Faturadaki Tevkifatı Kim Öder? Tevkifatlı kesilen faturalarda, tevkifat alıcı tarafından ödenir.
Tamamının alıcı taraf tarafından ödenmesi tam tevkifat; bir kısmı olduğunda ise kısmi tevkifat adını alır: Tam tevkifat olduğu faturalarda 10/10 şeklinde gösterilirken, kısmi ise 2/10, 3/10, 4/10, 5/10, 7/10, 9/10 gibi sektöre ve verilen hizmete göre değişen değerler alabilir.
KDV'de sorumluluk kapsamında tevkifat müessesesi de verginin eksiksiz ve zamanında tahsili için getirilen vergi güvenlik önlemlerinden biridir. KDV'de sorumluluk uygulaması KDV'ye tabi işlemin meydana gelmesi halinde vergi sorumlusu tarafından tevkifat yapılmasını gerektirmektedir. yükümlülüğü bulunmaktadır.
Bir mal ya da hizmet alımı veya yapım işleri alımından sonra ortaya çıkan ve devlete ödenmesi gereken katma değer vergisinin (KDV) tamamının satıcı tarafından ödenmesi yerine bir kısmının alıcı tarafından ödenmesi halinde kesilen fatura tipidir.
Tam tevkifat: Söz konusu işlem için ödenecek olan verginin tamamen alıcı tarafa yüklenmesi ile gerçekleşir. Kısmi tevkifat: Ödenmesi gereken vergi tutarının alıcı ve satıcı arasında pay edilmesi, bir kısmının alıcı, geriye kalan kısmının ise satıcı tarafından ödenmesi ile gerçekleşir.
İlgili 16 soru bulundu
Katma değer vergisi tevkifatının yapılmaması veya eksik yapılması hallerinde, satıcı herhangi bir yaptırımla karşılaşmamaktadır. Yaptırımla karşılan taraf, katma değer vergisi tevkifatını yaparak 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmekle sorumlu bulunan alıcıdır.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.
-KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama olmayıp, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur. Diğer taraftan, Maliye Bakanlığı'nca tevkifat kapsamına alınmamış işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması mümkün değildir.
Tevkifat oranı varsa ve bu 5/10 ise 90 TL'lik KDV tutarının 5/10'u (yarısı) 45 TL olur. Yani 45 TL'lik kısım tevkif edilmiştir, ödeme sorumluluğu satıcıdan alıcıya geçer. 45 TL'lik sorumluluk satıcıda, kalan 45 TL ise alıcıda olur. Faturanın genel toplamı da satıcı için 590 TL'den 545 TL'ye iner.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.
tevkifata tabi tutulan KDV'yi, ilgili dönemde iade konusu yapmama tercihinde bulunduktan sonra, izleyen dönemlerde bu tercihlerinden vazgeçerek iade talep etmeleri mümkündür. Ancak, tevkifatlı işlemin gerçekleştiği dönem için düzeltme beyannamesi verilecektir.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır. Tam tevkifatlı işlemlerde tutar 1.000.TL'nin altında da olsa tevkifat yapılacaktır.
Tevkifatın TDK'ya göre anlamı, para konusunda kesintilerdir. Fatura keserken ise, kesinti yapma ve bölüşme anlamında kullanılır. Tevkifatlı bir fatura kestiğinizde, devlet sizden alması gereken katma değer vergisini (KDV) aynı zamanda alıcıdan da alır. Böylece alıcı ve satıcı arasında bir bölüştürme söz konusu olur.
Tevkifat, genel bütçeli idareler hariç, tevkifata tabi işlemin yapıldığı dönemde vergi sorumlularına ait 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilecektir.
Türk vergi sistemi terminolojisinde stopaj kelimesi yerine de kullanılabilirken, sosyal güvenlik sisteminde tevkifat, tarımsal faaliyette bulunan Tarım Bağ-Kur sigortalılarının sattıkları ürün bedellerinden prim borçlarına mahsuben kesinti yapılması anlamına gelmektedir.
Tevkifat uygulamasından doğan KDV alacaklarının mükellefe iade edilebilmesi için, satıcının tevkifat uygulanmayan KDV tutarını 1 No.lı KDV Beyannamesi ile beyan etmiş olması, alıcının yaptığı tevkifatla ilgili 2 No.lı KDV Beyannamesini vergi dairesine vermiş olması ve tahakkuk eden KDV'ni ödemiş olması şarttır.
KDV özelinde vergi alacaklarının güvencesi, mali idare tarafından mal veya hizmet temini esnasında KDV'den belirli oranlarda kesinti yapılıp tahsil edilme şeklinde sağlanmaktadır. Bu kesinti işlemine KDV tevkifatı adı verilmiştir.
Buna göre; mükellefiyet kaydı, mücbir sebep halinin ilan edildiği illerde bulunanlar tarafından kısmi tevkifat kapsamındaki mal/hizmet alımlarında 06/2/2023 ile 31/7/2023 (bu tarih dahil) tarihleri arasında KDV tevkifatı yapılmayacak, bu kapsamda düzenlenen faturalar tevkifatsız düzenlenecektir.
Tevkifat sadece KDV'ye uygulanan bir türdür. Toplam KDV X (Tevkifat oranı)formülü bize toplam tevkifatı vermeye yarar. Dolayısıyla Toplam KDV (180 TL) X (Tevkifat oranı (7/10 yada %70)) = (180 X 7)/(10) ve ya (180 X 70)/(100) = 126 TL tevkifat bedel iortaya çıkar.
Buna göre, 01.01.2023 tarihinden itibaren KDV dahil 4.400,00 TL'yi aşan mal ve hizmet satışları için fatura düzenlenmesi gerekli.
Evet, Danıştay, Maliye'nin KDV tevkifat iadelerine 2021 yılında getirdiği “ödeme şartı”na ilişkin düzenlemesini, bu defa da esastan iptal etti! Daha önce verdiği kararlarla, söz konusu düzenlemenin yürütmesini durdurmuştu.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
2022 Yılı tevkifat KDV dahil bedeli 2.000 TL' idi 2023 Yılı için Tevkifat düzenleme sınırı ne olmuştur? Değişmemiştir. KDV dahil 2.000 TL olarak devam etmektedir.
Kapsamda olanlar, 01.03.2021 tarihinden itibaren yaptıracakları kara yolu ile yük taşımacılığı hizmetlerinde, her bir işlemin (bütünlük arz etmeyen ayrı ayrı her bir teslimin) KDV dahil bedelinin 1.000 TL yi aşması halinde, 2/10 tevkifat yapmak zorundadırlar.
Basit usule tabi mükelleflerin elde ettikleri ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildiğinden, bu mükelleflere 193 sayılı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinin (a) alt bendi kapsamında yapılan ödemeler üzerinden vergi tevkifatı yapılmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri