Kanın laboratuvar analizi, miyelom hücreleri tarafından üretilen M proteinlerini ortaya çıkarabilir. Böbrek fonksiyonu, kan hücre sayısını, kalsiyum seviyesini ve ürik asit seviyesini incelemek adına yapılan kan testleri tanı koyulması adına ipuçları oluşturabilir.
Multipl miyelom kanserinin kesin tanısı için yapılan tetkikler şunlardır: Kan testleri: Multipl miyelom kanseri evrelerinin belirlenmesi için albümin ve beta-2-mikroglobulin gibi kan testlerinin yapılması gerekir.
Bölüm Hakkında
Hematoloji; lenfoma, multipl miyelom, akut ve kronik lösemi ile benzeri rahatsızlıklar olmak üzere; kemik iliği, lenf sistemi ve kan ile ilgili hastalıkları inceleyen bilim dalıdır. Hematolojik hastalıkların büyük bir bölümü, tedavisi hayati önem taşıyan hastalıklardır.
Multipl miyelom hastalığında teknik olarak metastaz görülmemektedir. Fakat, vücudun birçok bölgesini etkileyebilmektedir. Kemik iliğinden kopan kanser hücrelerinin kemik ve dokulara yerleşimi ile diğer organlarda hasara neden olabilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Multipl Miyelom'un tedavisinde son yıllarda elde edilen büyük gelişmeler, bu hastalıktaki yaşam sürecini olumlu ve önemli bir şekilde etkilemiştir. Büyük çaptaki araştırmalar devam ettiğinden, yeni tedavi protokolleri ve yeni ilaçlar da bu hastalıkta daimi bir umut kaynağı olmaktadır.
Multipl miyelom tanısı tek bir inceleme yöntemiyle konulmuyor. Hastalığın ilk tanısının konulması için hastaya sedimantasyon, total protein, albümin değerlerinin yanında plazma hücrelerinin salgılamış olduğu immünoglobinlerinlerin (IgG, IgA, IgM) protein elektroforezi ile kandaki seviyelerine bakılıyor.
Kemiklerde meydana gelen incelme, kemik ağrıları ve kemiklerin kırılmasına sebep olur. Kemiklerin aşınmasıyla beraber kanda yüksek seviyede kalsiyum gözlenir ve bu da böbreklerin kan atıklarını filtreleme yeteneğini engelleyebilir. Ve böbrek yetmezliğine sebebiyet verebilir.
Multipl miyelom son evrede daha ciddi semptomlara neden olabilir. Bu semptomlar arasında kemik iliği yetmezliği, şiddetli ağrı, böbrek yetmezliği, kalp problemleri ve tekrarlayan enfeksiyonlar yer alır.
Tedavinin en yaygın komplikasyonu kemik iliği supresyonu 4(%19) ve bulantı, kusma 3(%14) idi. Bir hasta akut böbrek yetmezliği nedeniyle kaybedildi. Yaşam süreleri 10 ile 54 ay arasında, ortalama 27,6±4,2 ay idi.
Multipl miyelom sinsi bir hastalıktır, başlangıcından sonra bazen uzun süre semptom vermeyebilir. Ancak hastalığın adının erken konulması, tedavisiz izlenecek bile olsa hastanın takibe alınmasını ve organ hasarlarının erken teşhis edilip tedavinin optimal zamanda başlanmasını mümkün kılar.
Genel olarak toplumda ağır kaldırma ya da ters hareket sonrası ortaya çıktığı kabul edilerek sıklıkla ihmal edilmekte ve sıradan ağrı kesiciler kullanılarak hastalar tarafından önemsenmemektedir. Halbuki sadece basit bir bel ağrısı ciddi bir kan hastalığı olan “Multıpl Myelom”un habercisi olabilir.
Lösemi, lenfoma ve miyelombelli başlı kan kanserlerini oluştururlar. Bu kanserler ilik veya lenf bezlerinde bulunan kan hücrelerinden köken alırlar.
Bazı hastalarda çok yavaş gelişim gösteren hastalığa "sessiz miyelom" adı verilmektedir. Miyelom "asemptomatik" veya "semptomatik" olarak da tanımlanabilir. "Asemptomatik miyelom" terimi hastalığın mevcut olduğu ancak hastada hastalıkla ilişkili semptomların olmadığı anlamına gelmektedir.
Hafif zincir veya Bence Jones tipi miyelomlar ise böbrek hasarına ve/veya böbreklerde, sinirlerde ve diğer organlardaki hafif zincir birikimlerinden kaynaklanan amiloidoz veya hafif zincir depo hastalığı ismi verilen rahatsızlığa yol açabilir.
Monoklonal antikor, enfeksiyonları önleyemediğinden, Miyelom hastalarında sık olarak enfeksiyonlar ortaya çıkabilir veya enfeksiyonlar ağır seyredebilir. Bunun yanında, yukarıda belirtildiği gibi, lökositler de azalırsa, enfeksiyon riski artar. Multipl Miyelom, çoğu hastada kemiklerin hasar görmesine neden olur.
Kemik iliği kanserinin, kişide belirti ve bulguların olmasından yola çıkılarak tanısı konulabileceği gibi kemik iliği kanseri, rutin kan testleri sırasında rastlantısal olarak da fark edilebilir. Multipl Miyelom tanısında kan ve idrar testi kullanılabilir.
Böbrek Yetmezliği
Diğer sebep miyeloma hastalarının kandaki kalsiyum (hiperkalsemi) veya ürik asit (hiperürisemi) seviyelerinin genellikle yüksek olmasıdır. Kemikler hasara uğradığında kalsiyum kana geçer. Kandaki yüksek kalsiyum seviyesi böbreklerde hasara neden olabilir.
Genellikle 65 yaş üstü hastalarda ortaya çıkar, 35 yaş altında nadir görülür. Multiple Myelom Afrika kökenli Amerikalı bireylerde daha fazla, Asya kökenli Amerikalılarda daha düşük oranda izlenmektedir.
Kemik İliği Kanseri Teşhis Yöntemleri
Kan testleri ile kansızlık, lösemiye işaret eden anormal hücreler veya belirli kimyasalların seviyeleri tespit edilebilir. Kemik İliği Biyopsisi: Kemik iliği biyopsisinde genelde kalça kemiği veya göğüs kemiği gibi büyük kemiklerden birine ince bir iğne yardımıyla örnek alınır.
Özellikle hasta bulantısı olduğu dönemlerde, yağlı, şekerli ve kızartma türü yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bunların yerine tuzlu ve kuru besinler ( kraker, az yağlı peynir, leblebi, yağsız tost, yağsız makarna gibi) tercih edilebilir.
Semptomatik multipl myelomalı (MM) hastalarda böbrek hasarı sık görülen ve hasta sağkalımını etkileyen bir komplikasyondur.
Otolog nakilde; hastanın kendisinden toplanan kök hücrelerin arasına hastalıklı kök hücrelerin de karışma olasılığı bulunduğundan, nakil sonrası hastalığın tekrarlayabilme riski bulunmaktadır.
Kanser hastalarında C-reaktif protein (CRP) seviyeleri genellikle normalden daha yüksektir ve bu da vücutta bir inflamasyon veya enfeksiyonun varlığına işaret edebilir. CRP karaciğer tarafından üretilen bir protein olup kanserli hücrelerin neden olduğu hasara yanıt olarak seviyesi artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri