemleriyle yapardı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sonpeygamber.info

Hz Muhammed tesbih kullandı mı?

Muhammed'in tesbih taşıdığına dair bir kayıt yoktur. Hatta belki Osman Gazi, belki de Fatih Sultan Mehmet'de tesbih kullanmadılar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: midyatnurtasgumus.com

Hangi durumlarda tesbih çekilmez?

İşte zikir çekmeye ara verilmesi gereken durumlar: - Büyük veya küçük tuvaleti yaparken zikre devam etmek mekruhtur. - Cinsel birleşme öncesinde değil de o esnada zikir çekmek yine mekruhtur. - Cuma vakti imam hutbe okurken, namazı eda etmek için gelen kimselerin hutbeyi dinlerken zikre devam etmemesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Tesbih çekmenin hükmü nedir?

Farz olan vakit namazlarından sonra tesbih çekmek sünnettir. Peygamber Efendimiz (SAV), ömrü boyunca namazlardan sonra tesbihatlar çekmiş ve bunu da ümmetine tavsiye etmiştir. Namazdan sonra yapılan tesbihat ile Allah'a yakınlaşma ve imanı artırma yapılmış oluyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazetevatan.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT