Zahter salatası bir salata türüdür. Malzemeleri; zahter, soğan, sarımsak, domates, biber, maydanoz, pul biber, tuz, zeytinyağı ve nar ekşisidir. Hatay yöresel yemeklerindendir.
Zahteri ayıklayıp saplarını ve sert kısımlarını atın. Suda yıkayıp kağıt havlu üstünde kurutun. Cam kaseye küçük küçük doğradığınız domatesleri koyup üstüne pul biber serpin, ince ince doğranmış soğanları ve yeşil zeytinleri dizin. Nar ekşisi, zeytinyağı ve tuzu karıştırıp salatanın üzerine dökün.
Zahter (Türkçe:Zahter Za'atar (Arabic: زَعْتَر, IPA: [ˈzaʕtar]) görünüş itibarıyla kekik bitkisine benzetilir ve "kara kekik" olarak anılmaktadır. Yabani bir ot çeşidi olan zahter orta ve güney Anadolu bölgelerinde yetişmektedir.
İçinde zahter tozunun da olduğu bu karışımda rezene, kimyon, kişniş, susam, tuz, karabiber ve yörelere göre diğer farklı baharat ve çeşniler yer alır. Zahter baharatı kullanarak hazırlayabileceğin sayısız lezzetli tat bulunur.
Zahter, Hatay'ın dağ eteklerinde doğal ortamda yetişen bir kekik türü olup, farklı farklı besinlerin öğütülüp karıştırılmasıyla hazırlanan kahvaltılık toz zahterle karıştırılmaması gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Zahter antioksidan özellikleri sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Grip, nezle gibi kış hastalıklarından tutun da birçok kanser türüne kadar, vücudu çeşitli hastalıklardan koruyor. Vücuda enerji veriyor, yorgunluk hissini azaltıyor.
Ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmek ile birlikte Gaziantep ve Antakya yöresinin zahteri meşhurdur. Kekiğe olan aşırı benzerliğiyle tanınır. Keskin kokusu ve biraz acımsı bir tadı vardır.
Zahter çayının acımtırak bir tadı olmasına rağmen sağlığa olan faydaları sebebiyle tüketimi oldukça yaygındır.
Zahter Çayının Zararları ve Yan Etkileri
Kronik bir hastalığı olan kişiler, doktoruna danışarak alabilir. Guatr hastalığı yaşayanlar da yine uzman görüşü almalıdır. Zahter çayı hassas bünyelerde mide bulantısına neden olabilir.
Kahvaltılık zahter, Amanos Dağları'nda yabani olarak yetişen zahtere ilaveten çok sayıda baharat ve kuru meyve tohumu içeriyor. Köylüler tarafından elle toplanan zahter, ustalıkla ayıklanıp doğal ortamda kurutuluyor.
Antalya, Gaziantep, Kilis, İskenderun gibi bölgelerde yetişen ve “Kara kekik” olarak da adlandırılan zahter, son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Toz halinde kahvaltılarda da tüketilen zahter zeytinyağı ile beraber yeniliyor.
Kahvaltılık Zahter (Zehter) 1 kg Fiyatı 128,38 TL.
Zahter otu dağ kekiği olarak bilinen bir bitkidir. Kokusu kekik kadar keskin ve acı olduğundan dolayı çoğu zaman kekikle karıştırılabilir. İki farklı türü olan zahterin biri yaz mevsiminde diğeri ise kış mevsiminde yetişir. İkisi de birbirinden farklı olan bu bitki türü sağlığa çok faydalı olarak bilinir.
Başlıca tüketimi çay şeklindedir. Öte yandan kurutulan zahter baharat olarak yemeklere ve salatalara çeşni katar. Özellikle Gaziantep ve Hatay yöresinde kurutulmadan taze olarak salatası yapılır. Zahterin salamurası da sevilerek tüketilir.
Taze Kekik Salatası (Zahter Salatası, Kilis Yöresi)
Kolesterolü düşürür: Birçok açıdan fayda sağlayabilen zahter bitkisi, antioksidan özellikler göstermektedir. Aynı zamanda, iyi bir lif kaynağı olan zahter bitkisi kötü kolesterolü düşürmek için yardımcı olabilmektedir. Diğer yandan, vücuttaki iyi kolesterol düzeylerini de artırmaktadır.
Zahterin antioksidan, antibakteriyal, antiviral ve analjezik etkisi sayesinde kapalı olan yara üstünün enfeksiyon kapmadığını ifade ederek, "Elde ettiğimiz ürün, özellikle yanıktan yatak yarası ve şeker hastalığına bağlı yaralara kadar birçok rahatsızlığın tedavisinde etkili olacaktır." dedi.
Halk arasında "Biberiye ve Zahter Aynı mı?” sorusu da yaygındır. Tat olarak olarak biberiyeye biraz benzetilse de zahter daha acı bir baharattır. Biberiye de zahter kadar baskın bir baharat değildir. Tat dışında doku olarak da birbirinden oldukça farklıdırlar.
Zahteri bazı bölgeler kekik ile karıştırdıkları oluyor ancak zahter kekikten farklı bir bitkidir. Zahter, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde et yemeklerinin vazgeçilmez bitkisidir.”
Haşlanmış Kavrulmuş Buğday – Kekik – Mayana(Rezene) – Küzbara (Kişniş) – Kimyon – Sumak – Susam – Biber – Tuz giriyor ve zeytinyağı ile bana bana yeniliyor. İsterseniz taze zahteri kurutup, çekirdekleri ve leblebi ile kavurduktan sonra diğer baharatları ekleyerek mutfak robotunda çekerek hazırlayabilirsiniz.
İki çeşit zahter vardır. Bunun biri yaz mevsiminde diğeri kış mevsiminde yetişir. Yaprakları pembe olan zahter çeşidinin yapraklarında uçucu yağ mevcuttur.
Kekik benzeri bir bitki olan zahter, yarattığı afrodizyak etkisiyle cinsel hayatı renklendiriyor. Toz haline getirilip baharat olarak da kullanılıyor. Uyarıcıdır.
Zahter, antioksidan özelliği güçlü bir baharattır. Bu yüzden doğru miktarda düzenli bir şekilde kullanıldığında bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde işe yarar. Bunun yanı sıra kış aylarında vücudun direnç göstermesine yardımcı olur ve böylelikle hem grip hem de nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
Halk içerisinde daha çok dağ kekiği olarak tanımlanan zahter otu, güzel bir kokuya sahiptir. Ülkemizin; Gaziantep, Hatay, Mardin ve Mersin illerinde çokça yetişebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri