İş sağılığı ve güvenliği tespit ve öneri defteri, İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği uyarınca tutulması ve işyerinde bulundurulması gereken bir defterdir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinin 7 maddesinin 5. Fıkrasındaki “Onaylı defterin asıl sureti işveren, diğer suretleri ise iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi tarafından saklanır.” İbaresi gereği asıl suretlerin işverende kalması gerekmektedir.
Teftişe yetkili iş müfettişlerinin her istediğinde işveren tespit ve öneri defterini göstermek zorundadır.
-Çok Tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde en geç 2 yıl, -Tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde 4 yıl, -Az Tehlike bulunan işyerlerinde 6 yılda bir yenilenir.
Tespit ve öneri defteri işyerinin bağlı olduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine ya da notere her sayfası mühürlenerek onaylatılır.
İlgili 35 soru bulundu
6102 Sayılı TTK tüm defter ve belgelerin saklama süresi 82.Maddede tanınlanmış olup, Ticari defter ve belgelerin saklanma süresini on yıl olarak belirlemiştir. Kanunun 82.maddesi (1).
“Onaylı Defter“, “Tespit ve Öneri Defteri” gibi isimlerle anılan defter İş Sağlığı ve Güvenliğinin en önemli dokümanlarındandır. 29 Aralık 2012 tarihli İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği ile yürürlüğe girmiştir.
213 Sayılı Vergi Usul Kanuna göre aşağıda yazılı gerçek ve tüzel kişiler bu kanunun esaslarına göre defter tutmaya mecburdurlar (VUK, m. 172): - Ticaret ve sanat erbabı; - Ticaret şirketleri; - İktisadi kamu müesseseleri; - Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler; - Serbest meslek erbabı; - Çiftçiler.
BU UYGULAMANIN YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ TEMMUZ AYINDA YAYIMLADIĞIMIZ BLOG YAZIMIZ İSE ŞU ŞEKİLDEYDİ: 01.07.2020 Tarihinden itibaren 50 çalışan sayısından daha az kişi ile az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren işletmeler ile kamu kurumlarında iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu uygulamaya geçti.
(3) OSGB'ler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesine ve çalışacak personel sayısına yetecek asgari büyüklükte olacak şekilde; en az 10 metrekarelik muayene, 15 metrekarelik ilkyardım ve acil müdahale, 10 metrekarelik iş güvenliği uzmanı odaları ile 12 metrekarelik bekleme yerinden oluşur.
Hizmet alan firmaların tespit öneri defterini işkur il müdürlüğü yada noter aracılığı ile onaylatabilir. Herhangi bir kırtasiyeden yada internetten, (otocopyli) Tespit Öneri Defterini aldırdıktan sonra defteri onaylatmak için aşağıdaki eksikliklerin giderilmesinden sonra iş kur il müdürlüğüne gidebilirsiniz.
Dilman İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tespit ve Öneri Defteri, 6331 sayılı Yeni İş Güvenliği Kanunu'na uygun bir şekilde hazırlanmış, otokopili 150 sayfadan oluşmaktadır. 3 nüshalıdır. Özel karton kapağı ve 1. hamur 60 gr. kâğıdı ile tüm sayfaları 1'den 50'ye kadar numaralıdır.
Az tehlikeli sınıfta yer almakla birlikte 50 veya daha fazla çalışanı olan işyerleri ile çalışan sayısına bakılmaksızın tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise bu defterin tutulması zorunludur.
Yıllık zirai kazançları bilanço veya işletme hesabına göre hesaplanan çiftçiler. Vakıf ve derneklere ait olan ticari ve iktisadi işletmelere mensup tüccarlar. Anonim, Limited, Komandit, Kollektif ve Kooperatif şirketler gibi tüm ticari şirketler bilanço esasına göre defter tutmak zorundadır.
Limited şirketlerin, müdürler kurulu karar defteri tutmaları zorunlu değildir, bu neden ile geçmiş yılda /yıllarda kullanılmış olan “Müdürler kurulu karar defterinin” kapanış tasdiki yapıldıktan sonra, tekrar açılış tasdikinin yapılmaması ve tutulmaması tavsiye olunur.
Bilanço esasına göre tutulması zorunlu defterler; yevmiye defteri, defter-i kebir ve envanter defteridir.
Vergi mevzuatında 5 yıl, SGK mevzuatında 10 yıl, Türk Ticaret Kanunu'nda 10 yıl ve İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında ise 15 yıl saklama zorunluluğu vardır. SGK'nın denetim ve kontrol ile görevlendirilen memurlarınca istenilmesi halinde de bu kayıt ve belgelerin 15 gün içinde ibraz edilmesi gerekmektedir.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın, kamu kurumları ve 50'nin altında işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinde, İşyeri Hekimi, Sağlık Personeli ve İş Güvenliği Uzmanı çalıştırma yükümlülüğü, COVID 19 Pandemisi gerekçe gösterilerek 31.12.2023 tarihine kadar ertelendi.
Tehlikeli sınıfta bulunan işletmeler:
Çalışan başına ayda en az 20 dakika gibi birsüre verilmiştir. Bu durumda tehlikeli sınıfta olan işletmenizde 1000 çalışanolduğu durumda, 2 tam zamanlı iş güvenliği ve sağlığı uzmanı istihdamı yapmalıya da OSGB'den hizmet almanız gerekmektedir.
Tüzel kişi işletmeler; Yevmiye Defteri, Defteri Kebir, Envanter Defteri ve Karar Defteri tutmakla yükümlü tutulmuştur. Gerçek kişi işletmeleri ise, yaptıkları ticari faaliyetin önemine göre; yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri veya bunların yerine sadece işletme defteri tutabilirler.
Gelir Vergisi'nden muaf olan esnaf, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler, Gelir Vergisi Kanunu'muza göre kazançları basit usulde tespit edilenler, Kurumlar Vergisi'nden muaf olan iktisadi kamu müesseseleri ile dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutmak zorunda değillerdir.
Vergi Usul Kanunu'nun 220 nci maddesinde tasdike tabi defterler; Yevmiye ve envanter defterleri, İşletme defteri, Çiftçi işletme defteri, İmalat ve İstihsal Vergisi defterleri, (Basit İstihsal Vergisi defteri dahil) Nakliyat Vergisi defteri, Yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri, olarak belirlenmiştir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca onaylı defter, noterce veya işyerinin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri tarafından her sayfası mühürlenmek suretiyle onaylanır.
Onaylı deftere yazılan tespit ve öneriler işverene tebliğ edilmiş sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri