Bir kabın içerisinde yumurta, tuz, kabartma tozu ve yoğurt çırpılır. Karışım kek hamuru kıvamına gelecek kadar karıştırılır. Bu arada su, şeker-limon suyu ile şerbeti yapılır. Daha sonra kesilmiş bastıklar hazırlanan yumurtalı karışıma batırılıp kızgın yağda kızartılır.
Kırşehir'in yöresel yemekleri arasında yer alan çullama, tavuk eti ve pirinç ile hazırlanan bir börek çeşididir. İç harcında baharat, kuş üzümü ve çam fıstığı da kullanılır.
Çullama tatlısı, Kahramanmaraş'ın en sevilen tatlılarından biridir. Şerbetle hazırlanan bu tatlı, bastık, samsa ve antep fıstığı ile sunulur.
Un ile et suyu bir kapta çırpılır, tuz atılır. Bulamaç haline gelir. Tencerede haşlanmış et parçaları da katılarak sürekli karıştırmak suretiyle pişirilir. Muhallebi kıvamından biraz daha sulu hale gelince ateşten indirilir.
İlgili 38 soru bulundu
Bir kabın içerisinde yumurta, tuz, kabartma tozu ve yoğurt çırpılır. Karışım kek hamuru kıvamına gelecek kadar karıştırılır. Bu arada su, şeker-limon suyu ile şerbeti yapılır. Daha sonra kesilmiş bastıklar hazırlanan yumurtalı karışıma batırılıp kızgın yağda kızartılır.
Pırasanın üzerine önceden hazırlanmış nohut, kavrulmuş kıyma ve kıyılmış maydanoz düzgünce yayılır. Yeterince sıcak su katılarak kısık ateşte pırasalar sararıncaya kadar pişirilir. Ocaktan indirildikten sonra üzerine limon suyu ve kıyılmış maydanoz konulur. Dilimlenmiş limon ile süslenerek servis edilir.
Kıyma, rendelenmiş soğan, bulgur, ince kıyılmış maydanoz, yumurta, tuz ve karabiber bir kaba konulup yoğrulur. Yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp, yuvarlak köfte şekli verilir ve haşlanır. Diğer tarafta ise yumurtalara, azar azar kıvamlı hale gelene kadar un eklenir. Bir miktar tuz ilave edilerek bulamaç yapılır.
Kıyma, ince bulgur ve yumurtanın buluşması ile hazırlanan Çullama Köfte, yoğurtla servis edilmektedir. Afyon'a gidildiğinde tadılması gereken lezzetler arasında yer alan Çullama köfte; Afyon düğünlerinin vazgeçilmez tatlarından bir tanesidir.
Sahine, peygamber efendimizin döneminde islam mutfağında yer alan ve genellikle ismi çok az bilinen, bal, tereyağı ve tahinden oluşan enfes bir lezzettir. Genellikle Ramazan aylarında sahurda tüketilen sahine tatlısı, tam bir enerji ve şifa deposu olarak bilinen çok lezzetli bir tariftir.
#16 Afyonun Haşhaş Helvası
Üç ana malzeme ile yapılan Afyon tatlısı: haşhaş helvası! Dövülmüş haşhaş, nişasta ve şeker ile hazırlanan tam bir yöresel lezzet patlaması.
Torpil (Bulgarca: фунийки с крем, Rusça: Трубочки с кремом, Lehçe: Rurki z kremem), "külah tatlısı" olarak da bilinir. Milföy hamuru kullanılarak yapılan kremalı bir tatlıdır. Şeklinden dolayı torpil adı verilmiştir. Külâh şeklinde ve içinde krema olan bir tatlıdır.
Patlıcan çullama; közlenmiş patlıcan, soğan, domates ve biberin bir arada pişirilerek hazırlandığı, Amasya yöresine ait, pratik ve çok lezzetli bir yemektir.
Parçalanmış tavşan etleri hazırlanan hamurun içine karıştırılıp kaşıkla kızgın yağın içine atılarak çevire çevire kızartılır ve pembeleşince yağının süzülmesi için kâğıt üzerine alınır. Sıcak servis yapılır. Yanında yoğurt ya da cacık önerilir.
Dutun üzerine yumurta eklendikten kısa süre pişirildikten sonra servise hazır hale getiriliyor. Besleyici olduğu ve hastalıklara karşı vücut direncini artırdığı belirtilen "dut çullaması", ceviz ve fındık ile süslenerek konulduğu sofralarda lezzetiyle damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor.
Geçelim tarife; tereyağı ve zeytinyağını geniş bir tavada eritip içine tam buğday ununu ekliyoruz, unun kokusu çıkana kadar iyice kavuruyoruz. Kavrulduktan sonra içine dut kurusunu, sıcak sütümüzü ve suyumuzu ekleyip iyice karıştırıyoruz. 3-4 dk daha piştikten sonra altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.
Ceviz ve dutlar rondodan geçirilir. Cevizin yağı çıkana kadar işleme devam edilir. Ceviz ve dut iyice birbirine yedirildikten sonra biraz yumuşama için tahin eklenir. Ve hazır kahvaltı da ekmek üstü olsun, yoğurt içine olsun, yada canınız bir şey istemedi 1 muzu bile ezmeye batırıp yerseniz enerjinizi gün boyu korur.
Dutları saplarından ayıklayıp üzerlerini geçecek kadar sıcak suda 5 dakika bekletelim. Tavaya tereyağını koyup eritelim ve suyunu süzdüğümüz dutları ekleyip 3 dakika kadar kavurup toz şekeri ekleyelim. Bir iki kez çevirdikten sonra ayrı bir kasede çırptığımız yumurtayı ekleyelim. Yumurta pişince dut çullamamız hazır.
Bulguru ilk önce 1 su bardağı sıcak suyla ıslayıp kıymayı, sarımsak ve soğanı rendeleyip baharatları karıştırıp yağı koyup yumuşayana kadar yoğuruyoruz. Yuvarlak şekil verip yaslı bir şekil veriyoruz.Tavada az yağla kızartıyoruz.
Geniş bir kasede kıyma, bayat ekmek kırıntıları ve ince doğranmış kuru soğanları, tuz ve karabiber ile iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde yassı yuvarlak köfteler yapın ve kızgın döküm tavada kızartın. Biber ve domatesleri de köfteleri pişirdiğiniz tavada dışı közlenmiş görüntü alıncaya kadar pişirin.
Muğla Köftesi Yapılışı:
Kıyma kasaptan alınırken, iç yağ ile birlikte makinede iki kere çektirilir. Uygun bir kap içersinde tuz eklenerek yoğrulur. Kıymanın özelliği yağlı olması, harcın özelliği, kıymanın içine tuzdan başka bir malzeme eklenmemesidir.
Sotelediğiniz pırasaları bir kaseye alın ve soğutun. Üzerine süzme yoğurdu ilave edip güzelce karıştırın ve servis tabağına alın. Sumak ve toz biberle birlikte kızdırdığınız zeytinyağını pırasaların üzerine gezdirin. Son olarak ceviz ve dereotu serpiştirip servis edin, afiyet olsun!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri