Tifo ateşi Birleşik Devletler'de yaygın değildir. Tifoyu önlemek için iki aşı vardır. Biri inaktif (öldürülmüş) aşı ve diğeri canlı, atenüe (zayıflatılmış) aşıdır.
Canlı aşı örnekleri; sarı humma, rotavirus aşısı, BCG, oral polio aşısı (OPA), kızamık kızamıkçık kabakulak (KKK) ve suçiçeği aşılarıdır. Toksini olan mikroorganizmaların toksinlerinin yapısı değiştirilerek toksik özellikleri yok edilmiş, bağışıklık yanıtı oluşturacak özellikleri korunmuş halini içerir.
Tifo Aşısı:
Enjektabl tifo aşısı; tek doz IM olarak uygulanır. Koruyuculuğu 7-14 gün sonra başlar. Aşı 2 yaş üzeri kişiler için kullanılabilir. Her 2 yılda bir tekrar aşılama önerilmektedir.
Ancak tifo, aşı ile %100 önlenebilir bir hastalık olmayıp, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre aşının etkinliği aşı yapıldıktan 1,5 yıl sonra ortalama %72'dir. 3 yıl sonra ise ortalama etkinlik % 50'dir. Bu nedenle gerektiğinde 3 yıl sonra aşı tekrarlanmalıdır.
Pasif bağışıklık sağlamak için ise; kişiye, doğrudan antikor verilir. Aktif bağışıklık sağlamak amacıyla hazırlanan aşılarda; gücü azaltılmış canlı organizmalar, ölü veya etkisiz hale getirilmiş organizmalar veya arıtılmış bakteri ürünleri kullanılır.
İlgili 20 soru bulundu
İnaktive virus aşıları, infeksiyona yol açmalarını imkansız kılmak için kimyasal olarak etkisiz hale getirilmiş SARS-CoV-2 partikülleri içerir. Güvenilir ve üretimi nispeten kolay olan bu tür aşılar, Çin'in küresel aşı diplomasisinin bir parçası olarak geniş çapta dağıtılmış ve birçok ülkede tercih edilen aşı olmuştur.
İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma özelliklerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı toksinlerin etkileri ortadan kaldırılarak geliştirilen biyolojik ürünlere aşı denir.
Sıralayacak olursak genellikle yaptırılması gereken aşılar aşağıdaki gibi: Sarıhumma (zorunlu) Meningokok (zorunlu) Tifo.
Sıtma,Hepatitler (bulaşıcı sarılıklar), Sarı humma, parazitler, ishaller, grip, tifo, kolera, menenjit, AIDS ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır.
Bazı hastalarda başlangıçta görülen belirti ve bulgular ateş düştükten iki hafta sonra tekrar ortaya çıkabilir.
Kural olarak 2 canlı aşı aynı günde yapılabilir. Aynı günde yapılmaması durumunda arada en az 4 hafta süre olmalıdır.
Bu madde tifo hastalığı hakkındadır. İlişkisiz bir hastalık olan tifüs ile karıştırılmamalıdır.
KKK Karma Aşı; Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak: Hastalık yapma gücü azaltılmış canlı virüs aşısıdır.
Menenjit aşısı canlı zayıflatılmış virüs içermeyen ölü (inaktif) bir aşıdır. Bu nedenle menenjit aşısı canlı bir aşı değildir.
BCG aşısı iki ayını doldurmuş bebeklere uygulanır. Bu aşı canlı bakteri aşısı, diğer adıyla aktif aşıdır. Aktif aşılarda bakterinin kişilerde hastalık yapma yeteneği yok edilmiştir.
Birden fazla aşı aynı anda yapılabilir. Özellikle şemada geç kalmış çocuklarda çok sayıda aşının aynı gün uygulanma- sı gerekebilir. Hepatit B, BCG, DaBT-İPA-Hib, KPA, OPA, KKK, suçiçeği, hepatit A aşıları aynı gün uygulanabilir. Çok sayıda aşının aynı gün uygulanması çocuğun bağışıklık sistemini zorlamaz.
İçme suyuyla birlikte el yıkama alışkanlığının az olduğu, en fazla tifo vakası olan ve salgın meydana getiren bölgeler Afrika ve Güney Asya olarak kabul edilir. Daha sık görülen bu bölgelerdeki tifo vakaları özellikle çocuklar için ciddi bir tehlike oluşturur.
Frengi, etkin bulaştıncı bir hastayla kurulan cinsel ilişki sonucu sağlıklı kişiye geçen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu bakterinin bulaşması için üreme organlarının mukozasında ufak sıyrıkların bulunması bile yeterlidir. Öpüşme ve ısırma, hamilelik veya kan nakli de bulaşma yollan arasında yer alır.
Sonuç: Tifo ülkemizde epidemiler yapabilen endemik bir enfeksiyon hastalığıdır. Erken tanı ve tedavi komplikasyonları ve mortaliteyi azaltırken, tanıyı engelleyen en önemli faktör hastalara tanı konulmadan antibiyotik tedavisi başlanmasıdır.
Hac ve Umre ziyaretine gidecek kişilere meningokok, çocuk felci ve kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşılarının uygulanması önerilmektedir. Meningokok aşısı uygulaması: Meningokokal hastalık, Neisseria meningitidis isimli bakteri tarafından oluşturulan, ölüm ile sonuçlanabilen ciddi bir hastalıktır.
Sarıhumma aşısı zayıflatılmış canlı virüs içeren canlı bir aşıdır. Tek bir enjeksiyon olarak uygulanır. Bir doz çoğu insan için ömür boyu koruma sağlar.
Öte yandan iyileşmesine rağmen hala Salmonella typhi bakterisini taşıyan kişilerin, hastalığı başkalarına bulaştırma potansiyeli yüksektir. Özellikle Afrika, Hindistan, Güney Amerika ve Güneydoğu Asya gibi bazı bölgelerde tifonun görülme sıklığı daha fazladır.
Canlı aşılar hastalığa neden olan yaban virusun ya da bakterinin laboratuar koşullarında zayıflatılmasıyla üretilir. Bu şekilde elde edilen aşıdaki mikroorganizma çoğalma ve bağışıklık yanıtı oluşturma yeteneğine sahiptir. Hastalık yapıcı özellikleri ise zayıflatılmıştır.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, bir firmaya ait tetanos difteri aşılarının toplatılmasını gerektirecek istenmeyen etki bildiriminde bulunulmadığını, son denetim esnasında eksiklik görülen bazı süreçlere bağlı olarak komisyon kararıyla ilgili seriye çekme uygulandığını bildirdi.
BCG AŞISI (BACİLLE CALMETTE-GUERİN)
Zayıflatılmış Mycobacterium bovis etkeninden (sığır suşu) hazırlanır. Ülkemizde 2. ayını tamamlamış çocuklara sol koldan deri içine 0,5 ml uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri