Bir işin yapılması konusunda kişi elinden gelen bütün gayretleri gösterir ve bundan sonrasını da Allah'a bırakır. Bu işleme tevekkül etmek adı verilir. Şu da önemli bir gerçektir ki kişi, herhangi bir çaba göstermeden tevekkül etmeye çalışırsa bu işlemin gerçekleşmeme olasılığı mümkündür.
Bir Müslüman, çalışmadan kazanılamayacağını bilerek, dünya işleri için gerekli bütün tedbirleri aldığı gibi, ibadet etmeden ve Allah'ın emirlerini yapıp, yasaklarından kaçınmadan da cennete gidilemeyeceğini bilerek, kulluk vazifesini yerine getirir ve sonunda Allah'a tevekkül eder.
“Bismillahi, tevekkeltü alallahi, allahümme inna neu'zü bike min en nezille ev nezille ev nezlime ev nüzleme ev nechele ev yüchele a'leyna." Anlamı: “Allah'ın adıyla tevekkül ettim.
Allah'a inanmanın gereği olan tevekkül, başa gelenlere karşı sabır ve rıza göstermeyi, aza kanaat etmeyi, mutlak bir güveni ve teslimiyeti öngörür. Te-vekkül, sağlam bir havf ve recâ anlayışına sahip olmayı da gerektirir. Allah'tan korkan kimse, başkasından korkmaz.
Allah'a güvenip dayanma anlamında terim. Allah'ın nesneleri ve olayları özellikle sorumluluk doğuran beşerî fiilleri, ezelde planlayıp zamanı gelince yaratması anlamında terim. Dinî hükümlere uyan kuldan Allah'ın ve Allah'ın takdirinden kulun hoşnut olması anlamında dinî-tasavvufî bir terim.
İlgili 44 soru bulundu
İnsana maddi ve manevi açıdan rahatlama sağlayan tevekkül, insanın varoluşunun sırlarını bulmasında bir anahtardır. Allah'a güven duygusuyla insanı zirveye çıkaran tevekkül, psikolojik sağlamlığın teminatı, korku, endişe ve belirsizlik gibi olumsuz duyguları hafifleten olumlu bir başa çıkma yöntemidir.
Meselâ bir çiftçi önce zamanında tarlasını sürüp ekime hazırlayacak, tohumu atacak, sulayacak, zararlı bitkilerden arındırıp ilâçlayacak, gerekirse gübresini de verecek, ondan sonra iyi ürün vermesi için Allah'a güvenip dayanacak ve sonucu O'ndan bekleyecektir.
İşlerin iç yüzünün ve akıbetinin bilgisi sadece Allah'a ait olduğu için, Allah'a güvenmek, işleri O'na havale etmek ve takdirine rıza göstermek gerekir.
Tevekkül, herhangi bir işin, dinen, örfen sebeplerine yapışarak gayret gösterip, neticeye ihlasla teslim olmaktır. Yani sonucu Allahü teâlâdan beklemek ve bu sonucun kendisi için mutlaka hayırlı olduğuna inanmaktır. Doğru sebebe yapışan doğru netice alır.
Gerekli tedbirleri alıp sonucu Allah'a havale etmektir tevekkül. Maddî ve mânevî sebeplerin hepsine başvurduktan ve alınması gereken bütün tedbirleri alıp yapacak başka bir şey kalmadıktan sonra, Allah'a güvenip dayanmak ve gerisini O'na bırakmak demektir.
Her duada olduğu gibi bu dua içinde Allah'a (c.c.) sığınılır. Allahumme innîes'eluke ve eteveccehu ileyke, bi nebiyyike nebiyy'ir rahmeti Muhammedin sallallahu aleyhi vealih. Şeklinde başlayan Tevessül Duası Ehli Beyt büyükleri ve imamlarının isimleri zikredilerek Mevla'ya yakarışta bulunulur.
Dinî bir terim olarak tevekkül “bir kimsenin acizliğinin farkında olarak kendini Allah'a teslim etmesi, rızkında ve işlerinde Allah'ı kefil bilip sadece O'na güvenmesi” şeklinde tarif edilmiştir. Tevekkül, Allah'ın varlığına, birliğine, âlemde yegâne kuvvet sahibi olduğuna güçlü bir iman neticesinde ortaya çıkar.
Bir kimsenin bir olay karşısında elinden geleni yaptıktan sonra Allah'a (C.C) kayıtsız, şartsız teslim olmasına ve kaderine razı gelmesine tevekkül adı verilir.
Bir başka anlatım ile; bir amaca ulaşmak için gerekli olan her türlü önlemi alarak; elinden gelen tüm gayreti gösterdikten sonra kalben Allah'a bağlanıp O'na güvenmek, sonucu Allah'tan beklemek anlamına gelmektedir.
Tevekkül, gözünde azın da çoğun da eşit olmasıdır. Ebu Ali ed-Dekkâk: "Mütevekkil için üç derece vardır: Tevekkül, sonra teslim, sonra da tefviz. Tevekkül derecesinde Allah`ın (her canlının rızkını vereceği) va`diyle sükün bulur.
İnsan irade ve kader ilişkisini tefekkür etmeyi içselleştirince, ondan sonrasında tevekkül etmeyi de gerektiği şekilde bakış açısı içine alır. Elden gelenin yapıldıktan sonra başa gelen durumları sabırla yorumlayabilmek, umudu elden bırakmamak hayatın yarınlara taşınmasında önemli destek olur.
Sözlükte dayanmak, güvenmek ve vekîl tutmak anlamına gelen tevekkül, din dilinde her hususta Allah'a güvenmek, dayanmak, teslim olmak işlerini Allah'a havale etmek demektir.
Allah'a havale etmenin anlamı; sadece Allah'a tevekkül etmektir. Sonuç olarak çocukların terbiyesinde işleri Allah'a havale etmek bu konuda Allah'a tevekkül etmek demektir. Bu amacı gerçekleştirmek için Allah'a yönelmektir. Nitekim kulun her işinde Allah'a tevekkül etmesi güzel bir davranıştır.
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
Tevekkül etmek, Allahü teâlâya güvenmek, istişare edip doğru sebeplere yapıştıktan sonra, boş durmak, yan gelip yatmak değildir. O işin olması için, Allahü teâlâya dua etmek, yalvarmak demektir. Hatamız kusurumuz olabilir, eksiğimiz olabilir, niyetimiz halis olmayabilir.
Kur'an-ı Kerim içerisinde tevekkül inancının büyük bir öneme ile alakalı çok sayıda bilgiler yer almıştır. Bir kişinin herhangi bir olay karşısında elinden geleni yapması ile birlikte Allah'a (C.C) kayıtsız ve koşulsuz bir biçimde teslim olmasına ve kendi kaderine razı olmasına tevekkül ismi verilir.
TEVEKKÜL KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Bu, tevekküle karışan bir memnuniyetsizliğin ifadesiydi.
Kader, Allah'ın ezelî ilmiyle her şeyi bilmesi, takdir etmesi ve bunu levh-i mahfuzda yazmasıdır. Tevekkül, Allah'a güvenmek, dünyaya ve ahirete ait maksatlara ulaşmak için gereken bütün tedbirleri aldıktan ve sebeplere tam riayet ettikten sonra, neticeyi Allah'tan beklemek ve tesiri ondan bilmektir.
Tevekkel kelimesinin anlamı her şeyi oluruna bırakan ya da her şeyi kaderine bırakan kişiler için kullanılan bir sıfattır. Tevekkel kelimesi halk ağzında saf salak anlamına da gelmektedir.
Bu şuurla çalışmak ve tedbir almak tevekküle aykırı değildir. Tevekkülün iş görmeyi ve tedbir almayı terketme biçiminde yorumlanması cahillerin kuruntusudur ve dinen haram sayılmıştır.
arapçadır. pir sultan abdal'in gelin canlar bir olalim adlı şiirinde de geçer, allah'a tevekkül ettim anlamına gelir. allah benim vekilimdir demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri