TETT ne demek? Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi'nin kısaltmasıdır. TETT tarihi geçen ürün tüketilebilir mi? Tavsiye edilen tüketim tarihi etiketlemesi yapılan ürünler, belirtilen tarihte herhangi bir mikrobiyolojik bozulmaya uğramaz ve sağlık tehdidi oluşturmaz.
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikayette bulununuz. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir.
Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir. Fakat bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir. Özellikle bakliyat, çay, şeker gibi raf ömrü daha uzun olan gıdaların etiketinde TETT yer almaktadır.
TETT, bir ürünün uygun koşullarda saklandığında hangi tarihe kadar tüketilebileceğine dair bir tavsiyedir. O tarih geçse dahi, ürün kontrol edilerek tüketilebilir. SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır.
TETT, STT'den farklı olarak gıdanın; tazelik, tat ve aroma gibi kalite kriterleri ve duyusal özelliklerine dayanılarak belirlenmektedir. bozulmayan bakliyat, makarna, bitkisel sıvı yağlar, alkolsüz içecekler, çay, kahve vb. gıdalarda TETT kullanılır.
İlgili 23 soru bulundu
T.E.T.T. ise, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir.
Biranızı gönül rahatlığıyla içebilirsiniz. Bu sese ek olarak biranın köpürmesine de bakmanızı tavsiye ederiz. Kapağı yeni açılmış bir birada hafif bir köpürme meydana gelecektir. Biranın bozulup bozulmadığını anlamak için en son ve en önemli nokta ise şişenin dibini kontrol etmektir.
Son Tüketim Tarihi daha çok Son Kullanma Tarihi olarak da bilinir. Bozulması kolay olan ve kısa süre içinde tüketilmediğinde insan sağlığı açısından tehdit oluşturabilecek gıdaların üzerindeki tarihtir.
Aldığımız besinlerin son kullanma tarihine bakmanın oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Gıda Uzmanı Hatice Elif Önal, raf ömrü dolan ve SKT tarihi geçen gıdaların tüketilmemesi gerektiğini, ağır gıda zehirlenmeleri ile sonuçlanabileceğine dikkat çekti.
Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT); Uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir. O tarihe kadar ürün kalitesini en iyi şekilde muhafaza eder. Fakat belirtilen tarih geçtikten sonra ise kalitesi ve besin değeri azalmaya başlar.
Örnek olarak aldığınız salçanın ambalajı üzerinde yer alan Tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş olsa bile, kavanozu açtığınızda koku, renk ve duyusal özellikleri normal ise o salçayı yiyebilirsiniz.
Açılmamış olsa bile tarihi geçmiş kremlerin kullanılması önerilmez.
TAVSİYE EDİLEN TÜKETİM TARİHİ (TETT) NEDİR? TETT et ket üzer nde bel rt len koşullara uygun olarak muhafaza ed ld ğ nde gıdanın kend ne has özell kler n koruduğu tar h bel rt r.
Son Kullanma Tarihi (SKT , Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ile aynı değildir. Tavsiye edilen tüketim tarihi “bu tarihten önce tüket” tarihi değildir!
Tavsiye edilen tüketim tarihi, bir gıda maddesinin kalitesini (örneğin lezzeti) en üst düzeyde korumasının makul olarak beklenebileceği sürenin uzunluğudur. Tavsiye edilen tüketim tarihi bulunan gıdalara örnek olarak, konserve, kurutulmuş ve dondurulmuş gıdalar verilebilir.
İlaç son kullanma tarihi, bir ilaçın üretildiği gibi kullanıma uygun olmayabileceği tarihtir. Tüketiciler, son kullanma tarihi için ilaç ambalajını kontrol ederek bir ilacın raf ömrünü görebilir. Raf ömrünü geçen ilaçlar etkisiz ve hatta zararlı olabilir.
Sn kısaltması halk arasında sayın anlamında kullanılan bir kavramın kısaltması olmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre Sn ifadesi kimya bilimine ait bir teriminin kısaltması olarak ifade edilmektedir. Sn kelimesi Türk Dil Kurumuna göre kalay elementinin kısa okunuşunun simgesi olarak belirtilmektedir.
son kullanma tarihi (skt)
Sanılanın aksine yoğurt, raf ömrü uzun yiyeceklerden biridir. Son kullanma tarihi geçmiş yoğurt, 6 hafta daha tüketilebilir. Yoğurdun bozulduğu kokusundan ve tadından kolaylıkla anlaşılabilir. Eğer yoğurdun üzerinde küf tabakası oluştuysa, bu kısım kaşıkla alındıktan sonra kalan kısmı tüketilebilir.
Çünkü, raf ömrü dolan veya SKT tarihi geçen gıdaların tüketilmesi, ağır gıda zehirlenmesi ile sonuçlanabilir. Böyle durumlarda gıdaların üzerinde bakteri oluşumu meydana gelebilir. Gıdaları, doğru şartlarda saklayarak, tarihi geçen gıdaların zararlı ve kötü etkilerinden kaçınmak mümkün olabilir.
Dondurulmuş gıda ürünlerinin türüne göre son kullanma tarihleri 1 YIL 3 AY yada 6 AY olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu tarihler dikkate alarak ürünler -18°C/-24°C'de ürün ambalajı üzerinde belirtilen son kullanım tarihine dek, ilk gün ki tazeliği ile servise hazır bekleyebilmektedir.
Açılmamış bir şişe veya kutu bira, aslında son kullanma tarihinin aylarca ötesinde de kendini muhafaza edebilir. Buzdolabında saklandığı durumlarda, belki yıllarca hala içilebilir durumda olabilir.
Rakı Bozulur Mu? Rakı, kapağı hiç açılmadan güneş ışığından uzak, normal oda sıcaklıklarında, sıcaklık dalgalanmaları olmadan ve güneş görmeden uzun yıllar saklanabilir, raf ömrü yoktur.
Alkollü oldukları için donmayacaklarını düşünebiliriz. Ancak fermante içkilerdeki alkol miktarı, donmayı önleyecek seviyede değildir. Şarap da bira da, buzlukta donar. Hatta uzun bir süre buzlukta bıraktığınız bir bira veya şarap, donmakla kalmayıp şişesini de patlatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri