Nedim ve Nâbî gibi şairler İstanbul'u yüksek bir medeniyet ülkesi olarak tasvir ederken Tevfik Fikret, Abdülhamit'in istibdat yönetimi altındaki dış dünya ile derin bir ümitsizlik ve yalnızlık ruh hali içerisinde bulunan kendi iç dünyasını birleştirerek ''Sis'' şiirini yazar.
Unamuno'nun Sis adlı romanı gerçekliğin doğasına ilişkin felsefi bir sorgulama edimini bir aşk hikâyesi etrafında anlatarak dolaylı bir biçimde okuyucuya sunmaktadır.
Havf-ı Müsellah olarak nitelediği Abdülhamit dönemini yeren “Sis” şiirinin yazıldığı tarih 18 Şubat 1317 / 31 Mart 1901; “Sis” şiirinde söylediklerini geri alan bir şiir olan “Rücûc” şiiri ise 11 Temmuz 1324 / 24 Temmuz 1908 yılında yayınlanır.
II.
Selânik'teki İttihat ve Terakki yönetiminin isteği üzerine Meşrutiyet'in ilanından 13 gün önce "Millet Şarkısı" adlı marşı yazmıştı. Devrimin habercisi olan bu marş elden ele dolaştı. Meşrutiyet'in ilanından sonra "Rücu (Geri Alış)" adlı şiirini yazarak İstanbul'a savurduğu lanetleri geri aldı.
Mehmet Tevfik Fikret, ( d. 24 Aralık 1867, İstanbul – 19 Ağustos 1915, İstanbul ) didaktik ve epik şiir, tarih, inceleme türlerinde yazan ve günümüze kadar 5 adet eseri bulunan şair, yazar ve öğretmendir. Tevfik Fikret, annesi Refia Hanım, kolera hastalığı sebebi ile kaybetmiş ve on iki yaşında öksüz kalmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
Tevfik Fikret, parnasizm akımından etkilenmiştir. Parnasizm akımı şiirde realizm demektir.
“Fikret 'Sis' adlı şiirini derin bir ümitsizlik ve yalnızlık duyguları içerisinde kaleme almıştır. 'Sis' şiirinde Fikret'in kötümserliği, İstanbul'un maddi, manevi bütün varlığına karşı duyulmuş kuvvetli bir nefret halinde kendini gösteriyor.
İttihat ve Terakki iktidarına da karşı çıkan Fikret, Aşiyan'a çekildi. Aynı yıllarda şeker hastalığına yakalanan Tevfik Fikret, kolundan olduğu bir ameliyatın ardından 48 yaşında 19 Ağustos 1915'de yaşamını kaybederek, Eyüp'teki aile mezarlığına defnedildi. Şairin mezarı daha sonra Aşiyan'daki müze evine taşındı.
Şiirlerini Rübâb-ı Şikeste (1900), Târîh-i Kadîm (1905), Rübâbın Cevâbı (1911), Halûk'un Defteri (1911) adlı kitaplarda topladı.
Tevfik Fikret'in Sis şiiri Servet-i Fünun edebiyatının manifestosu gibidir.
Sis (Tevfik Fikret şiiri)
Şirin Ölçüsü: Şiirde aruz ölçüsü kullanılmıştır. Kafiye ve Redifleri: Şiir bir tam kafiye bir zengin kafiye şeklinde dizilmiş. Genel olarak tam ve zengin kafiye üzerine yazılmıştır denebilir.
14 Haziran 1893'te İstanbul'da dünya ya gelen Hüseyin Haluk Fikret, 72. yaş- gününe 5 gün kala 9 Haziran 1965 tari hinde Florida'nın Orlando kentinde öldü.
Fikret, François Coppée'nin “Demircilerin Grevi” şiirinden etkilenmiştir.
Böyle bir dönemde Tevfik Fikret'in babası Hüseyin Efendi uydurma bir gerekçe ile Saray'a şikâyet edildi ve sonrasında babanın on yedi yıl süren ve ölümüne kadar devam eden sürgün hayatı başladı. Tevfik Fikret için ikinci bir yıkımdı bu, çünkü annesinden sonra babası da yoktu artık.
Tevfik Fikret, evinin projelerini kendisi çizmiş, Farsça "yuva" anlamına gelen aşiyan kelimesini de buraya isim olarak koymuştur.
Cumhuriyet öncesi edebiyatın en bilinen şairlerinden biri olan Tevfik Fikret, "Sis" isimli şiirinde İstanbul'u bir kişi gibi düşünerek onunla konuşur. Tevfik Fikret aslında şehirle konuşurken dönemin sıkıntılarından bahseder. İşte "Sis" şiirinin sözleri.
Ahmet Hamdi Tanpınar`ın "İstibdâd`ın Romanı" dediği Sis şiiri, Tevfik Fikret`in en önemli manzumelerinden biridir.
Âkif, o dönemde "Bütünüyle inkâr içerikli" şiiri nedeniyle Tevfik Fikret'i "zangoç" olarak nitelendirmiş; Fikret ise Mehmet Âkif'e "Molla Sırat" şeklinle karşılık vermişti. Bir müddet sonra bu tartışma "iman-küfür" tartışmasına dönüştü.
bütün inkılâpların kaynağıdır" değerlendirmesini Atatürk, büyük bir coşku içinde yapmıştır¹3. 13 16 14 Atatürk'ün öğrencilik yıllarında Tevfik Fikret'i okuduğu ve ondan daha bu genç yaşlarındayken büyük ölçüde etkilendiği bilinmektedir.
Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Tevfik Fikret (1867-1915), Servet-i Fünûn döneminin şairi olarak anılmakla birlikte nesir türünde de eserler kaleme almıştır.
İlk olarak İtalyan Edebiyatı'nda görülmüş, Dante, İlahi Komedya'yı bu nazım biçimiyle yazmıştır. Türk edebiyatında Terza Rima'yı ilk kez Tevfik Fikret Şehrâyîn adlı şiirinde denemiş, ancak 1908'den sonra pek kullanılmamıştır.
Servet-i Fünûn topluluğunun önde gelen temsilcilerinden Tevfik Fikret, poetikasını düz yazılarının yanı sıra şiirlerinde de ortaya koyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri