Hicap (Arapça: حِجَاب telaffuz: [ħɪˈdʒaːb]) veya modern kullanımda tesettür, Müslüman kadınların farklı biçimlerde olabilen giyim ve örtünme davranışlarını, başörtüsü ise saçları örten ve genellikle baş ve boynu saran, ancak yüzü görünür hâlde bırakan bir giyim şeklini ifade eder.
Tesettür giyim; tunik, elbise, ferace ve pantolon başta olmak üzere bir kadının gardırobu için ihtiyaç duyabileceği tüm tesettür parçalarını tek bir çatı altında toplayan elbiselerdir.
Kadınlar gerek hoşlarına giden abaya elbiseleri tercih ederken aynı zamanda kendi tarzlarına uygun modelleri de tercih etmektedirler. Kadınlar tarafından hem günlük kullanım hem de özel geceler için kullanılan abaya tunik modelleri de bulunmaktadır.
Eli ve yüzü dışında bütün vücudunu örtmesi, açık kalmamasıdır. Giyilen bir elbisenin tesettüre uygun olması için de altını göstermeyecek şekilde kalın ve avret yerlerini örtecek kadar uzun olmalıdır. Bunun için altını gösterecek şekilde ince ve şeffaf olan bir elbise ile örtünme gerçekleşmiş olmaz.
Tesettür elbise modellerinde elbise boyu önemlidir. Ayak bileklerini örtecek uzunlukta doğru elbise seçilmeli, ancak yürümeyi ve hareketi kısıtlayacak, denge bozacak kadar bol ve fazla uzun dikimlerden uzak durulmalıdır. Aynı şekilde kol boyu da el bileklerinde olmalı.
İlgili 34 soru bulundu
Bunların içinde tesettür maksadıyla (yani ziynet/avret olan yerleri örtmek için) belli bir kıyafet şartı yoktur; nerelerin, kimlere, ne kadar örtüleceği açıklanmıştır. Ahzâb sûresinin 59. âyetinin meali şöyledir: “Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle, dış giysilerini üzerlerine bürünsünler.
'Başını örten namuslu, başını açan namussuz', sakın böyle bir yargıya varmayalım. İnsanın namusu, iffeti, ahlakı, kılık kıyafet üzerine bina edilemez. Diyanet İşleri Başkanımız da bunu açıkladı. Başörtüsü İslam'ın ön şartı değildir.
Kadınların tesettür konusu ile ilgili olan asıl ayet aşağıdadır. Ahzap Suresi 59. Ayet: Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü'minlerin hanımlarına söyle evlerinden dışarı çıktıkları zaman dış örtülerini üzerlerine alsınlar.
Buradaki mantık bağından zorunlu olarak, kadın vücudunun (nassa göre boyun, gerdan ve göğsü) ziynet, yani süs ve avret olduğu sonucu çıkmaktadır. Kur'an kadının vücuduna ziynet diyerek örtülmesini emrettiğine göre, eğer âyette istisnalar gelmeseydi vücudun tamamının herkese karşı örtülmesi gerekecekti.
Örtünme bir ibadettir. Çünkü bunda Yüce Allah'ın emrine uyma vardır. Örtünmek Müslüman bir kadına namaz ve oruç gibi farzdır.
Tesettür abiye, kapalı hanımlar için üretilen tüm vücudu örten uzun kollu, bol yapılı abiye elbise çeşididir. Tesettür abiyelerde genel olarak şu özellikler yer alır: Uzun kollu tesettür abiyeler: Tesettür abiyeler genellikle uzun kollu olurlar.
Tesettür mayosu, alternatif mayo veya diğer adıyla burkini, vücudun büyük bölümünü açıkta bırakan yüzme kıyafetlerinin yerine bayanlarda sadece yüz, eller ve ayaklar dışında tüm vücudu kapatan; erkeklerde ise dizaltından ve göbeğe kadar olan kısmı kapatan, yüzmeye ve ıslanmaya uygun değişik kumaş türleri ile üretimi ...
Kadın, yabancı erkeklerin görecegi yerlerde; avret olan tüm bölgelerini örten, vücut hatlarını belli etmeyen, süslü, kokulu ve çekici olmayan elbise giymelidir. Yabancıların bulunmadığı evde kadının geniş ve her tarafını örten elbise giyme zorunluluğu yoktur. Başı, kolu, bacağı açık dolaşabilir.
Hicap (Arapça: حِجَاب telaffuz: [ħɪˈdʒaːb]) veya modern kullanımda tesettür, Müslüman kadınların farklı biçimlerde olabilen giyim ve örtünme davranışlarını, başörtüsü ise saçları örten ve genellikle baş ve boynu saran, ancak yüzü görünür hâlde bırakan bir giyim şeklini ifade eder.
Sözlükte “gizlenmek” anlamına gelen tesettür, dini bir kavram olarak, kişinin bir za- ruret bulunmaksızın açılması ve bakılması helal olmayan uzuvlarını örtmesi anlamına gelmektedir. Tesettürden genellikle kadınların, nikâhlanabileceği erkeklere karşı örtün- mesi anlaşılmaktadır.
Sözlükte “örtünmek, kuşanmak; başkaları ile kendisi arasına perde koymak, bir şeyin içinde veya arkasında gizlenmek” anlamlarındaki tesettür, terim olarak ilgilileri ve ölçüleri dinen belirlenmiş örtünme yükümlülüğünü ifade eder.
"Tesettüre uymamanın cezası Kuran'da yoktur" | Karanlıktan Aydınlığa (23 Aralık 2018) - YouTube. Cemil Kılıç ve Mehmet Ali Mendillioğlu bugünkü programında İslam ve kadın, Cumhuriyet devrimi Şehidi Kubilay ve tesettüre uymamanın kuran'daki yerini ele aldı.
Resulullah (sav)'ın yanına gelerek hadiseyi anlattı. Resulullah (sav), «Burnunun duvara çarparak kanaması günahının cezasıdır.» buyurdu. Bunun üzerine, «Mümin erkeklere söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) sakınsınlar...» âyeti nazil oldu.» (Süyuti, Dürrül-Mensur, 5/40.)
Nur Suresi, 31. ayet: Mü'min kadınlara da söyle: "Gözlerini (harama çevirmekten) kaçındırsınlar ve ırzlarını korusunlar; süslerini açığa vurmasınlar, ancak kendiliğinden görüneni hariç. Baş örtülerini, yakalarının üstünü (kapatacak şekilde) koysunlar.
Reformcu yazar diyor ki: (18 yaşına kadar, bir genç kızın başını kapatmaması günah olmaz.) Dinimizde namaz, oruç, zekât, hac, tesettür gibi işlerde mükellef [yükümlü, sorumlu] olmak, yaşla değil, âkil ve bâliğ olmakla başlar.
Yani yüz kısmı açık kalacak şekilde başın kalan kısmını, boyun ve göğüsleri örtmek farz-ı ayındır. Açmak ise bir farzın terki sayıldığından haramdır. Zaten âyetten de açıkça anlaşılacağı gibi "ırz ve namusun korunması" başı örtmenin bir hikmeti, aynı zamanda bir sebebi sayılmaktadır.
Çünkü kadın ve erkek arasında neslin devâmı için birbirlerine karşı değişmez bir fıtrî temâyül mevcuttur ki, tesettür emrine riâyet edilmediği takdirde bu meyil, ilâhî hudutları çiğnemek gibi felâketlere dûçâr edecek kadar tehlikeli bir ahlâkî çöküntüye sebep olur.
Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur: "Kadınların yanına girmekten sakının." Bunlardan başka dede, amca, dayı, süt kardeş gibi kendileriyle sürekli olarak evlenmeleri yasaklanan hısımların yanına da kadın süs yerleri açık olarak çıkabilir.
Bununla birlikte bir kısım âlimler, burada zinetten maksadın, zinetin takıldığı, kullanıldığı yer olduğu fikrini kabul etmişlerdir ki, yüz, sürme ve allık yeri; baş, taç yeri; saç, örgü ve büklüm yeri; kulaklar, küpe yeri; boyun ve göğüs, gerdanlık yeri; el, yüzük ve kına yeri; bilekler, bilezik yeri; pazular, pazubent ...
Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinde ağırlıklı görüş, kadının mahremi erkekler yanında el, yüz, baş, boyun, kol, ayak ve baldır hariç bütün vücudunun avret olduğu ve örtülmesinin gerektiği yönündedir. Kadının yabancı erkekler yani mahremi olmayan erkekler karşısında avret yeri yüzü, el ve ayakları hariç bütün vücududur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri