Tifdruk baskı sistemi; genel anlamda kalıp üzerine oyulmuş olan çukurcukların içine yerleşmiş mürekkebin, emici olan veya emici olmayan malzemeler üzerine uygun bir basınç altında transfer edilmesidir.
Modern matbaa makinelerinde metal tabakalar genelde silindirik bir tamburun üzerine konulur, diğer bir silindir ile de yukarıdan basınç uygulanır ve iki merdanenin arasından kâğıt geçirilerek baskı işlemi yapılır. Bu şekilde uygulanan tifdruk yöntemi rotagravür adı ile de anılır.
3) Çukur Baskı (Tifdruk) : Yüksek baskının tam aksine basılacak kalıp çukurdur. Boya(Mürekkep) çukurlara dolar. Fazla boya rakle ile sıyrılır ve baskı yapılır. Çeşitli tifdruk baskı sistemlerinin resim baskı görüntüleri değişiktir.
Ofset baskılarda mürekkeple suyun karışmadığı ortamda yapılan baskılar kaliteli baskılar olarak adlandırılmaktadır. Kitap ve dergi baskılarında kullanılıyor olmasından dolayı en çok kullanılan baskılama işlemlerinden biri de ofset baskıdır.
İlgili 19 soru bulundu
UV baskı, diğer baskı yöntemlerine göre daha dayanıklı ve kaliteli bir baskıdır. UV baskıda, mikro boyuttaki boya tanecikleri ürünü işler ve boyalarının ürün yüzeyine değdiği anda ultraviyole ışınlarıyla kurutularak baskı elde edilir. UV baskı sayesinde boyaların kuruma süresi 1 saniyenin altında gerçekleşir.
Ofset baskı sistemi endirekt (vasıtalı) bir baskı sistemidir. Baskı kalıbı ile kâğıt yüzeyine direkt baskı yapılmaz. Baskı kalıbındaki düz görüntü, ilk önce ters olarak blankete aktarılır. Blanketteki ters görüntü de düz olarak baskı silindiri preslemesi yardımıyla kâğıda geçer.
Bizim basmış olduğumuz ürünlerin yıkanınca çıkma gibi bir olasılığı yoktur! Önerdiğimiz yıkama sıcaklığı 30 derecedir çünkü 60 derecenin üzerinde yıkanan ürünlerde kumaş deformasyonları dahi oluşabilir ve bu da baskıya etki eder.
Ofset baskı çok sayıda olan baskılar için daha az maliyetli iken, dijital baskı az sayıda basımlar için daha az maliyetlidir. Dijital baskı basımı daha hızlı yaparken, ofset baskı daha yavaş gerçekleştirir. Dijital baskı tasarım üzerinde yapılacak değişiklikler için daha esnektir.
DTF İngilizce'de “direct to film” kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Yani Türkçe'si “doğrudan film üzerine” demektir. Transfer baskı sektöründe de DTF baskı transfer yapılacak görselin doğrudan film üzerine basıldığı tekniğe denir. Film üzerine basılan görsel sonradan objenin üzerine aktarılır.
Baskı sanatı, boya ve mürekkep kullanarak metin ve görüntülerin mekanik olarak oluşturulmasıdır. Kopyalama ve çoğaltma işlevleri, baskı sanatında belirgindir. Baskı tekniği ilk olarak Almanya'da kullanılmıştır.
Taş baskı ya da litografi/litografya, kireç taşı üzerine yağlı mürekkeple çizilmiş şekil ve yazıların basım sanatı. Taşbaskıya el litografyası da denir. Taşbaskı, modern ofset litografyanın başlangıcıdır. Taşbaskı tekniğinin esası, yağın suyu itmesi özelliğine dayanır.
Baskı yapılacak görüntü ahşap, metal veya taş levha üzerine çeşitli yöntemler (elle kazıyarak veya asite yedirme) aktarıldıktan sonra levha mürekkep ile sıvanır. Levhanın yüzeyi temizlenince mürekkep yalnız çukur yerlerde kalır ve levhanın üzerindeki görüntü baskı uygulanarak kağıda aktarılır.
Çukur kazı (intaglio) adı verilen çukurlaştırma işlemi iki ana teknik ile gerçekleştirilir. Bunlar asit ile indirme tekniği (Etching) ve kuru kazı tekniği (Engraving) dir. Bu teknikler kullanılarak gerçekleştirilen çukurlaştırma işlemleri sonucunda istenilen resim plaka yüzeyinde kalıp haline getirilir.
Flekso baskı da tipo baskı gibi yüksek baskı tekniğidir. Bu baskıda basılacak iş, kalıbın gövdesinden belli bir yüksekliktedir. Kalıp (klişe) esnek olduğundan dolayı kolayca bükülebilir. Bu baskı tekniğinde kalıp, kalıp silindirine (çift taraflı bant ile) monte edilir.
Yüksek baskıresim ağaç, linol, plastik levhalar, kontrplak gibi kalıpların çeşitli oyma aletleri ile oyularak, oyulmayan bölümlere merdane ile boya verilerek yapılan bir baskıresim tekniğidir. Yüksek baskıresim ya da rölyef baskıresim en eski baskıresim tekniğidir.
Dijital Baskı Kumaş Fiyatları
Bunun yanında dijital baskı kumaşlar dayanıklı ve uzun süre canlı kalan kumaş türlerinden olduklarından dolayı uzun süre kullanmanıza olanak sağlarlar.
DTF Tekstil Mürekkebi
Tekstil baskı için özel olarak tasarlanan DTF pigment mürekkebidir. Yüksek renk yoğunluğu ve geniş renk gamına sahiptir. Pamuk, kumaş, deri, yüksek elastik kumaş vb. bir çok tekstil grubu ile tam uyumludur. Yüksek kalite ve dayanıklılığı sayesinde 30 yıkamaya kadar dayanıklıdır.
DTG'ye Kıyasla DTF Baskının Avantajları
DTG ve DTF tekniklerinin ikisi de renkli ve pamuklu kumaşlara çok çok kaliteli baskı yapabilir. DTF ise çok daha fazla kumaş çeşidi ile uyumludur. İlk yatırım maliyeti olarak kıyaslandığında DTF' Yazıcını çok çok daha avantajlıdır.
Baskıyı kumaşa transfer etmek için özel filmler kullanan DTF baskı teknolojisi, uzun süreli dayanıklılık sağlayan bir ısı transfer işlemidir. Dijital baskıda birçok avantaj sağlayan bu teknolojiyi kullanmadan önce bazı kriterler göz önünde bulundurulmalıdır.
Linolyum ve ağaç üstüne, yüksek yerlere boya sürülerek yapılan baskı. Baskı tekniği olarak en eski olanıdır. Baskı yüzeyinin üstüne yapılan çalışma yüksek baskı alanları düşünülerek, baskı dışı kalan yerlerin oyularak alçaltılması ilkesine dayanır. Daha sonra bu yüksek yüzeye boya verilerek baskı yapılır.
Süblimasyon; maddenin ısı uyguladığında katı halden direkt gaz haline geçmesi durumudur. Süblimasyon baskı, kağıt üzerine printer çıktısı ile uygulanan desenin; kumaş, sert malzemeler v.b. gibi materyallere ısı ve basınç ile aktarılması tekniğidir.
Tampon baskı, farklı ebatlarda silikonların kullanımıyla, metal klişedeki baskıyı her türlü buruşuk, kavisli, çukur veya düz yüzey üzerine yapabilme imkanı sağlayan bir baskı türüdür. Bu baskı çeşidi, genellikle serigrafi baskı tekniğinde kullanılan ipeğin ulaşamadığı yüzeyler üzerinde kullanılmak için tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri