Tevellüd kaç demek bir kişinin ne zaman doğduğunu sormak anlamındadır. Tevellüd kaç denen insana ne zaman doğduğu sorulmaktadır. Ne zaman doğdun yerine kişilere tevellüd kaç denmesi mümkündür.
Sözlükte “doğurmak” anlamındaki vilâd (vilâdet) kökünden türeyen tevellüd “doğmak, ortaya çıkmak, meydana gelmek” demektir.
Tevellüt kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup, "v-l-t" kökünden türetilmiştir. "Vücud" kelimesiyle aynı kökten gelir ve "doğma, varlık kazanma" anlamına gelir. Türkçe'deki kullanımıyla tevellüt, bir varlığın doğuşunu veya doğma anını ifade eder.
Kulun iradî fiillerinin ilâhî bir tesir olmadan birbirini meydana getirdiği esasına dayanan Mu'tezile'ye ait teori.
OSMANLICA TEVELLÜD (DOĞUM) VUKUAT İLMUHABERİ...
İlgili 30 soru bulundu
Tevellüd kaç demek bir kişinin ne zaman doğduğunu sormak anlamındadır. Tevellüd kaç denen insana ne zaman doğduğu sorulmaktadır. Ne zaman doğdun yerine kişilere tevellüd kaç denmesi mümkündür.
aslen doğum, doğma manasındadır.
Sâlih amelleri veya bazı kişileri vesile edinerek Allah'a yakın olmaya çalışmak, O'ndan dilekte bulunmak anlamında terim. Sıkıntılardan kurtulmak için peygamberlerin veya velîlerin ruhaniyetinden yardım istemek anlamında bir terim.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit temel olarak zamazingo kelimesi, 'Zımbırtı' sözcüğü üzerinden ifade edilmektedir. Yani zımbırtı kelimesi ile beraber bazı eşyalar, araç ve gereçler ifade edilir.
Duhul kelimesi giriş anlamına gelmektedir. Kapı girişi gibi yerler, duhul kelimesi ile ifade ediliyordu. Giriş kelimesi yerine sizler de duhul kelimesini kullanabilirsiniz. Duhul kelimesi, Osmanlı döneminin Arap kültüründen en çok etkilenilen döneminde kullanılan kelimeler arasında yer alıyordu.
Arapça wld kökünden gelen tawallud تولّد “doğum, doğma” sözcüğünden alıntıdır.
- Kuruntuya düşme, - Evhamlanmak, - Gereksiz yere çok korkmak, - Zannetmek, korkuya düşmek.
Sözlükte “doğurmak” anlamındaki vilâd (vilâdet) kökünden türeyen tevlîd “meydana getirmek, bir şeyi başka bir şeyden elde etmek” mânasına gelir. Bu yolla bir fiilin meydana gelmesine veya bir neticenin doğmasına tevellüd denilir.
1. Dünyâya gelen, doğan, doğmuş. 2. –den doğmuş, ileri gelmiş, hâsıl olmuş: Bir gümrük meselesinden mütevellit müsâdemeler birer müstesnâ imiş (Cenap Şahâbeddin).
Teverrüm etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: vereme yakalanmak, verem olmak.
Yardımlaşma, dayanışma anlamında bir ahlâk terimi. Toplumda bireylerin ve grupların birbiriyle dayanışma halinde yaşamasını ifade eden ahlâk terimi.
i. Hızla giden bir şeyin birdenbire durduğu zaman çıkardığı ses. ѻ Zınk diye durmak: Birdenbire durmak: Dönüyor, fakat zaman zaman zınk diye duruyordu (Sait Fâik).
anlamsız, mesnetsiz ve değersiz anlamında kullanılan, iki kelimesinin tek başına bir anlam ifade etmediği bir ikilemedir.
Çaça (III) “hatırlı kabadayı; ticaret gemilerinde eski ve usta gemici” anlamlarıyla verilmiştir ve K.
(ﺗﺠﺰﻳﻪ) i. (Ar. cezā' “karşılığını vermek”ten tecziye) Cezâlandırma, cezâ verme: Gayr-i matbû hiçbir yaprağın yanımızda bulunmasına müsâade etmez, içimizden birinin dolabında, üstünde bu nevi muzır evrak zuhur etti mi derhal şiddetle tecziye eylerdi (Ahmet Râsim).
Tevcihat, tayin ve atama anlamında kullanılır.
Tekevvün - تكون
olqunuş(izah: yaranma. biçimlənmə formalaşma.)
(ﺩﺭﻋﻘﺐ) zf. (Fars. der- eki ve Ar. 'aḳab “arka” ile der-'aḳab) Hemen, hemen arkasından, arkası sıra, akabinde: Fakat Nihat'ın hayat verici huzûru bu siyah endîşeleri derakap dağıtırdı (Hüseyin C. Yalçın).
argoda kötü, yaramaz anlamlarına gelebilir genellikle karadeniz bölgesinde kullanılır.
Terim olarak “kulun, ihtiyarî fiillerini Allah'ın müdahalesi olmadan tabiattaki işleyiş çerçevesinde meydana getirmesi” şeklinde tanımlanır. Bu yolla bir fiilin meydana gelmesine veya bir neticenin doğmasına tevellüd denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri