Turbo özelliğine sahip bir motor bu özellikten yoksun, ancak aynı büyüklükte bir motorla kıyaslandığında yedi kat daha fazla güç üretebilme kapasitesine sahip oluyor. Bu aynı zamanda küçük hacimli motora sahip araçlarda performans avantajı sağlayan bir durum olduğundan maddi açıdan da otomobil sahiplerini cezbediyor.
Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır. Tahliye kapağı gerektiğinde açılmazsa, turboşarjın ürettiği takviyeyi serbest bırakamayacaktır.
IPTAL 20 TURBO yazıp 2222'ye gönderebilir ya da Turkcell Kurumsal Çözüm Merkezi veya Turkcell Satış Yöneticiniz aracılığıyla paketinizi iptal edebilirsiniz.
Yakıt artışı ve motor çekişinde yaşanan düşüşten dolayı turbo şarjda bir arıza oluştuğunu tespit etmekte mümkündür. Arızalanan turbonun motora direkt olarak zarar verdiğini söylemek yanlış olur. Ancak hava beslemesinin yeterli gelmemesi ve odadaki kötü yanma motorun titreşimli bir çalışma moduna girmesine neden olur.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Turbo motorun en büyük avantajı, çok düşük motor hacimleriyle bile yüksek performans verebilmesidir. Örneğin 1.0 litrelik bir turbo motorlu araç, genel olarak 1.0 litrelik atmosferik motorlu bir araca göre daha yüksek beygir ve tork gücü yakalar.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbo motor bulunan araçlarda gaza basıldığı zaman motora giden yakıt ve hava miktarında artış olur. Bu artışla birlikte egzozdan atılan gazda da bir artış gözlenir. Egzozdan atılan gaz o kadar fazla artar ki turbo özelliği devreye girer. Turbo sayesinde yakıt daha verimli şekilde kullanılmaya başlar.
Turbo motorlu bir araba doğal hava basıncının sağladığı beygir gücünün çok daha üstünde bir performans sunuyor. Turbo motorlar daha küçük yapıda olduğu için daha az yakıt tüketiyor.
Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Turbo Ömrü Ne Kadardır? Turbo ömrü, birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Bu faktörler arasında aracınızın markası ve modeli, kullanım koşulları, aracın bakımı ve kullanım sıklığı gibi etkenler yer almaktadır. Genellikle turbo 100.000 - 150.000 km arasında ömre sahiptir.
Turbo özellikleri de otomobilin motoruna göre değişiklik gösteriyor. Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir. Bu sayede arızanız sıfır turbo fiyatının dörtte/beşte bir maliyetine çözülebilmektedir.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Turbo mili hasarlı olduğunda, tamir edilebilir veya değiştirilebilir. Turbo mili tamiri, uzman teknisyenler tarafından yapılmalıdır, aksi takdirde yeni sorunlar oluşabilir.
Turbo dizel araç kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli bilgiler; Turbo dizel motora sahip olan araçlar gaz verilerek ısıtılmamalıdır. Hava iklim koşullarına göre 30 - 90 saniye arasında rölantide çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır.
Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir. Uzun yolda, saatte 80-90 kilometre hız yakıt tüketiminizi dengede tutmak için ideal bir seçenektir.
Turbolar, içten yanmalı motorlarda yanmanın optimize değerlerde olmasını ve motorun performansı arttırmak için kullanılırlar. Bir turbo doğal havalandırmalı motora göre güç çıktısını %15-25 artırabilir.
Turbo tamiri, turbo şarj sisteminin çalışma prensiplerine bağlı olarak farklı zamanlarda yapılabilir. Ancak, genel olarak, turbo tamiri 100.000 kilometre ile 150.000 kilometre arasında yapılması önerilir. Bu süreçte, turbo şarj sisteminin performansını düzenli olarak kontrol etmek önemlidir.
Aracınızın turbosunun devreye girip girmediğini, devir saatinden kolayca anlıyabilirsiniz. Normal şartlarda turbo 1500 devirden sonra devreye girmektedir. Eğer aracınızın çekişi düşmüş ve 3000 devir üstünü göremiyorsa büyük olasılıkla turbo arızalanmış demektir. Bunu vites değişimlerindede kolayca anlıyabilirsiniz.
Egzozdan Gelen Gri Duman: Bariz şekilde görülebilecek bir arıza belirtisidir. Motorun zorlanmasıyla beraber egzozdan gri duman ve yanık yağ kokusu atılır. Turbo içerisinde yağ kaçağı olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum sırasında aracınız motor devrini hızlıca arıttıracaktır.
Turbodan intercooler kısmına giden kauçuktan imal edilen hortum zamanla çatlama ve yırtılma sebebiyle arıza durumu oluşturur. Motorun çekiş gücünün hissedilir derecede düşmesiyle arıza anlaşılır. Basit ve maliyeti oldukça düşük olan hortum değiştiğinde arıza giderilmiş olur.
Gaz pedalına yüklendiğinizde turbo devreye girmiyorsa, nedeni wastegate veya wastegate hortumunda tıkanma olmasıdır. Aşırı miktarda yağ yakmak, tipik olarak turbo yetmezliğinin işaretidir. Turbonun ön tarafındaki boruyu ayırın. Bir endeskop kullanarak türbinin içine bakabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri