Ham haliyken ekşi bir tadı olan altın çilek meyvesini güneşte bıraktığınızda rengi sarıdan turuncuya, tadıysa tatlı bir aromaya döner.
Sarı-turuncu renkte ve ekşi-tatlı bir lezzete sahip meyveleriyle dikkat çeken altın çilek, sadece tadı değil besin değerinin yüksekliği sebebiyle de son yıllarda en çok konuşulanlar arasında.
Altın çilek inka eriği olarak da adlandırılan bir meyvedir. Tatlı ve ekşimsi bir tada sahip olan bu besinin ana vatanı ise Güney Amerika olarak adlandırılır. En çok yetiştirilen ülkeler ise Ekvator, Venezuela ve Kolombiya'dır. Altın çilek besin deposudur ve C vitamini açısından çok kuvvetlidir.
Altın çilek (Physalis peruviana), bir güveyfeneri türünün İngilizce "golden berry" sözünden çevrilmiş ticari adıdır. İnka eriği olarak da bilinir.
Altın çileğe de düşük kalorisi, içerdiği besin öğeleri (vitaminler/mineraller) ve antioksidanlar nedeniyle 4-5 adedi geçmeyecek şekilde meyve porsiyonlarınız dahilinde yer verebilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Hasat edilen altın çilek, 15'er adet şeklinde 100 gramlık ambalajlara yerleştiriliyor ve paketi 40 TL'den satışa sunuluyor. Kilogram fiyatı ise 400 TL'yi buluyor.
Altın Çilek Zararları ve Yan Etkileri
Altın çilek kanı sulandırma özelliği taşır bu nedenle düşük tansiyon hastalarının altın çilek tüketmesi önerilmez. Ayrıca tansiyon düşüren ilaç kullananlar altın çilekten uzak durmalı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlı, mucize bitki olarak sunulan altın çilekle ilgili 27 Nisan 2011'de düzenleme getirdi. Yapılan açıklamada sadece 'meyve' olarak tüketimine izin verildiğini, 'takviye edici gıda' olarak üretim izni düzenlenmediğini bildirdi.
Meyve olarak da tüketilen altın çilek hem güzel bir görünümde hem de oldukça lezzetlidir. Altın çilek zayıflamak isteyenlerin tüketmesi gereken bir besindir. Özellikle meyve salatalarında, tatlılarda ve turtalarda da altın çilek rahat bir şekilde kullanılabilir.
Altın çilek domates ailesine ait bir meyvedir. Yuvarlak şekilli, büyükçe bir misket ebatlarında olan olgunlaşmış bir altın çilek, adından da anlaşılabileceği gibi parlak bir sarı renge sahip olur. Oldukça tatlı olan olgunlaşmış altın çileğin içi küçük çekirdeklerle doludur. Kabuğu soyulduktan sonra tüketilebilir.
Fazla çilek tüketimi midede yanmaya ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından çilek tüketimi yapılmamalıdır. Çileğin fazla tüketimi karın ağrısına da yol açabilir. Bu yüzden bu sağlıklı ve lezzetli meyvesi aşırı miktarda tüketmemelisiniz.
Çilek hafif ekşi lezzetiyle tatlılara çok yakışan bir meyve.
Altın çilek, dünyada en yüksek lif miktarına sahip bir meyvesidir. Altın çilek kilo kaybı sağladığı için özellikle zayıflamak isteyenler tüketebilir. Altın çilek yüksek miktarda antioksidan içerir. Altın çilek insülin direncini düzenlediği için diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir.
GÜVEY FENERİ (ALTIN ÇİLEK)
' dır. Çiçekleri sarı renkli olan bitkinin meyveleri oldukça gösterişli taç yapraklar (kaliks) içinde yer alır. Meyveleri çepeçevre saran kaliks sararıp tül görüntüsünü alarak fener izlenimini vermektedir. Güvey feneri ismi buradan gelmektedir.
Inka eriği olarak da bilinen altın çileğin ana yurdu güney amerika'dır. Altın çilek yetiştirciliği konusunda önde gelen ülkeler venezuela, bolivya, kolombiya, ekvator ve peru'dur.
golden gooseberry. Açık alan bahçe ve tarla yetiştiriciliğinden farklı olarak saksıda yetiştirmeye uygun geliştirilmiş, özel, bodur Altın Çilek tohumlarıdır. Çiçekleri sarı ve sarı-kahverengi gözlü olabilir. Ortalama 60-70 cm yükselen bitki, dışı dantel benzeri bir zarf içinde altın renkli yenilebilir meyveler verir.
Çileğe benzer ancak tadı tamamen farklıdır. Çalı formunda bir ağaç yapısı vardır. Meyvesi oldukça etlidir.
Çilek (Rosaceae) gülgiller familyasına ait bir bitki iken altın çilek ise (Solenacea) patlıcangiller familyasındadır. Yani altın çilek daha çok domates, patlıcan ve patates ile akrabadır.
Chahi Ariel adlı çiftçinin rekoru Guinness Rekorlar Kitabı yetkilileri tarafından tescil edildi. İsrail'deki tarımla ilgili araştırmaların yapıldığı Volcani Enstitüsü'nde görevli araştırmacılardan Nir Dai, yerel 'Ilan' tipi çileğin normal çileklerin beş katı, 289 gram ağırlığında olduğunu söyledi.
Bu meyve birçok toprak tipinde yetişmekle birlikte en önemli özelliği çorak topraklarda da verim verebilmesidir. Altın çilek, büyüme aşamasında suya normalden fazla gereksinim duyar.
Düzenli olarak çilek yemek metabolizmayı hızlandırır ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Bağırsaklarda biriken kötü bakterilerin temizlenmesine de yardımcı olur. 2- Strese ve depresyona iyi gelir: Çileğin faydalarından biri de stresi azaltması ve depresyona karşı korumasıdır.
Çok büyük, formunu ve rengini kaybetmiş bir çilek, hormonlu çilektir. Aynı zamanda yapraklarının alt kısmında beyazlık olan bir çilek hormonludur. Kendine has kokusunu, yapraklarının altındaki rengini kaybetmemiş bir çileğin lezzeti yerindedir.
* Çileklerde bolca bulunan antioksidanlar, kan pıhtılarının oluşmasını önleyerek felce karşı koruma sağlar.
Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan çilek, mide, kalp ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Aynı zamanda çileğin diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde de çok etkili olduğu biliniyor. Çileğine en çok bilinen faydaları; Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri