Ticari Marka Bir firmanin üretimini veya ticaretini yaptığı mallarını, diğer firmanın mallarından ayırt etmeye yarayan marka türüdür.
Ticari marka, bir ürünün kaynağını tanımlayan ve onu diğer ürünlerden ayıran kelime, sembol veya kombinasyondur. Ticari marka; bir şirket veya başka bir tüzel kişi tarafından yasal süreç yoluyla alınır. Alınan ticari marka, sahibine söz konusu mallarla ilgili ticari marka kullanımı için münhasır haklar sağlar.
Bir ürünün ambalajı ya da sunum biçiminden oluşan ayırt edici niteliğin zaman içinde bir marka haline gelmesi durumudur. En çok tanınan ve bilinen örnek Coca Cola içeceğinin insan vücudu formundaki cam şişelerdir.
Tescilli marka (™ ya da ®), bir ticaret hukuku ve markalar hukuku terimi olup ticari bir malı diğer benzerlerinden ayırmaya yarayan işaret, özellik anlamına gelir. "Tescilli marka", "ticari marka" veya yalnızca "marka" gibi isimler de bu anlamda kullanılabilirler.
İlgili 40 soru bulundu
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
Marka, bir işletmenin ürettiği mal veya hizmetleri diğer işletmelerin ürettiklerinden ayırt etmeye yarayan her türlü işaret olarak ifade edilebilir. Ticaret unvanı, taciri diğer tacirlerden, işletme adı ise bir işletmeyi diğer işletmelerden ayırt etmek için kullanılır.
Tescilsiz bir marka, sahibi tarafından başkasına devir edilemez ve lisans hakları verilemez. Tescilsiz bir markanın taklit edilmesi durumunda, taklitçilere karşı dava açmak çok zor bir iştir.
Marka tescili marka işaretinin (logo vb.) yasal olarak güvence altına alınmasıdır. En temel amacı markanın 3. kişiler tarafından herhangi bir amaçla kullanılması engellemektir. Marka tescili sayesinde marka işareti sahibi dışında hiç kimse tarafından herhangi bir sebeple kullanılamaz.
Bir işletmenin imalatını veya ticaretini yaptığı malları, başka işletmelerin mallarından ayırt etmeye yarayan işaretlerdir. Malların üzerinde veya ambalajında kullanılan markalar ticaret markalarıdır. Bir işletmenin hizmetlerini diğer işletmelerin hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlere denir.
Kurumsal marka stratejisinde temel amaç şirketin varoluş misyonunu, kendisini marka olarak nasıl konumlandırdığını mevcut ve potansiyel müşterileriyle iletişim kurduğu tüm pazarlama iletişimi diline yansıtmasıdır.
Jenerik markalar (veya Ürün adı olmuş markalar) bir ticari markanın adının bir süre sonra ürünün adının yerine geçmesi durumudur.
Ticari marka, ürünlerinize veya işletme markanıza ait belirli, benzersiz adı, logoyu ve sembolleri korur. Ticari marka koruması, belirli bir markanın simgesi olan işletme adları, semboller, logolar, sesler ve hatta renkler için geçerli olabilir.
Tescil Nedir? Bir ürün ya da hizmeti kütüğe geçirerek resmi olarak hak sahibi olma anlamına gelmektedir. Tescil gerçekleştirildiği takdirde ürün üzerindeki haklar kişiye geçmektedir. Bununla birlikte üründen sağlanacak olası kazançlar da kişiye ait olacaktır.
Bu kategoride yer alan markalar, herhangi bir ürüne dair üretimi bizzat gerçekleştiren işletmelerdir. Bu türdeki işletmelere “üretici markası” denmektedir.
Sahibi tarafından izin verilmemiş bulunan tanınmış işaretler, dini değer ve sembolleri içeren işaretler ve kamu düzenine ya da genel ahlaka aykırı işaretler marka olarak tescil edilemez.
Markanızın tescili size, ilgili markanızın tescili kapsamındaki mal ve hizmetler için, izniniz olmadan her türlü kullanımını engelleme hakkı verir. Marka sahibi olarak markayı bizzat kendiniz kullanabileceğiniz gibi, başkalarına da lisans sözleşmesi yoluyla kullanım izinleri verebilirsiniz.
Markanın tescil ettirilmesi kanunen zorunlu bir durum olmayıp, herhangi bir satış kısıtlaması söz konusu olmamaktadır. Eskisi gibi sahip olunan marka üzerinden satışlara devam edilebilmekte, dükkânlar veya satışın yapılmış olduğu yerler faaliyetlerini sürdürebilmektedirler.
Marka Tescili Zorunlu Mudur? Marka tescili bir zorunluluk değildir. Markanın gerçek hak sahibi olduğunuzu, markayı sizin yarattığınızı ve uzun yıllardır kullandığınızı ispatlayabildiğiniz sürece marka hakkı korumasından yararlanabilirsiniz.
Marka tescil sınıfı toplam 45 sınıftan oluşmaktadır. Bu 45 sınıfın içerisinde yer alan 34 sınıf mallardan yer almaktadır. Geriye kalan 11 sınıfta ise hizmet sınıflarına yer verilmiştir.
TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
Ticaret unvanlarında, “anonim şirket”, “limited şirket” ve “kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Bu şirketlerin ticaret unvanında, gerçek bir kişinin adı veya soyadı yer aldığı takdirde, şirket türünü gösteren ibareler, baş harflerle veya başka bir şekilde kısaltma yapılarak yazılamaz.
İşletmeniz için seçmeyi düşündüğünüz ticaret unvanın başka bir işletme tarafından kullanılıp kullanılmadığını görmek için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın veritabanlarından sorgulama yapabilirsiniz.
Ticaret unvanı, ticari faaliyetlerin yürütüldüğü işletmenin resmi adıdır. Bu ad, işletmenin sektörü, konumu ve iş hacmi hakkında bilgi verir. Bu unvan markalaşma ve reklam açısından önemlidir. Gerçek kişiler veya tüzel kişiler tarafından alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri