Kişinin süslerden ve zarafet kazandırıcı maddî-mânevî unsurlardan yararlanarak kendini daha güzel ve hoş duruma getirmesini ifade eden süslenme Arapça'da tezeyyün ve tecemmül kelimeleriyle karşılanır.
Sözlükte “temizlemek, arıtmak, temize çıkarmak” anlamındaki tezkiye, fıkıh terimi olarak şahidin adalet vasfını taşıyıp taşımadığının hâkim tarafından soruşturulmasını ifade eder.
Hatırlama, hatıra getirme.
Tezene, kiraz ağacı kabuğundan yapılan, bağlama ve saz gibi çalgıların çalınmasında kullanılan bir mızrap olarak bilinmektedir. Fakat Türk Dil Kurumu tezeneye sadece 'çalgıç, mızrap' anlamı vermiştir.
tezayüd / tezâyüd / تزاید
(Ziyadet. den) Ziyadeleşme, artma, çoğalma. Söz ve sair şeyleri tekellüfle çoğaltma.
İlgili 25 soru bulundu
tezayüd. (Ziyadet. den) Ziyadeleşme, artma, çoğalma.
tezvic / tezvîc / تزویج
Nikâhla bir kadını aldırmak. Birbirine eş yapmak. Evlendirmek.
Arapça bir cümle olan La Tahzen İnnallahe Meana cümlesi Türkçe'de "Üzülme, Allah bizimle beraberdir" anlamını taşımaktadır.
Arapça olan kelimenin Türkçe anlamı nedir sizler için derledik. İnnallahe meassabirin, kelimesinin anlamı, üzülme Allah bizimledir. Demektir. Pek çok rivayete konu olan söz Arapça kökenlidir.
İnnallahe meassabirin." Üzülme! Allah sabredenlerle beraberdir.
Nefis, kalp ve ruhun mânevî kirlerden temizlenmesi anlamında tasavvuf terimi. Nefsi kötülük ve günah kirinden temizlemek anlamında tasavvuf terimi.
Tezkiye kelimesi Türk dil kurumuna göre ise; kusurları düzeltmek, hatalardan ders çıkarmak ve temizlenmek anlamlarına sahiptir. Manevi çalışmalar yapmak ve günahlardan uzak durmak olarak da bilinmektedir.
Tezkiye (تزكية) “ tazkiyah el-nafs ” ı ima eden, “ benliğin arıtılması” anlamına gelen Arapça-İslami bir terimdir.
Tezkiye için cenaze namazından önce veya sonra, “Bu kişiyi nasıl bilirsiniz?” şeklindeki soruya, iyi olarak bilinen kişiler için “İyi biliriz” diye şahitlik etmek, kötü olarak bilinen kişiler için susmak, tanınmayan kimseler için ise, “Allah rahmet eylesin” demek uygun olur.
Davada dinlenecek şahitlerin adil ve güvenilir olup olmadıklarının araştırılması faaliyetine tezkiye denir. Tezkiye faaliyeti kural olarak davaya bakan hâkim tarafından yapılır.
Tezkiye: Zekâ kökünden gelir. Kur'an bu köke ait kelimelere 60 farklı ayette ye verir. mesajlarla yazgısı kirlenmek olan insanı temizler, arındırır, onları her türlü kirlerden beri kılarak saf ve duru bir hale vardırır.”
La Tahzen İnnallahe Meana Ayeti
La Tahzen İnnallahe Meana cümlesi kutsal kitabımız Kur'an-i Kerim'in Tevbe suresinin 40. ayetinde de geçer.
“Lâ tahzen innallahe meâna” ifadesi Kuran'da Tevbe suresi 40. ayette geçmektedir.
لا تحزن ان الله معنا la tahzen innallahe meana Hüzünlenme, şüphesiz ki Allah bizimle.
La ilahe illallah fazileti ve Türkçe anlamı hakkında bilinmesi gerekenler. La ilahe illallah cümlesi 'Allah'tan başka ilah yoktur' anlamına gelir. Bu konuda peygamber Efendimiz 'Kıyamet gününde benim şefaatim sayesinde en mutlu olacak insan, kalbinden içtenlik ile, La ilahe illallah diyendir' diye buyurmuştur.
LÂ TAHZEN İNNELLAHE MEANÂ (ÜZÜLME, ALLAH BİZİMLE BERABERDİR) Peygamber Efendimiz (sav) ona üzülme diyordu, Allah bizimle beraberdir. Kendimizi Hz. Ebu-bekir'in (ra) yerine koyalım ve bu sözü Peygamberimiz'den (sav) işitmiş gibi iliklerimize kadar hissedelim… “Allah bizimle beraberdir.”
(Seyyib. den) (Kadın) dul kalma.
ebu / ebû Peder, baba, ata, eb.
Terviç TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Bir düşünceyi tutma, destekleme.
Bağırıp çağırarak, alkışlayıp tempo tutarak yapılan gösteri anlamına gelir. Bu kelime genellikle tezahurat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı tezahürat şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri