Marka Koruma Süresi Tescilli markanın koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren 10 yıl sürmektedir. Bu süre, başvuru üzerine 10 yıllık dönemler halinde istenildiği kadar yenilenebilir.
Tescilli markanın koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 10 yıl sürmektedir. Bu süre başvuru üzerine 10 yıllık dönemler halinde istenildiği kadar yenilenebilir.
Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.
Buna göre: Tescilli marka, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, marka sahibince veya marka sahibinin iznine binaen başkalarınca haklı sebep olmaksızın Türkiye'de ciddi bir biçimde kullanılmadığı takdirde, iptal edilebilir.
Marka sahibi, tescilden itibaren 5 yıl içinde markayı haklı neden olmaksızın kullanmazsa veya markanın kullanımına kesintisizce 5 yıl ara verirse markanın iptal edilmesi gündeme gelir. Ayrıca marka hakkında iptal veyahut hükümsüzlük kararı verilmesi halinde de marka hakkı sona erer.
İlgili 44 soru bulundu
Madde 28- (1) Aşağıdaki hâllerde marka hakkı sona erer: a) Koruma süresinin dolması ve markanın süresi içinde yenilenmemesi. b) Marka sahibinin marka hakkından vazgeçmesi. (2) Marka hakkının sona ermesi, sona erme sebebinin gerçekleşmiş olduğu andan itibaren hüküm ifade eder.
Patent Süresi Bitince Ne Olur? 20 yıllık koruma süresi bittiğinde artık patent serbest kalır ve korumanın uzatılma ihtimali kalmaz. Patentle korunan bilgi serbest bilgi olmuştur ve herkes serbestçe kullanır.
Sicile tescil ettirildiği tarihten itibaren beş sene içerisinde sahibi tarafından kullanılmayan veya kullanımına haklı bir sebep olmaksızın beş sene ara verilen markaların, ilgili kişilerine talebi üzerine TÜRKPATENT tarafından iptaline karar verilebilecektir. markanın iptaline karar verilir”.
Tescil süresi dolduktan sonra belirtilen yasal süreler içerisinde marka tescili yenilenmezse markanın tescilinden doğan haklar kaybedilmiş olur. Bu yasal süre tescilin bitmesine 6 ay kala ya da bittikten 6 ay sonrasına kadar olan süredir. Bu süreler içerisinde marka tescili yenilenmezse marka hakkı sonlanmaktadır.
Marka, tescil edildikten sonra 10 yıl koruma süresi vardır. Bu süre 10'ar yıllık dönemler olarak yenilenebiliyor. Eğer marka korumasının devam edilmesi isteniyorsa Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvurarak yenileme işleminin yapılması gerekir. Aksi halde marka sahibi, marka tescili üzerindeki haklarını kaybeder.
Bu düzenlemenin incelenmesinden sonra akıllara gelen ilk soru şöyledir: Daha önce tescil edilmiş bir markanın birebir aynısını farklı bir sınıfta tescil edip kullanabilir miyim? Bu sorunun cevabı Yargıtay'a göre evettir. Yargıtay, birebir aynı iki markanın farklı sınıflarda tesciline izin vermektedir.
Marka Tescil başvuru tarihi itibari ile korunmaya başlar. Her 10 yılda bir marka yenilemesi yapılması koşulu ile sonsuza kadar korumanız mümkündür.
Marka Tescil Belgesi, hangi ülkede alınmışsa o ülkede koruma sağlayan bir belgedir. Bu sebeple Türkiye'de belgeye bağlanmış bir marka ancak Türkiye'de koruma altında olacaktır. Başka ülkelerde markanın korunması istendiğinde, istenilen ülkelerin patent ofislerine tescil için müracaat edilmesi gerekmektedir.
R işareti, kullanılan ülkede tescili alınmış markaların temsilinde kullanılmaktadır. R işaretinin bulunduğu markalara müseccel marka da denmektedir. R işareti İngilizce “registered” yani tescilli anlamına gelmektedir. R ürün satan ya da hizmet veren markaların tescilli olduğunu ifade etmektedir.
Hükme göre, “[t]escil tarihinden itibaren beş yıl içinde haklı bir sebep olmadan tescil edildiği mal veya hizmetler bakımından marka sahibi tarafından Türkiye'de ciddi biçimde kullanılmayan ya da kullanımına beş yıl kesintisiz ara verilen markanın iptaline karar verilir.” Madde, tescil ile başlayan hukukî korumanın ...
Türk Patent Enstitüsü gelen marka tescil başvurularını değerlendirir. Hali hazırda benzer bir isim,sembol,şekil,ürün vs. yok ise o ürünün marka tescilini yapar. Ayrıca kurum müracaatları yaparken, sizin kim olduğunuzla ilgilenmez. Yani marka tescilini, şahıs yapabilir ya da tüzel bir kişilik olan işletme yapabilir.
marka tescil edildikten sonra her türlü Hukuki veya cezai talepte bulunulabilir. marka tescil edilmesi sonrası sahibine, tek başına kullanma hakkı veren ve bu yönüyle üzerinde ekonomik olarak yararlanma hakkı sağlayan bir belgedir.
Fakat tescil, marka kullanmak için bir şart değildir. Bir kişi marka olarak kullanmak istediği işareti seçip kullanmaya başlayabilir. Kişi markayı kullanmak suretiyle sunduğu mal veya hizmetler bakımından ayırt edici, meşhur ve maruf hale getirirse tescilsiz markanın korunması da mümkündür.
Markayı Kullanma Zorunluluğu
Söz konusu maddeye göre, tescil tarihinden itibaren 5 yıl içinde haklı bir sebep olmadan tescil edildiği mal veya hizmetler bakımından marka sahibi tarafından Türkiye'de ciddi biçimde kullanılmayan ya da kullanımına 5 yıl kesintisiz ara verilen markanın iptaline karar verilir.
Marka tescili, bir markanın ticari marka tescili yoluyla yasal olarak korunması sürecidir. Bir şirket, bir markayı tescil ettirerek tüketiciler arasında kafa karışıklığına neden olacak şekilde başkalarının aynı veya benzer markayı kullanmasını engelleyebilir.
Bu durumda sicile kayıt bildirici nitelikte olmaktadır50. Ancak ortak marka ve garanti markasının devri için sicile tescil zorunluluğu bulunmaktadır (SMK m. 148/7). Bu yüzden ortak marka ve garanti markaları için sicile tescil kurucu nitelikte olacaktır.
Kimine göre, Floransa Cumhuriyeti'nde 1421 yılında ünlü mimar ve mucit Filippo Brunelleschi'ye, ünlü mimari eseri “Duomo of Florence'e Carraran” mermeri taşımak için tasarladığı gemisi için verilen belge ilk gerçek patenttir. Kimine göre ise Kral 6.
Evet, alınabilir. Patentli bir ürün üzerinde patente konu olabilecek ikinci bir buluş yapılabilir. İkinci yapılan buluşun da patent belgesi almaya hakkı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri