Tevkifatlı fatura nedir? Tevkifatlı faturanın normal veya irsaliyeli faturadan bir farkı yoktur. Tevkifatlı faturayı diğerlerinden ayıran özelliği, faturaya konu olan verginin alıcı ve satıcı arasında bölüştürülerek ikisinden de alınmasıdır.
Faturadaki Tevkifatı Kim Öder? Tevkifatlı kesilen faturalarda, tevkifat alıcı tarafından ödenir.
Tevkifatlı fatura aslında normal ve irsaliyeli fatura ile aynıdır. Tevkifatlı faturanın tek farkı, faturanın konusu olan verginin, alıcı ile satıcı arasında bölüştürülerek ikisinden de alınmasıdır. Bu sayede, KDV sorumluluğu, alıcı ve satıcıya yarı yarıya verilmiş olur.
Genel anlamıyla vergi kesintisi anlamına gelen kelime, yapılan işlemlerden sonra kesilecek faturalardaki verginin azaltılmasını hedefler. Böylelikle tevkifat yapılması sayesinde hizmet alan taraf, verginin tevfikatlı fatura tutarını ödeyerek daha ucuza hizmet alma imkanını yakalıyor.
İlgili 23 soru bulundu
-KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama olmayıp, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur. Diğer taraftan, Maliye Bakanlığı'nca tevkifat kapsamına alınmamış işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması mümkün değildir.
Tevkifat vergiler üzerinde bölüşme veya kesinti yapma anlamına gelen bir terimdir. Normal veya irsaliyeyi fatura işlemleri ile oldukça benzer şekilde olan tevkifatlı faturanın tek farklı faturaya işlenen verginin alıcı ve satıcı arasında eşit şekilde bölüştürülmesidir.
Vergiler üzerinde bölüşme ve kesinti yapan faturaya tevkifatlı fatura adı verilir. Söz konusu fatura için kesilen vergi, alıcı ve satıcı arasında bölüştürülür. Fatura için kesilen verginin alıcı ve satıcı arasında bölünmesiyle KDV oranları eşit bir şekilde paylaştırılmış olunur.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.
2023 yılında Tevkifatlı Fatura düzenleme sınırının 4.400,00 TL olduğuna dair kafa karışıklığı var! Ancak, hemen belirtelim, 2023 yılında tevkifatlı faturada sınır değişmedi! Tevkifatlı faturada sınır yeni yılda da 2.000,00 TL olarak devam ediyor!
Katma değer vergisi tevkifatının yapılmaması veya eksik yapılması hallerinde, satıcı herhangi bir yaptırımla karşılaşmamaktadır. Yaptırımla karşılan taraf, katma değer vergisi tevkifatını yaparak 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmekle sorumlu bulunan alıcıdır.
tevkifata tabi tutulan KDV'yi, ilgili dönemde iade konusu yapmama tercihinde bulunduktan sonra, izleyen dönemlerde bu tercihlerinden vazgeçerek iade talep etmeleri mümkündür. Ancak, tevkifatlı işlemin gerçekleştiği dönem için düzeltme beyannamesi verilecektir.
Fatura bilgileri kısmını doldurduktan sonra Fatura Türünden "Tevkifatlı Fatura"yı seçiniz. Sağ tarafta bulunan "Tevkifat Uygula" butonuna basınız. Ardından çıkan menüde gerekli kodu seçiniz. Ardından diğer tüm bilgileri doldurduktan sonra kaydederek Faturanızı oluşturabilirsiniz.
Tevkifat uygulamasından doğan KDV alacaklarının mükellefe iade edilebilmesi için, satıcının tevkifat uygulanmayan KDV tutarını 1 No.lı KDV Beyannamesi ile beyan etmiş olması, alıcının yaptığı tevkifatla ilgili 2 No.lı KDV Beyannamesini vergi dairesine vermiş olması ve tahakkuk eden KDV'ni ödemiş olması şarttır.
25.10.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 43)" ile Demir-çelik ve alaşımlarından mamullerde uygulanan tevkifat oranı 01.11.2022 tarihinden geçerli olmak üzere 4/10'dan 5/10'a yükseltilmiştir.
Kapsam: 1 Temmuz 201 tarihinden itibaren, kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedelinin 2.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. 2.000 liralık sınırın aşılması halinde işlem bedelinin tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.
Tevkifat yapılabilecek başlıca işlemler arasında; mimarlık ve mühendislik hizmetleri, bakım, onarım hizmetleri, yapım işleri ve bunlarla ilgili yemek servisi hizmetleri, çevre, bahçe, temizlik hizmetleri ve danışmanlık, yapı ve denetim hizmetleri sayılabilmektedir.
Fatura, %50 oranında tevkifatlı fatura ise 720 TL'lik verginin yarısını satıcı,diğer yarısını alıcı öder.
Tevkifat = Kesinti = Stopaj eş anlamlı kelimeler olmakla birlikte vergi kanunlarında tevkifat adı altında karşımıza çıkmaktadır. Arapça kökenli bir kelime olan tevkifatın TDK sözlüğündeki anlamı ise para konusunda kesintidir.
Türk vergi sistemi terminolojisinde stopaj kelimesi yerine de kullanılabilirken, sosyal güvenlik sisteminde tevkifat, tarımsal faaliyette bulunan Tarım Bağ-Kur sigortalılarının sattıkları ürün bedellerinden prim borçlarına mahsuben kesinti yapılması anlamına gelmektedir.
Tevkifat sadece KDV'ye uygulanmaktadır. Toplam KDV X Tevkifat oranı, bize toplam tevkifatı verir. O nedenle; Toplam KDV (360 TL) X (Tevkifat oranı (7/10 yada %70)) = (360 X 7)/(10) ve ya (360 X 70)/(100) = 252 TL tevkifat bedelidir.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.
Tam tevkifat; isminden de anlaşılacağı üzere işleme konu KDV tutarının tamamının, satıcıya ödenmeksizin alıcı tarafından hazineye aktarılması işlemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri