Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans olarak ikiye ayrılır. Yüksek lisans eğitimi “Master” olarak da adlandırılmaktadır. Yüksek lisans başvurusu yapmak için eğer tezli yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız ALES'e girip yeterli puan almış olmanız ve başvuru yaptığınız programın gerekliliklerini yerine getirmeniz gerekmektedir.
Herhangi bir lisans eğitimini tamamlamış olan kişiler, yüksek lisansa kolaylıkla başvurabilir. Tezli yüksek lisans için genellikle ALES şartı aranırken tezsiz eğitimler için de böyle bir zorunluluk bulunmuyor.
2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı Güz yarıyılı Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programları için lisansüstü başvurularında, adayların program için gerekli asgari YDS puanını almaları koşulu ile sıralama puanı hesaplamasında yer alan Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonucu değerlendirme dışı bırakılmıştır.
İşte 10 soruda yüksek lisansla ilgili tüm detaylar: Herhangi bir lisans eğitimini tamamlamış olan herkes yüksek lisansa başvurabilir. Tezli yüksek lisans için ALES şartı aranırken tezsiz eğitimlerde bu zorunluluk yok.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
Tezli Yüksek Lisans Harç Ücretleri Ne Kadar? Devlet üniversitelerinde tezli yüksek lisans harç ücretleri kaldırılmıştır. Yani ücretsizdir. Vakıf üniversitelerinde ise tezli yüksek lisans harç ücretleri tez dönemi dahil 15.000-20.000 TL aralığındadır.
Yüksek lisans eğitimin sonucunda, alanınıza bağlı olarak “bilim uzmanı”, “uzman hekim”, “yüksek mühendis”, “yüksek mimar” gibi unvanlara sahip olabilirsiniz.
Akademisyen olmak istiyorsanız tezli yüksek lisans mezunu olmanız gerekir. (Lisans not ortalaması ve ALES şartını sağlıyorsanız doktoraya lisans mezunu olarak da başvurabilirsiniz.)
Yabancı dilde öğrenim yapılan tezli yüksek lisans programlarına başvurularda adayların YÖKDİL, YDS veya eşdeğeri sınavdan 50 puan karşılığından az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen yabancı dil puanını almış olmaları gerekir.”
Tezli yüksek lisans başvuruları için ALES önemli bir kriterdir. ALES için bir sınırlama söz konusu olmayıp adaylar dilediği kadar sınava girebilir. Bir yere başvuru yapıldığında adayların geçerlilik süresi bulunan en yüksek ALES puanı kullanılır.
Hangi Programlarda ALES Şartı Yok? Sadece tezsiz yüksek lisans programlarında ALES şartı kaldırılmıştır. Bunun dışındaki tezli yüksek lisans programları, doktora, sanatta yeterlik başvuruları, akademik personel başvuruları gibi tüm başvurularda gereklidir.
Lisansüstü programlara başvuru yapan tüm adayların tezli yüksek lisans için çevrimiçi yazılı sınava, doktora için yüzyüze sözlü mülakat sınavına katılması zorunludur.
Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Genel olarak 2 dönem ders (1 yıl), 2 dönem de tez (1 yıl) olmak üzere 4 dönemde (iki yıl) tamamlanır. İhtiyaç olması durumunda dönem olarak uzatma yapılabilir. YÖK'ün hazırladığı Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'ne göre en fazla 2 dönem (1 yıl) daha uzatma yapılabilir.
YÜKSEK LİSANS İÇİN TRANSKRİPT KAÇ OLMALI? Yüksek lisans not ortalaması şartı üniversiteye göre değişiklik göstermekle birlikte, en azından 4.00 üzerinden 2.00 olmalıdır. Yüksek lisans eğitimine kabul edilebilmek için, lisans mezuniyet puanının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir.
MADDE 7 – (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu puan türünde senato tarafından belirlenecek 55 puandan az olmamak üzere ALES puanına sahip olmaları gerekir.
ALES, Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu kılınan sınavdır.
Yüksek lisansta derslere girmek resmî olarak zorunludur. Bir dönem içerisinde derslere en az %70 veya %75 oranında derslere girmek zorunlu kılınmıştır.
Bu süre, lisansüstü öğrencilerin “Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği”nde tanımlanan azami süresini aşmamalıdır. Yönetmelik gereği azami süre Yüksek lisans öğrencisi için 6 yarıyılı, Doktora öğrencisi için 12. yarıyılı geçememektedir.
Yüksek lisans öğrencisi, mezun ya da doktora öğrencisi olma şartı var.
4. alanda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)'den en az 70 (yetmiş) puan almış olmak. ALES sonuçları açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerlidir, • Puan türü değişen programlardan mezun olanların, lisans eğitimine başladıkları puan türünden en az 70 puan almaları gerekmektedir, 5.
Akademisyen Olmak İçin Gerekenler
Bilimsel araştırma yapmayı seven, okumaktan, fikir geliştirmekten, bilimsel gelişmeleri yakından takip etmekten hoşlanan, dinlemeyi ve konuşmayı seven, yüksek not ortalamasına sahip lisans mezunları; ALES ile yüksek eğitimlerine devam ederek akademisyenlik yoluna adım atabilirler.
Postgraduate: İngilizce'de “doktoradan sonraki çalışmaları kapsayan süreç” anlamına gelir. Profesör: Üst düzeyde araştırma, eğitim ve yönetim faaliyetlerinde bulunan ve en yüksek düzeydeki akademik unvana sahip kişidir. Program: Akademik birimlerin uyguladıkları öğretim (teorik, pratik dersler, stajlar vb.)
Üniversitelerin herhangi bir bölümü ile ilgili tezli yüksek lisans veya doktora yapan kişiler, ALES ve YDS sınavlarından yeterli puanı aldıkları takdirde araştırma görevlisi olarak çalışabilir. Yüksek lisans yapmak için ise önce bir lisans bölümünü bitirmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri