Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğinde norm açığı oldukça fazla. Öğretmen ihtiyacında ilk 3'te yer alan branşta her yıl ortalama 4000-5000 civarı öğretmen ataması yapılıyor. 2021 yılında yapılacak öğretmen atamalarında da en az 5000 Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeninin daha atanacağını söylemek mümkündür.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği: 2 bin 604
"45 bin öğretmen alımında sınıf öğretmenliği için 7 bin 878 kontenjan, rehberlik alanına 3 bin 604, okul öncesi öğretmenliği 3 bin 269, ilköğretim matematik 2 bin 656, din kültürü ve ahlâk bilgisi alanı için 2 bin 604 kontenjan ayrıldı."
Din kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin açık oranı 9 bini aşmışken bize verilen kontenjan açığımızın %30'unu bile kapatamamıştır. 5 alan haricindeki bir çok alan, açıklarının %70'ini kapatırken biz Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin açığı göz ardı edilmiştir.
En fazla öğretmen ataması 7 bin 503 kişiyle okul öncesi alanında yapılacak. Bu branşı 2 bin 223 kişiyle sınıf öğretmenliği, 1250 kişiyle özel öğretim öğretmenliği, 1218 kişiyle din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, 1004 kişiyle ilköğretim matematik öğretmenliği takip edecek.
Özellikle ilahiyat mezunları öğretmen olup olamayacağına dair bilgi almaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda formasyon almak suretiyle ilahiyat fakültesi mezunları, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapma şansı elde etmek mümkün. Aynı zamanda İmam Hatip Lisesinde meslek derslerine girme şansı bulunuyor.
İlgili 28 soru bulundu
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak için, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
En çok sınıf öğretmeni görev yapıyor
Bunları 53 bin 853 ile matematik, 53 bin 18 ile ilköğretim matematik, 49 bin 513 ile beden eğitimi, 48 bin 170 ile din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri takip ediyor.
Din kültürü öğretmenlerinin ataması, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınav ve mülakatlarla gerçekleştirilir. Bu süreçte adaylar, dini bilgi, öğretme becerileri, iletişim yetenekleri ve pedagojik formasyon gibi konularda değerlendirilir.
2023-KPSS, sadece A Grubu Kadrolar ve Öğretmen Kadroları için yapılacaktır. Sınav, lisans düzeyindedir. Öğretmen kadroları için bu sınava başvuran adayların, sınavın Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumlarına ve alanlarına bağlı olarak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılmaları zorunludur.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği lisans bölümü mezunu olan kişiler diplomaları sayesinde direkt olarak işe başlama hakkı kazanır. İlahiyat bölümlerinden mezun olan adayların öğretmenlik yapabilmesi için Pedagojik Formasyon eğitimini başarıyla tamamlaması gerekir.
KPSS sınavında 60 sınırını aşan memur adayları, uygun olması durumunda sözleşmeli öğretmenlik alanlarını tercih edebilirler. Sözleşmeli öğretmenlikte sınır 60 puan ve üzeri olarak belirlenmiştir.65 puan ve üzerinde yapanlar ise Bakanlık kadrolarında yapılacak alımlarda şansını deneyebilir.
İlahiyat Fakülteleri mezunları da öğretmenlik meslek bilgisi kazandıran ek bir eğitim (Tezsiz Yüksek Lisans veya pedagojik formasyon gibi) almaları halinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak atanabilirler.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Ne İş Yapar? Üniversitelerin İlahiyat Bölümünden mezun olan kişiler öğretmenlikle ilgili tezsiz yüksek lisans yaptıkları takdirde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak çalışabilir.
Bu dersler haftada iki ders saati olarak ilkokul 4. sınıf, ortaokul 5-6-7-8 ve lise 9-10-11-12. sınıflarda işlenir. Ayrıca sadece ortaokul 5-6-7-8. sınıflarda seçmeli ders olarak okutulan Din, Ahlak ve değerler kategorisindeki derslere de DKAB Öğretmeni girer.
BUNA GÖRE KPSS DEN DİYELİM 70 ALDIN. DHBT1 DEN 80 ALDIN ( YANİ 20 SORUDAN 16 DOĞRU) DHBT2 DEN 70 ALDIN ( YANİ 20 SORUDAN 14 DOĞRU) BU PUANLARA GÖRE YENİ VERİLECEK VE DİYANETTE.
DHBT sınavının ardından başarılı olan adaylar kontenjan boşluğuna ve puan sıralamalarına göre mülakata çağrılacak ve sözlü sınavda başarılı olanların alımı diyanet tarafından puanına göre ayarlanacaktır.
Baraj puan 50'dir. Diyanetin açmış olduğu alıma başvuru için yeterlidir. Fakat İl Müftülüklerini yapmış olduğu vekil imam hatip, müezzin kayyımlık yada fahri kuran kursu öğreticiliği için minimum 60 puan almak gerekmektedir.
Fakültemiz mezunları,
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında müftü, müftü yardımcısı, din işleri uzmanı, vaiz, vaize, Kur'an Kursu öğreticisi, imam ve müezzin olabilmektedirler. Lisansüstü öğrenime devam etmeleri halinde İlahiyat Fakültelerinde öğretim elemanı olma imkânına sahiptirler.
İlahiyat eğitimi, hem 4 yıllık lisans hem de 2 yıllık ön lisans programlarında verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri