Bu iki hormon yani testosteron ve di hidro testosteron (DHT) hormonu yüz bölgesindeki kılların çıkmasında asıl etkili olan hormondur. Dolayısıyla bıyık kaç yaşında çıkar sorusunun cevabı da sakal ne zaman çıkar sorusunun cevabıyla ilişkilidir.
Bazı erkeklerin sakallarının daha gür olması genellikle yüksek testosteron seviyeleriyle ilişkilendiriliyor. Ancak yeni bir araştırma, bu ikisi arasında bilimsel bir ilişki olmadığını ortaya koyuyor.
Testosteron Hormonunun Vücuttaki Rolü
Sakal çıkması, sesin kalınlaşması ve kasların gelişmesinde etkili olan bu hormon ergenlik sonrası dönemde ise erkek bireylerin cinsel sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Testosteron erkek tipi kıllanma ile yakından ilişkilidir. Erkeklerde kıl köklerinde kerotinosit denilen yapılar vardır. Ergenlikte vücuttaki testosteron seviyesi artınca testosteron bu yapıyla etkileşime geçer ve DNA ve RNA yapımını artırarak erkek tipi kıllanma denilen kıllanmayı sağlar.
Sakal çıkarma badem yağı ile yapılmaktadır. Özellikle de tatlı badem yağı sakal çıkarma konusunda çok güçlüdür. Tatlı badem yağını, sakallarınıza masaj yaparak sürmeniz önerilir. Haftada 2 kez masaj yoluyla tatlı badem yağı kullandığınız durumda, sakal kökleri canlanacak ve sakalların uzamasına yardım edecektir.
İlgili 30 soru bulundu
Sakalın tam gelişimi, kişiden kişiye ve iç ve dış birçok faktöre göre değişiklik gösterir. Sakalın tam gelişimi 25-26 yaşlarında son bulur. Zayıf sakal köklerinizi ilerleyen yaşlarda dahi geliştirebilirsiniz.
Saç veya sakal kesmenin büyüme hızına hiçbir etkisi yok. Bu, genetik olarak önceden belirleniyor. Büyüme hızı; genel sağlık durumu, diyet alışkanlıkları, tiroid bezinin çalışma miktarı, düşük demir oranları veya kansızlık gibi endokrin işlevlerle ilgili faktörlerden etkilenir.
Testosteron vücut ve yüzdeki kılların çoğalmasını sağlar. Böylece yetişkin erkeklerde, kadınlara ve genç erkeklere oranla daha koyu ve kalın vücut kılları oluşur. Yanakları, çeneyi, üst dudağı ve boynu kaplayan yüz kılları testosteronun sebep olduğu kıl çoğalmasının bir sonucudur.
Hormonlar, aynı zamanda vücuttaki değişimler için haberci görevi gören kimyasal moleküllerdir. Testosteron hormonu da erkeklerde yüz, koltuk altı ve kasıklarda kıllanma, ses kalınlaşması, omuz gelişmesi gibi ikincil cinsiyet karakterlerinin gelişmesinden sorumludur.
Testosteron Fazlalığı da Erkekleri Etkileyebilir
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
1. Aslında herkes sakal bırakabilir. Şimdi çoğu erkek sakalları uzamadığı için kıl foliküllerini suçlayacaktır. Fakat, kadınlar da dahil olmak üzere herkes kıl folikülüne sahiptir.
Öncelikle testosteron artışının bir endokrinoloji uzmanınca tedavisi gereklidir. Testosteron fazlalığı adet düzensizliğine, kısırlığa ve adetten aşırı kan kaybına neden olur. Testosteronun ileri derecede yükselmesi kadınlarda sesin kalınlaşmasına, vücudun kaslı, yüz hatlarının sert görünmesine neden olur.
Yüzdeki kıl kökleri en son aktive edilen bölgedir ve erkeklerde bu bölgedeki kıllar, ergenlik ile birlikte belirginleşmeye başlar. Burada, yüzdeki kıllarınızın ne kadar hızlı uzadığı da önemlidir. Bazı erkeklerde sakal çıkmamasının bir suçlusu da hormonlar, daha doğrusu doğrudan testosteron ya da DHT'dir.
Erkeklerde sakal gelişimi ortalama 21 yaşına kadar devam eder (bu rakam bazı kişilerde farklılık gösterebilir, ailenizde erkeklerin sakallarının kaç yaşına kadar uzadığını araştırın).
Kalıtsal nedenler ya da cilt hastalıkları gibi birçok sebebi olan sakal sorunları 17-20 yaş arasında belirlenir. 20 yaşından sonra sakallar son halini alır ve tedavi için bu yaş beklenir. 20 yaş sonrasında halen sakal çıkmıyorsa bir uzmana başvurmak uygun olacaktır.
Jilet ile kesilen sakallar gür ve hızlı mı çıkar dediğimizde ise bu sorunun cevabı kesinlikle bilimsel olarak farklı bir sonuç ortaya koymaktadır. Bilim bu konuda saç sakal kesmenin gür çıkma ile bir alakası olmadığını söylüyor.
Fizyolojik bir bozukluk olmadıkça mastürbasyon yapmanın testosteron seviyelerine, ejakülasyondan hemen sonra olan artış haricinde herhangi bir önemli etkisi yoktur. Yani kas gelişimine olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur.
Testosteron kelliğe sebep olmaz hatta düşük testosteronun kortizol hormonunu arttırıp kelliğe sebep olduğuyla ilgili bulgularımız var. Yüksek testosteronun kelliğe sebep olduğu bilinmiyor. Ama daha yüksek testosteron seviyeleri genetik olmakla beraber DHT hormonunun daha fazla üretimini sağlayıp kelliğe sebep olabilir.
Hormon seviyenizi etkileyebilecek başka faktörler de vardır. Sağlıklı bir cinsel yaşam, seks hormonu ve testosteron seviyelerinizi düzenlemede önemli bir rolü vardır.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır.
Aşırı testosteron salınmasının tehlikeleri nelerdir? Erkeklerde anormal yüksek testosteron düzeyleri şu sorunlara yol açabilir: Sperm sayısının azalması ve testislerin küçülmesi. Kalp krizi riskinde artma.
Testosteronun boy uzatma mantığı şu şekildedir. Ergenlikte birçok aşama vardır ve her aşamada testosteron spikeı olur. (Yani testosteron her aşamada aniden artar ve genelde o seviyelerde kalır) Boy uzaması bu spikelerın olduğu aşamada kandaki protein miktarına bağlı olarak gerçekleşir.
Hayır kıllar alındıkça daha kalın çıkmaz.
Bilimsel olarak açıklamak gerekirse sakal kılları her ay yaklaşık 1,2 cm uzar.
Ezilmiş sarımsak ve zeytinyağını bir kapta karıştırarak sakallarınızın üzerine sürebilirsiniz. Düzenli kullanım sonucunda sakallarınızda gürleşmeler meydana gelecektir. Sarımsağın kıl köklerini besleme özelliği mevcuttur. Zeytinyağı ise; cildin nem dengesini koruyarak ihtiyaç duyulan pürüzsüzlüğü cilde kazandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri