Çoğu üniversitelerde tez yazım kurallarında önsöz kısımları 1 sayfa ile sınırlıdır. Bazı üniversiteler tez yazım kılavuzlarında önsöz kısmı yazılması zorunlu olmakla birlikte bazılarında zorunlu değildir (Bitirme tezleri için). Yüksek lisans tezlerinde zorunlu olarak yazılmalıdır.
Tez ve Proje çalışmalarında Önsöz/Teşekkür kısmı yazılırken; Tez yada proje çalışmasını hazırlayan kişi, tezin/projenin yürütülmesinde ve hazırlanmasında/yazımında katkısı bulunan kişilere veya kuruluşlara teşekkür etme kısmını ifade etmektedir.
Bir tezin giriş bölümü, tez metninin ilk bölümüdür. Bundan dolayı özet, abstract, içindekiler vb. bilgilerin yer aldığı tezin başında bulunan bölümden hemen sonra gelir.
Ön söz metin içerik dili kısa, öz, anlaşılır ve samimi olmalıdır. İçerikte teşekkür bilgileri, isim ve soy isim bilgileri, tarih bilgileri, verilmesi gereken özet ve mesaj yazılmalıdır. Meraklandırıcı bir dil ile de yazılabilir.
750 ile 1500 kelimelik kısa ve vurucu bir önsöz en idealidir.
İlgili 44 soru bulundu
Kitabın asıl metniyle ilgili bilgiler, önsöz yerine giriş kısmında veya ayrı bir maddeler dizisi halinde ele alınır. Benzer bir şekilde, öndeyiş bir roman ya da tiyatro eserinin başında, eser ile aynı ağızdan yazılmış kısımlardır.
Fakat önsözler, yazarın üslubu, kitapta bizler anlatmak istediği, yaşamı, hangi koşullar altında kitabı yazdığı gibi son derece doyurucu bilgileri başlamadan önce bizlere verir.
Önsöz Nasıl Yazılır, aşağıdaki örneklerde gösterildiği gibi aslında önsöz tez veya proje çalışmalarında ilgili kurumlara/kişilere teşekkür kısmını ifade etmektedir. Bu nedenle max. 2 sayfa kadar olmalıdır. Çoğu üniversitelerde tez yazım kurallarında önsöz kısımları 1 sayfa ile sınırlıdır.
Mukaddime ve dibace kelimeleriyle eş anlamlı olan Ön söz, eser sahibi tarafından değil başka bir yazar tarafından kaleme alınır. Sadece eser hakkında bilgi veren ön sözler olduğu gibi, okura yazarın hayatı ve eserleri hakkında detaylı bilgiler sunan ön sözler de mevcuttur. Önsöz mü Ön Söz mü Nasıl Yazılır?
Tez yazım sürecinin son aşamalarından biri de bitmiş olan teze önsöz yazmaktır. Önsöz yazdığınız tezin künyesi olması niteliği taşıdığı gibi teziniz sürecinde size yardımı dokunan insanlara resmi olarak teşşekkürlerinizi sunmaya olanak tanıyan bir ön sayfadır.
Tez ile ilgili intihal programı raporunun ortaya koyduğu “benzerlik oranı” nın %20 ve altı olması gerekir.
Bitirme tezi, yazım kılavuzu dikkate alınarak en az 20 sayfa olmalıdır. Bitirme tezi değerlendirmesi nasıl olmaktadır?
İntihal oranına dikkat et şeklinde cümleler mutlaka duymuşsunuzdur. Duymadıysanız da tez yazarken alıntı sınırı ne kadar olmalı? Üniversitelere göre değişkenlik göstermekle birlikte tez yazarken alıntı sınırı genellikle %25 civarında olmaktadır.
Sayfanın üst kısmına, ortaya gelecek şekilde büyük harflerle ÖNSÖZ yazılır.
Tezde Bölüm 1 Giriş bölümünü içermelidir. Bu bölüm araştırmayı okuyucuya tanıtmak amacıyla oluşturulan, problem durumunun, çalışmanın öneminin, amacının, araştırma sorularının, sınırlılıklarının, varsayımlarının ve varsa tanımların ifade edildiği GİRİŞ bölümünü içermelidir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Tez giriş bölümü, konunun önemini ve araştırmanın neden gerekli olduğunu vurgulayarak başlar. Kitlenin ilgisini çekmek ve çalışmanın değerinin anlaşılmasını sağlamak adına tez girişinin açıklayıcı olması önemlidir. Tez giriş bölümünde araştırmanın kapsamını açıkça belirlemek, sınırları netleştirmede rol oynar.
Teşekkür bölümü, olabildiğince kısa ve öz olarak yazılmalı ve bir sayfayı aşmamalıdır. (EK 3). Tezin bir sayfayı geçmeyen özeti (sayfa iv) ve İngilizce çevirisi (sayfa v.) teşekkür sayfasından hemen sonra yer almalı; ve roma rakamları ile numaralandırılmalıdır.
TDK'ya göre hoşçakal kelimesinin bitişik veya ayrı yazılması gerektiği kurallar çerçevesinde belirlendikten sonra doğru kabul edilmektedir. Türk Dil kurumuna Göre Hoşçakal Kelimesinin Doğru Yazılışı Nasıldır? Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
İyi bir başlık, genel itibariyle 10-12 kelimeden oluşmalıdır. Uzun bir başlık öncelikle sizin, sonra da okurların dikkatinin dağılmasına neden olabilir. Tezinize uygun, tanımlayıcı kelimeler kullanın. İyi bir başlık, tezde kullanılan anahtar kelimelerden bazılarını içerir.
Genel bir kural olarak, yüksek lisans tezleri genellikle 50-100 sayfa arasında, doktora tezleri ise 200-300 sayfa arasında olabilir. Ancak sayfa sayısı, konunuzun karmaşıklığına, araştırmanızın kapsamına ve üniversitenizin belirlediği kurallara bağlı olarak değişebilir.
Yazı fontu olarak Times New Roman ve boyut olarak 12 punto kullanılmalıdır. Dipnotlarda 10, tablo ve şekillerde ise 10-12 arasında bir punto kullanılabilir. Gerektiğinde (özel vurgu ve yabancı kelimeler gibi) sözcükler italik yazılabilir. Tezin bütün bölümlerinde aynı yazı karakteri ve özellikleri kullanılmalıdır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Aklı sıra kelimesi için de bu durum geçerlidir. Aklı sıra TDK kurallarına göre her zaman ayrı yazılmalıdır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri