Bir hadisi yahut bir meseleyi bir cemaat nakletmişse ve o cemaatin fertlerinin de yalanda ittifak etmeleri imkânsız ise bu haberin katiyeti “tevatür” kelimesiyle ifade edilir. Dersin devamında tevatürle sabit olmaya iki misal veriliyor: "Hâle gibi meşhur bir kuyruklu yıldızın bin sene evvel çıkması gibi mütevatirdir."
Tevatür, kulaktan kulağa yayılan haber ve yaygın söylenti anlamına gelirken, mütevatir kelimesi, haber veren, geçmişte yaşanan bir olayı nakleden kişi demektir.
Konusunun doğruluğu bilgisini bizzat kendisi veren haber anlamında kelâm ve fıkıh usulü terimi.
Kesret yeter sayı. Haberi nakledenlerin yalan üzerinde kasten veya tesadüfen birleşmeleri tasavvur olunamayacak bir sayıda olması.
Lafzî mütevâtir bilginin aynı lafızlarla, mânevî mütevâtir ise aynı anlamın farklı lafızlarla nakledilmesini ifade eder. Mütevâtir haberin örnekleri olarak klasik literatürde daha çok Kur'an'ın nakli, beş vakit namaz, namaz rek'atlarının sayısı ve zekât miktarları zikredilir.
İlgili 44 soru bulundu
Tevatür veya mütevatir, Arapça kökenli bir kelime olan tevatür bir haberin ağızdan ağıza yayılması, yaygın söylenti. Dini metinlerde bir haberi, yalan olarak söylenmiş bir söz üzerine birleşmeleri mümkün olmayan ve her zaman kendilerine güvenilen kimselerin bildirmeleri.
Sahte haber, yalan haber ya da asparagas, haber olarak sunulan, gerçekliği olmayan tamamen uydurma yanıltıcı bilgilerdir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan rivayet kelimesi, gerçekleşip gerçekleşmediği tam olarak bilinmeyen olay anlamına gelir. Halk arasında gerçekleştiğine kesin gözüyle bakılan rivayetlere ise tevatür denir. Bu kelimenin sıfat hali ''Ravi'' şeklinde yazılır. Ravi hem rivayet eden hem de masal anlatan kişi demektir.
Herhangi bir haberin doğruluğu konusunda ağız birliği edilmişse ona tevatür denir. Bu kelime daha sonra hadis ilminde de yaygın olarak kullanılmaya başlanmış ve doğruluğuna kesin gözüyle bakılan hadisler tevatür olarak nitelendirilmiştir.
Haber-i infirâd da denilen haber-i vâhid Hz. Peygamber'den rivayet edilen hadisler, sahâbe ve tâbiînden nakledilen haberler için kullanılmakla birlikte hadiste ve diğer İslâmî ilimlerde zikredildiğinde daha ziyade Resûl-i Ekrem'den rivayet edilen hadisler akla gelir.
Lafız kelimesi, TDK söz ve kelime anlamına gelmektedir. Toplum tarafından kullanılması ise ağızdan çıkan anlamlı ses veya sözün bildirilmesi olarak geçmektedir. Lafız, sosyal hayatta sıkça kullanılan fakat isminin tam olarak bilinmemesi sözcüklerin arasında yer almaktadır.
manevi tevatür / mânevî tevatür
Yalan üzerine birleşmeleri mümkün olmayan bir topluluğun bir hadis-i şerifi mânâ yönünden aktarması veya aktarılırken susmak suretiyle doğruluğunu tasdik etmesi.
İmâm Şâfiî âhâd haberi “Peygamber'e (s.a.v.) veya ondan başka bir kişiye nispet edilmek üzere tek bir kişinin tek bir kişiden rivâyet ettiği haber” şeklinde tanımlamaktadır.18 Mezkûr tanıma göre âhâd haber, tüm tabakalarda tek bir râvinin rivâyet ettiği haber şeklinde anlaşılsa da aslında Şâfiî'nin burada haberin ...
Yalan üzerinde birleşmeleri mümkün olmayan bir topluluğun bir konuda aynı hükme varmaları. Bir hadis-i şerifin sahabeden bir cemaat tarafından rivayet edilmesi.
Sözlükte “taşmak, kabarmak” anlamındaki feyż kökünün “istif'âl” kalıbından türeyen müstefîz kelimesi bir kaptan dökülen suyun etrafa yayılmasını ifade eder, hadis ilminde ise tarikleri çoğalan hadisin gittikçe yayılmasını anlatmak için kullanılır.
Lafzî mütevatir/sarih tevatür: “Yalan üzerine birleşmeleri mümkün olmayan bir topluluğun, bir hadis-i şerifin kelime ve cümlelerini olduğu gibi koruyarak naklettikleri mütevatir haber veya hadis”e denilir.
Sözlükte “durmak, beklemek” anlamındaki vakf kökünden türeyen tevakkuf, hadis terminolojisinde teâruz halinde olan hadisler arasındaki ihtilâfı gidermek amacıyla başvurulan yolların son aşamasını ifade eder.
Genel olarak çok iyi olan, eşsiz ya da güçlü kişiler için tavatır kelimesi kullanılır.
Günlük hayatta yaygın olarak 'hayal etme, zihinde canlandırma, göz önüne getirme' anlamını kullanır ve duyarız. Bununla ilgili örnek cümle kurmak gerekirse "Eğer tasavvur ettiğiniz araba bu şekilde değilse başka arabalara da bakabiliriz."
Muttaki olmak sözcüğüyle eş anlamlı olan takva, kulun haram ve mekruh olan şeylerden uzaklaşması ve helal olana yönelmesi demektir.
Mütevâtir haber öyle bir haberdir ki, bu haber bir topluluğun haberi olup, bizzat haberin kendisi başka bir delile ihtiyaç kalmadan, onu işiten kişi için bir bilgi (ilim) kaynağıdır.
Üç kişi tarafından nakledilen, bu nedenle sahih olup olmadığı bilinmeyen hadislere meşhur hadis denir. Bu haberler, mütevatir hadisler kadar fazla sayıda kişi tarafından aktarılmasa da ''meşhur'' olarak nitelendirilmiştir.
Sansasyonel haber: Tirajı artırmak için süreli olarak heyecanlı ve çarpıcı haber vermektir. Asparagas haber Şişirme haberdir.
Spot: Haber metninden biraz daha büyük harfli puntolarla dizilen, haber içindeki özellikleri vurgulamak, ana ayrıntıları başlık kompozisyonu içerisinde sergilemek için kullanılan, genellikle sıralamada başlıktan sonra yer alan kesittir.
Yalan Haber Yapmanın Cezası
Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni, genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri