Ticari örf ve adet, tacir sıfatını haiz bulunmayanlar hakkında ancak onlar tarafından bilindiği veya bilinmesi gerektiği takdirde uygulanır. uygulanacak; tacir olmayan kimseler hakkında ise ancak onlar tarafından bilindiği veya bilinmesi gerektiği takdirde uygulanacaktır.
Nasıl yemek yiyor- sak, su içiyorsak, tanıdıklarımızla da selamlaşırız, Tanrı'ya inanı- rız, vatanımızı sever ve koruruz, büyüklerimizi sayar, küçüklere şefkat gösteririz.
> Maddede, bir ticari işletmeyi ilgilendiren işlem ve fiillere ilişkin diğer kanunlarda yazılı özel hükümlerim ticari hüküm olduğu ifade edilmiştir. > Bu ifade, “cezai hükmün” karşı olarak kullanılmıştır.
Örf - adet kuralları da insan davranışını düzenleyen kurallardır. İçinde yaşanılan sosyal çevre tarafından uzun süreden beri tekrarlanarak konulan, insan davranışını düzenleyen ve uyarma, kınama, dışlama, linç gibi değişik müeyyideleri olan emir ve yasaklardır.
İlgili 25 soru bulundu
Örf ve adet hukuku kurallarının iki kurucu unsuru vardır: Maddi unsur consuetudo ve psikolojik unsur opinio juris cive necessitatis. Bazı düşünürler üçüncü bir unsur, yaptırım unsurunu da eklemektedir ancak doktrinde ve UAD karalarında kabul gören UAD Statüsü md 38'deki iki unsurdur.
Örf her halükarda hem akli hem de şeri anlamda güzel olan şeyleri tanımladığı için iyi veya kötü olarak ayrılmaz. Âdet ise İslam hukukunda insanlar tarafından alışkanlıkla yapılan şeylerdir. Bu âdeti fazlaca genel yapar ve âdetin mutlaka iyi veya güzel olması gerekmez.
(3) Ticari örf ve âdet, tacir sıfatını haiz bulunmayanlar hakkında ancak onlar tarafından bilindiği veya bilinmesi gerektiği takdirde uygulanır.
Ticari Dava Türleri
TTK'nın 4. maddesine bakıldığında ticari davalar nitelikleri bakımından; Mutlak ticari davalar, Nispi ticari davalar, Herhangi bir ticari işletmeyi ilgilendirmesi şartıyla ticari sayılan davalar şeklinde üçe ayrılmaktadır.
Örfün Çeşitleri
Örf, amelî/fiilî ve kavlî/sözlü, umumî/genel ve hususî/özel kısımlarına ayrılmaktadır. Ancak, örfün bütün bu çeşitleri, sahih ve fâsid olarak nitelendirilir.
Türkçe'de örf ve âdeti ifade etmek üzere “an'ane, gelenek, görenek, teamül” ve -ahlâkî değerlendirme anlamı baskın olan- “töre” kelimeleri de kullanılır.
Töre, bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimlerinin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü ve bir toplumdaki ahlaki davranış biçimleridir. Töre, örf-adet, gelenek-görenek tabirleri çoğu zaman birbirlerinin yerine kullanılır.
Örf ve Adet (Gelenek-Görenek) Kuralları
Dolayısıyla örf ve adet kurallarının süreklilik ve toplumda sürekli olarak tekrarlanan davranış biçimine uymanın zorunlu olduğu yönünde genel bir inancın varlığı olmak üzere iki unsuru vardır.
(2) Mahkeme, hakkında ticari bir hüküm bulunmayan ticari işlerde, ticari örf ve âdete, bu da yoksa genel hükümlere göre karar verir. MADDE 2- (1) Kanunda aksine bir hüküm yoksa, ticari örf ve âdet olarak kabul edildiği belirlenmedikçe, teamül, mahkemenin yargısına esas olamaz.
Örf ve adet kuralının uygulama bulması, yasada veya taraflar arasındaki anlaşmada açık bir hüküm olmaması halinde söz konusu olur. Genel örf adetler, bölgesel örf adetler, ticari örf adetler olarak üçe ayrılır. Teamüller, örf ve adet kuralları gibi bağlayıcı değildir. Ayın ilk günü kira ödemek.
Bu kapsamda, tacir olmanın hükümlerinden ve sonuçlarından biri de, tacirler arasındaki uyuşmazlıklarda ticari örf ve âdetlerin uygulanmasıdır. Dolayısıyla tacirler, kendi faaliyet alanıyla ilgili ticari örf ve âdetleri bilmediğini ileri süremez.
Küçük ve kısıtlılara ait ticari işletmeyi bunların adına işleten yasal temsilci, tacir sayılmaz. Tacir sıfatı, temsil edilen küçük veya kısıtlıya aittir. Ancak, yasal temsilci ceza hükümlerinin uygulanması yönünden tacir gibi sorumlu olur.
Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri, bir ticari işletmeyi, ister doğrudan doğruya ister kamu hukuku hükümlerine göre yönetilen ve işletilen bir tüzel kişi eliyle işletsinler, kendileri tacir sayılmazlar.
Şirketler tacir, ortaklar değil. Ticari işletme işleten dernek ve vakıflar tacir. Kamuya yararlı dernek ticari işletme işletse de tacir değil işletmesi tacirdir. Gelirinin yarısından fazlası kamuya harcayan vakıflar ticari işletme işletse dahi tacir değildir.
Ticari işletme işleten Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri ile kamu yararına çalışan dernekler ve gelirinin yarısından fazlasını kamu görevi niteliğindeki işlere harcayan vakıflar, tacir sayılmazlar.
Örneğin kızılay bunlar tüzel kişiliği olmayan yani taraf olma ehliyeti olmayan tacir denir çünkü bunlarında ticaret siciline kaydedilmesi gerekir. Dernekler manevi amaç için kurulur ama bu amaç için örneğin yoksulları giydirmek için restoran işletebilir bu durumda dernek tacir sayılır.
Örf ve adet hukuku- nun normlar hiyerarşisindeki yeri de bunlardan biridir. TTK m. 1/2'ye göre, örf ve adet kuralları, ticari bir uyuşmazlı a genel hükümlerden (TBK, TMK vb.) önce uygulanır. Objektif hukuk kuralı mahiyetindeki ticari örf ve adet kuralla- rının hakim tarafından re'sen dikkate alınması gerekmektedir.
Topluluk içinde eskiden beri uyulan kural, töre. Töre: Bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimleri- nin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü, âdet. Örf: Yasalarla belirlenmeyen, halkın kendiliğinden uyduğu gelenek.
Gelenek, toplumların kuşaktan kuşağa aktarılan fakat yazılı olmayan kuralları, davranışlarıdır. Türk toplumunda cenaze töreni, sünnet töreni, asker uğurlaması ve bayramda büyüklerin elini öpmek gelenek örnekleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri