Mum çiçeği yaprakları neden sararır diyenler, sulama sıklığını mutlaka gözden geçirmelidir. Çünkü mum çiçeği susuz kaldığında yapraklarında sararma ve pörsüme meydana gelir. Böyle bir durumda çiçeğinizi düzenli olarak sulamaya başlarsanız yapraklar kısa sürede eski canlı görünümünü yeniden kazanacaktır.
Mum çiçeğini soğuk olmayan bir su ile sulamanız gerekmektedir. Kış aylarında mum çiçeğini haftada en az bir ve yaz aylarında haftada en az iki kez sulamanız yeterli olacaktır. Havaların sıcak olduğu dönemlerde yapraklarına su püskürterek çiçeğinizin nemlendirilmesini sağlayabilirsiniz.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
Mum çiçeği bitkisi güneş alan, ılık ortamları sever. Aydınlık olmasına rağmen doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan bir konumda tutulmalıdır. Klimadan uzak bir köşeye yerleştirilmelidir. Oda sıcaklığında dinlendirilmiş suyla kışın iki haftada bir kere, yazın ise haftada bir kez sulanmalıdır.
Bitkinizin yapraklarında sararma görüyorsanız, bu yaprakları dikkatli bir şekilde budamanız gerekir. Çünkü orta noktadan başlayan sararmalar, kısa süre içinde diğer yapraklara da yayılacaktır. Yaprağı budamak ise, hastalıkların bitkinin tamamına geçmesini engeller.
İlgili 19 soru bulundu
İlkbahar ve yaz aylarında bitkiler ve ağaçlar güneş ışığını fotosentez yaparak enerjiye dönüştürür. Bütün bitkilerin yapısında, renk veren çeşitli pigmentler bulunur. Yapraklara yeşil rengi veren klorofil pigmenti fotosentezin gerçekleşmesini sağlayan kimyasal bir bileşendir.
Bunların beraberinde çiçeklere verilen bazı vitaminlerse daha sağlıklı gelişmelerine, çiçek açmalarına ve türlü rahatsızlıklara karşı bağışıklıklarını yükseltmeye destek olur. Randımanlı ve sağlıklı çiçek gelişimi için ihtiyaç olan altı ana besin maddesi karbon, hidrojen, oksijen, azot, fosfor ve potasyumdur.
SU: 4-5 haftada bir sulamanız onu mutlu edecektir. Sulama aralarında mutlaka toprağının kurudğuna emin olmalısınız. Sulama rutini bakımından evinizdeki yada ofisinizdeki sukulentler ile benzerlik gösteren mum çiçekleri fazla sudan hoşlanmazlar. Toprağı kurudukça su vermeniz yeterli olacaktır.
Aydınlık ama doğrudan güneş ışığı almayan, klimadan uzak bir köşeye yerleştirilmelidir. Mum çiçeği, oda sıcaklığında dinlendirilmiş suyla, kışın 2 haftada bir, yazın ise haftada 1 kez sulanmalıdır. Sıcak günlerde yapraklarına su sıkılabilir. 3-4 ayda bir bitkiye besin ilavesi verilmelidir.
Mum çiçeği ilk yılında çiçek vermeye başlayabileceği gibi çiçeklenmek için iki ya da üç yıl da bekleyebilir. Çiçeklenmesi, bitkinin yaşına, yetiştiği ortama ve budanmasına bağlıdır.
Toprakta yeterli besin maddesi bulunmaması da yaprak sararmasına neden olabilir. Özellikle azot, demir ve magnezyum eksikliği sorunları nedeniyle yapraklarda sararma görebilirsiniz.
Bitkiler, çok fazla veya çok az ışık alırlarsa sarı yapraklar da geliştirebilirler. Gölge sevenlerin yaprakları, güneşli bir yerde yaşamaya zorlandıklarında yavaş yavaş sararır. Öte yandan güneşe tapan iç mekan bitkileri, loş koşullarda yetiştirilirse sararmaya başlayabilir.
Çiçeğin geneli sağlıklı ve canlı görüntüsü olmasına rağmen birkaç yaprak kurumuşsa, bu hal doğal süreç ve yaprağın yaşı gereği gerçekleşmiş olmaktadır. Genel olarak çiçeğin en dibinde ve orta kısma en uzak tarafta bulunan bu yaprağın kesilmesi, genel görünüşü kurtarmak için yararlı olacaktır.
Çiçeklenme dönemlerinde çiçeklerine su gelmemesine dikkat etmeniz önemlidir. Aksi takdirde çiçekler dökülecektir. Yaz aylarında biraz daha fazla su verirken kış aylarında bitki dinlenme dönemine girdiği için daha az su ister. Örneğin; yazın haftada bir kış dönemlerinde iki haftada bir sulamanız yeterlidir.
Esas sorun soğuk toprağın ıslak olmasıdır. Kökler soğukta ıslak toprakta hastalıklanır ve çürür. En fazla 15 °C derece serin havaya kadar sorun yok ama daha da serin oluyorsa susuz bırakmak gerekir.
Mum çiçeği ev bitkileri arasında yer aldığı için balkonda yetiştirilmesi mümkündür. Güneş ışığına çok fazla maruz kalmadığı sürece uygun olan nem oranında yetişebilen çiçeklerden biridir.
Mum çiçeği dayanıklı bir gövdeye sahip olduğu için eski zamanlarda sıklıkla yetiştirilirdi. Ayrıca mum çiçeğinin sarmaşık dalları ve renkli çiçekleri dekorasyon olarak kullanılmaktaydı. Mum çiçeği bitkisini yetiştirmek için en uygun zaman ise ilkbahar ve yaz aylarıdır. Çiçek açma dönemi ise yaz aylarıdır.
Mum çiçeğim's post. ile mum çiçeği ideal bir ev süs bitkisidir. Nemli ve sıcak ortamı sever.
Mum çiçeği, Apocynaceae familyasından Hoya cinsinden ılıman bölgelerde saksı çiçeği olarak yetiştirilen bir bitki türlerinin ortak adı. Uzun ama kendini taşıyamayan gövde (sap) yapar. Yaprakları 6–7 cm uzun ve 3–4 cm genişlikte kalın ve sert, yeşilden kahverengiye dönen renkte olup, üzeri parlaktır-mumlu gibidir.
Yaprakların yüzeyi mumlu bir tabaka ile kaplanmıştır, bu da bitkiye "mum çiçeği" adını verir. Çiçekler, salkım şeklinde küçük yıldız benzeri çiçeklerden oluşur. Çiçeklerin renkleri beyaz, pembe, sarı ve kırmızı gibi değişebilir.
Mum Çiçeği Kaç Senede Açar? Bazen ilk yıl çiçeklenmeye başlayabilmektedir. Ancak bazen de iki üç yıl içerisinde çiçeklenmeye başladığı bilinmektedir. Bitkinin yaşına, yetiştiği ortama ve budamasına bağlı olarak bu durum değişim gösterebilmektedir.
Çayın suyunu ve posasını çiçeklerimize organik gübre olarak kullanabiliriz. | Bi̇tki̇, Çiçek, Organik gübre. Çayın Bitkilere Faydası. Çayın suyunu ve posasını çiçeklerimize organik gübre olarak kullanabiliriz.
Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan gübredir. Günümüzde çiçekçilerde paketlenmiş, kullanıma hazır olarak satılan gübreler bulmak mümkün. Ancak dilerseniz evdeki besinleri de çiçek coşturan olarak kullanabilirsiniz.
Adeta bir sardunya coşturan: Haşlanmış yumurta suyu
Hemen her sabah haşladığınız yumurtalardan arta kalan o suları ziyan etmiyor, oda sıcaklığına geldikten sonra bitkilerinizin saksılarına döküveriyorsunuz. Bir süre sonra çiçeklerinizin coştuğunu, bitkinizin çok daha verimli hale geldiğini görüyorsunuz. Nefis.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri