Testis kanserinde belirtiler Testis kanserinin en yaygın belirtisi, testisin bir kısmında genellikle ağrısız ele gelen kitle veya şişliktir. Ancak testisteki ele gelen şişliklerin ve kitlelerin büyük çoğunluğu kanser değildir. Kanserli bir kitle 1 cm nin altında oldukça küçük ya da çok daha büyük olabilir.
Dokunma ile hissedilen ve genellikle ağrısız seyreden kitle veya şişlik, testis kanseri ile birlikte ortaya çıkan ilk belirtilerden biridir. Ancak bazı durumlarda ağrı da meydana gelebilir.
Testislerin içinde hissedilen ağrısız sert şişlik, testis kanserinin en önemli belirtileri arasındadır. Penisin arkasında bulunan deri kesede (skrotum) ağırlık hissi ve ani şekilde sıvı toplanması gibi durumlar olabilir.
Testis kanserinin belirtileri
Skrotumda ağırlık hissi olabilir. Skrotumda aniden sıvı toplanması da diğer bir belirti olabilir. Bazen nadiren de olsa kitle ağrılı olabilir. Kanser lenf bezlerine sıçramışsa kasıkta ve sırtta ağrı olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Testis tümörleri erkeklerin kendi kendine fark ederek tanı koyabildikleri hastalıklardır. Genellikle kadınların kendilerinde fark ettikleri şişlikler ile doktora gittikleri meme kanseri ile benzer şekilde tanı konulur. Hastalar genellikle doktora Testis içerisinde fark ettikleri bir şişlik ile başvururlar.
Çünkü tüm bu detaylara göre hissedilen testis ağrısı skrotum adı verilen testis torbasının yanı sıra, üreme sisteminin diğer organlarında, kasıklarda hatta bazı durumlarda karın bölgesinde ve bacaklarda hissedilebilmektedir.
Testis kanseri yayıldığında köprücük kemiği çevresi ya da boyun gibi vücudun diğer bölümlerinde de kitleler meydana getirebilir. Bu kitleler kanser hücreleri içeren lenf düğümleridir. Testis kanseri ayrıca vücuttaki diğer organlara da yayılabilmekle beraber pek sık görülmez.
Testis tümörü tanısı alan erkeklerin yarısı, bu tanıyı almadan önce testislerinde ağrısız bir şişlik veya büyüme fark etmiş olurlar. Bu tanıyı alanların %25-50 kadarı da ağrı veya hassasiyetten yakınmışlardır. Hastalar kitle ile birlikte künt bir ağrı da tanımlayabilirler.
Testisteki tümör boyutu 5 cm. ve daha ufaksa, cerrahi olarak testis alındıktan sonra, karıniçi seviyesindeki ana damarlar etrafındaki ve ayrıca kemik pelvis seviyesindeki lenf bezlerine radyoterapi uygulanır. Ömür boyu hasta yakın takip altında kalır.
Bu ağrı tipi ise yanıcı, batıcı, karıncalanma hissi şeklinde oluyor. Kanser ağrısı diğer ağrılara benzeyen ağrılardır. Birçok ağrı sendromu ile karışabiliyor çünkü hem doku hasarı hem organ tutulumu hem de sinir hasarı bir arada seyrediyor. Kanser hastaları en çok kemik ağrıları yakınması ile hekimlere başvuruyor.
İleri evredekilerde dahil olmak üzere tüm testis kanserleri kemoterapi ile tedavi edilebilir. Testis kanseri tedavisinde kemoterapi uygulaması yüksek oranlarda başarı sağlar. Erken evredeki kanser vakalarının tamamına yakını ve ileri evredeki vakaların büyük bir kısmı tamamen iyileşir.
Bu nedenle, tedavi öncesi sperm saklama seçeneği, çocuk sahibi olma planları için önemlidir. Cerrahi Müdahale: Testis kanseri tedavisinde testisin çıkarılması (orşiektomi) gibi cerrahi müdahaleler genellikle gerekir. Tek bir testis kalan erkekler genellikle doğal olarak sperm üretebilirler ve çocuk sahibi olabilirler.
“Kanser saç kaybına yol açar”
Kanserin kendisi saç kaybına yol açmamaktadır. İleri evre durumlarda bile bu durum görülmez ancak tedavide kullanılan bazı ilaçlar saç dökülmesine sebep olmaktadır. Ayrıca beyin ışınlaması gereken durumlarda radyoterapi nedeniyle görülebilmektedir.
Bir enfeksiyonun neden olduğu orşit veya epididimit gibi durumlarda, antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar kullanmak gerekebilir. Testis ağrısı için genellikle ameliyat gerekmez, ancak testis torsiyonu veya testis kanseri gibi acil bir durumunuz varsa ameliyat gerekebilir.
Testis tümörlerinde tanı için fizik muayene, testis ultrasonu ve kan testlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tetkiklerin yanı sıra, tümörün yayılma riskine karşı akciğer filmi ve tomografi de çekilmektedir. Zira birçok kanser tümöründe olduğu gibi, tanıda geç kalınması tehlikeli olabilir.
Testis Kanseri Belirtileri
Hastanın testisleri giderek büyür. Erken tanı konabilmesi için hastanın kendi farkındalığı ve hekime erken müracaatı gerekmektedir.
İdiyopatik ağrı: Bazen testislerde kronik bir şekilde devam eden ve her hangi bir nedeni tespit edilemeyen ağrılar olabilir. Bu ağrılar psikolojik olarak hastaları rahatsız edebilir. Genellikle idiyopatik ağrılar künt ve hafif şiddettedir.
Her iki testis de alındıktan sonra kandaki testosteron seviyesi hızla düşer. Bu, cinsel yaşamınızı ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi (doğurganlık) etkileyecektir.
Kişide mevcutta bulunan idrar yolları enfeksiyonu sırasında bakteriler testise ulaşabilir ve iltihaba yol açabilir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan hastalıklar da bu duruma neden olabilir. Viral orşitin en sık nedenlerinden birisi de kabakulak virüsüdür.
Testislerinizdeki yumrular veya şişlikler - veya skrotal kitleler - genellikle iyi huyludur (kanserli değildir). Ancak yumrular nadir durumlarda testis kanserinin belirtisi olabilirler. Bir doktor, herhangi bir yumru veya şişmenin nedenini bulmak için testislerinizi ve skrotumunuzu incelemelidir.
Sağlıklı testis ellendiğinde yumuşak, düzgün satıhlı olması bir sertlik veya şişlik olmaması gerekir. Testisin arka kısmında testisten farklı ele gelen yapıya da epididimis denir. Elle bakıldığında bir sertlik, hassasiyet, torbada kızarıklık, ciddi boyut farkı olduğunda bir üroloji uzmanına gidilmesi gerekir.
Avrupa Üroloji Derneği kılavuzuna göre erkeklerde çocuk sahibi olamama; varikosel, inmemiş testis, kanser tedavileri sonrası, erkek spermlerinde antikor gelişimi, sperm kanallarında tıkanıklık, peniste sertleşme/boşalma sorunları, sistemik hastalıklar, testis kanseri gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Erkeklerde kısırlığa yol açan sağlık sorunlarından biri de kanserdir. Özellikle testislerde oluşan tümörler, erkeklerin sperm üretimini tamamen durdurabilir ya da doğurganlığı etkileyecek ölçüde azaltabilir.
Testis kanserinin yayılma hızı kanserin türüne, evresine ve tedavi edilme zamanlamasına bağlı olarak değişebilir. Genel olarak testis kanseri, erken teşhis edildiğinde ve tedaviye hızlıca başlandığında daha düşük yayılma eğilimine sahiptir. Ancak her hasta farklı olduğundan kesin bir yayılma hızı söylenemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri