Sözlükte “alâmet, nişan, tuğra, padişah tuğrasını taşıyan ferman” anlamına gelen tevkī' hat sanatında sultanlara ait belgelerde kullanılan yazı çeşidinin adıdır.
[1] (tarih) Padişah fermanlarına çekilen tuğra. [2] Bu tuğrayı taşıyan ferman. [3] Resmî belgelerde kullanılan bir yazı türüne verilen ad.
Talik, Arap harfli yazıların zarif ve eğri hatlarla yazıldığı bir el yazısı stilini ifade eder. Bu stil özellikle çağdaş Türk el yazısı geleneğinde önemlidir ve estetik bir görünüm sunar.
İslâm devletlerinde hükümdarın kararı, bunun yazılı belgeleri ve mühür anlamında resmî yazışma terimi. Sözlükte “düşmek” anlamındaki vak' (vukū') kökünden türeyen tevkī' “(yağmur) toprağa düşmek, tesir ve icra etmek” mânasına gelir. Terim olarak “menşur, pervâne, ferman, berat, tuğra ve mühür” anlamında kullanılır.
Genellikle mushaf yazımında kullanılan, altı çeşit yazıdan biri. İslâm hat sanatında, aynı yazının farklı tarz ve üslûpları mânasında “şeş kalem” diye de adlandırılan altı hat.
İlgili 16 soru bulundu
REYHÂNÎ: Muhakkak'ın kurallarına bağlı olup onun küçük yazılan şeklidir. Bu iki yazı 16.yüzyıla kadar sülüs ve nesih ile birlikte her yerde, bilhassa Kur'an-ı Kerim'in yazılmasında kullanılmışken bu tarihten sonra herhalde fazla yer kaplamasından olacak ki bütün İslam ülkelerinde terk edilmiştir.
Osmanlı Devleti Dönemi'nde günlük yazışmalar, mektuplar, el yazması eserler için kullanılan ve ilk olarak Osmanlı Devleti tarafından kullanılan yazı tipidir. Harf İnkılâbı'yla birlikte Osmanlıca kaldırıldığı için bu hat çeşidi Türkiye'de sadece hat sanatı olarak icra edilmektedir.
Büyük hükümdar Fatih Sultan Mehmet Han'ın tuğrasının, tamamen metal malzemeden üretilmiş üç boyutlu bir replikasıdır. Tuğra; ustalıkla işlenmiş, zarif bir hat sanatıyla süslenmiş olup, üzerinde “Mehmed bin Murad Han muzaffer daima” ifadesi bulunmaktadır.
Tevkif etmek fiili, suçluyu yakalamak ve savcılığa göndermek üzere tutuklamak anlamına gelir. Örnek Cümle: Sizi kanun namına tevkif ediyorum.
Divânü't-tevki, resmi yazıları çok öz ve veciz bir hale getirildiği daire idi.
Muhakkak, (Arapça: محقق) Sülüs yazının yatkın ve yatay bölümleri daha uzun olan türüne verilen ad.
Arap yazısının düz ve köşeli çizgilerle yazılan eski bir biçimi veya İslamiyetin ilk yüzyıllarında "Nebati alfabesi"'nin değişmesiyle oluşan; dik, sert, köşeli bir yazı türü olarak tanımlanır. Arapça hat sanatında yaygın olarak kullanılan bir yazı türüdür.
Sülüs, (Arapça: ثلث, "bir-üç") Arap alfabesiyle yazılan bir tür süslü yazı veya Hicrî IV. yüzyıl sonlarında ortaya çıkan, nesihe benzer, kalınca bir yazı türüne verilen ad olarak tanımlanır.
osmanlı devleti zamanında hızlı yazım amacıyla oluşturulmuş yazı türüdür. bazı harflerin noktaları konulmazken bazı harfler sonlara denk geldiğinde daha farklı yazılır. matbu harflere göre zor olsa da divani ya da siyakat gibi yazı türlerine göre kolaydır.
Nesih hattı, kalemin ince olarak dikine ve kalın olarak ufkî istikamette kullanılışı sırasında münhanî hareketlerle sola hafif meyilli yazılır; bunun nisbeti yazıldığı kaleme göre bir nokta boyudur.
Celî Sülüs. Sülüs yazı 2,5-3 mm. genişliğindeki bir kalemle yazıldığına göre bu ölçünün üzerindeki bir kalınlıkla yazılan yazıya celî sülüs denilir. Hattatlar ise daha ziyade bu ölçünün üç misli genişliğindeki yazıyı celî sayarlar.
Tevkî'ât, halife ya da vâlilerin kendilerine iletilen isteklerin çözümüne dair kararlarını yazdıkları manâsı geniş, edebî sanatların kullanıldığı, tekellüften uzak ve etkili bir cümleden oluşan kısa yazılardır. Bu talepler gerek şikâyet, gerek bir rica ve gerekse de bir konuda istişareyi içermektedir.
Tevkîfî isim, dinî naslarda bulunan yani şâri'in Allah hakkında kullanılmasına izin verdiği isim- dir. Bu konuda içtihad olası görülmediği gibi kı- yas da caiz görülmemiştir. Kıyasî isim ise, aklın, Allah hakkında fiil ve sıfatlardan hareketle ürettiği isimdir.
Tutma, bekletme, bir yerde tutma. Çoğulu tevkifâtdır; tutuklamalar kitle halinde içeri sokma.
Osmanlı Tuğrası Tablosu
Arapça Allah yazısı ve diğer tarafında bulunan hilal ve yıldıza bakıldığında İslam ve Türk milletinin birlikte olduğu vurgulanmıştır.
Güneş şeklinin ortasında armanın ait olduğu dönemin hükümdarlarının tuğrası yer almakta. Onun altındaki yukarıya açık hilalin üzerinde Arapça "Osmanlı devletinin hükümdarı olan... han, Allah'ın Muaffak kılması ve yardımına dayanır ve öylece hüküm sürer." anlamına gelen bir söz yazılı.
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRASI-“Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima | ARTHILL MÜZECİLİK.
Osmanlı idarî teşkilâtında özellikle resmî yazışmalarda kullanılmak üzere geliştirilen bir yazı çeşidi. Osmanlı Devleti'nde Dîvân-ı Hümâyun'da alınan kararlar, yazışmalar, fermanlar, berat, menşur, biti, buyruldu, hüküm, misal, tevkī', yarlık, nişan, vakfiye ve i'lâm gibi resmî yazılar bu hatla yazılırdı.
"Osmanlı dönemindeki Türkçe Arap alfabesiyle yazılıyordu, bugün Latin alfabesini kullanıyoruz. Geçmişte atalarımız bin yıla yakın Arap alfabesini kullanmışlar. Türkçe'yi Kiril ya da Hint alfabeleriyle de yazabiliriz. Alfabe bir araçtır, esas olan dilin okunması yazılmasıdır.
Osmanlı Türkçesi
sonraya bırakma, geciktirme, tehir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri