Tez 100 sayfayı aşan detaylı bir çalışmadır. Bir makale ise genellikle 7000-10000 sözcük arasındadır. Fakat tezin özeti değildir (Bowen, 2010). Kitaplar ise tezden farklı olarak genellikle daha kısa, ancak daha geniş kapsamlıdır (Paltridge, 2017).
Bir araştırma makalesi ile tez arasındaki en büyük fark, ilki başkaları tarafından daha önce araştırılmış ve açıklanmış bazı gerçekleri sunarken, ikincisi belirli bir bilimsel soru veya ifadeyle başlar ve bu da daha fazla araştırma ve yeni bulgulara yol açar.
Makaleler, belirli bir araştırma konusunda bilimsel bir topluluğa bilgi sunmayı amaçlar. Makaleler tezlerden daha kısa ve daha odaklanmıştır. Tezden hazırlanan makalelerde ise tezin bir bölümünü veya tezden bağımsız olarak yapılan bir araştırmayı özetleyen, daha kısa ve daha odaklı bir metindir.
Bir tezden bir makale çıkabileceği gibi bir kaç makale çıkması da mümkündür. Bu sizin çalışma konunuza ve elde ettiğiniz verilere göre değişir. Buna en iyi karar verecek kişi danışmanınızdır.
Bir araştırma makalesi, orijinal bir araştırma olması gerektiğinden, genellikle yeni ve çoğunlukla sıfırdan yapılan bir araştırma üzerine yazmayı gerektirir. Araştırma parametrelerinin yanı sıra araştırmanın değerlendirilmesi, yorumlanması ve önemli bulgularını da içerir.
İlgili 39 soru bulundu
Tez 100 sayfayı aşan detaylı bir çalışmadır. Bir makale ise genellikle 7000-10000 sözcük arasındadır. Fakat tezin özeti değildir (Bowen, 2010). Kitaplar ise tezden farklı olarak genellikle daha kısa, ancak daha geniş kapsamlıdır (Paltridge, 2017).
Makale, en az bir düşünceyi savunmak ya da bir iddiayı öne sürmek için yazılmış yazıların geneline verilen isimdir. Günümüzde gazetelerde yayımlanan köşe yazıları makalelere örnek olarak gösterilebilir. Yazar iddiasını ve düşüncesini temellendirmek adına ortaya en az bir kanıt sunmak zorundadır.
Tez ile ilgili intihal programı raporunun ortaya koyduğu “benzerlik oranı” nın %20 ve altı olması gerekir.
1) Makalenin uzunluğu: Gönderilecek derginin yazım kurallarına göre değişmekle birlikte, 12 punto ve çift aralıklı yazımda olgu sunumları A4 sayfası olarak 7-8 sayfayı, araştırma makaleleri 15-16 sayfayı geçmemelidir.
Genel perspektife bakarsak, tez yazmak kolay bir iş değildir. Zaten yazı yazmak bile başlı başına kolay bir süreç değildir, bu nedenle akademik bir çalışma olan bir tezi yazmak daha da zorlayıcı olabilir. Ancak, bazı önlemler alarak ve doğru yaklaşımları benimseyerek bu zorluğu minimize etmek mümkündür.
Sav veya tez, (latince: dissertatio — araştırma, yazma, akıl yürütme, rapor) bilimsel yöntemde belli ön bilgilere dayanılarak, henüz kanıtlanmamış fakat mevcut bilgilerle mantıksal olarak çelişmeyen, bilimsel araştırma sürecinde doğrulanmaya çalışılan düşüncelerdir.
4. TEZİN AMACI : Tezin amacı, konunun neden araştırıldığını açıklar. Başka deyişle, araştırma sonunda elde edilecek sonuçlarla neyin hedeflendiği belirtilir.
Tez Kaç Sayfa Olmalı? “Bitirme Tezi Kaç Sayfa Olmalı?” sorusu, öğrenciler arasında sıkça dolaşan bir sorudur. Ancak cevap, kesin bir rakamdan ziyade bazı faktörlere bağlıdır. Genel bir kural olarak, yüksek lisans tezleri genellikle 50-100 sayfa arasında, doktora tezleri ise 200-300 sayfa arasında olabilir.
Bununla birlikte tezden yayın üretilirken tezden oluşturulduğunun belirtilmesi gereklidir. Ayrıca makale yazım sürecinde danışman önemli bir katkı sunmuşsa, ikinci yazar olarak belirtilmesi zorunludur. Tezden makale üretmek sadece kopyala-yapıştır işi değildir. Tezden makale üretmek tahmin edildiğinden daha zordur.
Tez, bir konuda bilimsel bir yaklaşım ve yöntemle yapılan araştırmanın sonuçlarını, bulgularını ve değerlendirmelerini içeren yazılı bir çalışmadır. Genellikle lisansüstü (yüksek lisans veya doktora) eğitim sürecinde öğrencilerden beklenen bir araştırma projesidir.
(*) Tek yazarlı makalelerde yazar tam puan alır. İki yazarlı makalelerde başlıca yazar tam puanın 0.8'ini, ikinci yazar 0.5'ini alır. Üç ve daha fazla yazarlı makalelerde ise, başlıca yazar toplam puanın yarısını alır, diğer yazarlar ise diğer yarısını eşit paylaşır.
Makale başına ortalama referans sayısı, sosyal bilimler, fizik ve astronomi ile sanat ve beşeri bilimler için en yüksek değerdir (makale başına yaklaşık 54 referans). Öte yandan, sağlık meslekleri ve yeryüzü ve gezegen bilimleri sırasıyla ortalama 8 ve 17 başvuru ile makale başına en düşük referanslara sahiptir.
Makalenin hazırlanmasında geçerli bilimsel yöntemlere uyulmalı, çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, hazırlanma gerekçesi vb. bilgiler yeterli ölçüde ve belirli bir düzen içinde verilmelidir. Bir makalede sıra ile özet, ana metnin bölümleri, kaynakça ve (varsa) ekler bulunmalıdır.
Bir akademik kaynaktan doğrudan alıntı (orijinal kaynaktaki aynı cümle yapısı, yazım ve noktalamayla) yaparken alıntı 40 kelimeden az ise bu alıntı metinde çift tırnak içinde verilir. Doğrudan alıntıların çift tırnak içinde verilmemesi (atıf yapısal dahi) intihal sayılır.
Tezde ya da makalede intihal yüksek çıkarsa bu durum etik ihlal olarak değerlendirilir. Aynı zamanda makalenin ya da tezin gönderileceği kurum, yüksek intihal oranı sebebiyle çalışmayı geri gönderecektir. Bunun yanında etik ihlal sebebiyle tez çalışmanızla ilgili yasal süreçlerin başlatılması da muhtemeldir.
Kimler Akademik Makale Yayınlayabilir? Öncelikle şunu söylemekte fayda var: Teknik olarak, herhangi bir insan, herhangi bir akademik dergide yayın yapabilir. Bunun için bir unvan veya statü aranmamaktadır; bu da bilimin herkesin katkısına açık doğasının bir yansımasıdır.
Makaleler; bilimsel makale, edebi makale ve gazete makaleleri olmak üzere 3'e ayrılır.
Makale yazarken sade bir dil tercih edin ve 'ben' dili kesinlikle kullanmayın. Kişisel görüş değil, kanıtlanmış bilimsel verilere göre tezinizi savunun. Çelişkiye yer vermemeye çalışın. Kaynak güvenilirliğine dikkat edin, güvenmediğiniz kaynakları kullanmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri